Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Az EU elindítja saját kommunikációs műholdhálózatát a biztonságos összeköttetés érdekében

MEGOSZTÁS

Az IRIS² program fő célja, hogy a kormányzati szolgáltatások biztonságos internet-hozzáférést kínáljanak válsághelyzetekben – például kibertámadások és a földi internet-hozzáférést károsító természeti katasztrófák esetén –, de a többpályás műholdak olyan helyeken is biztosítják majd a szélessávú kapcsolatot, ahol jelenleg nem elérhető az internet. Európában, az Északi-sarkvidéken és Afrikában.

A többpályás konstelláció, az IRIS² (Infrastructure for Resilience, Interconnection and Security by Satellite) az előrejelzések szerint 2024-ben kezdi meg működését és arra összpontosít, hogy biztonságos műholdas kommunikációt biztosítson az EU kormányzati felhasználóinak.

A konstelláció, a Galileo és a Kopernikusz után a harmadik lesz az EU-ban, és bevezetése a biztonságos összeköttetés fokozására és a harmadik országoktól való függőségek minimalizálására irányuló szélesebb törekvés része. A 2,4 milliárd eurós projektet, a 2023–2027-es uniós biztonságos kapcsolódási javaslatot a Bizottság eredetileg 2022 februárjában terjesztette elő.

 

Egyre vitatottabb geostratégiai környezet

Az ukrajnai háború rávilágított a műholdas alapú kommunikációs rendszerek stratégiai értékére, amikor Moszkva szándékosan bombázta Kijev telekommunikációs infrastruktúráját.

A bolygó szinte minden internetkapcsolatát kábeles hálózatok (például réz- és száloptikai) szolgálják ki, és ezek vagy Ethernet-hozzáférést biztosító routerben vagy Wi-Fi-n keresztüli vezeték nélküli hozzáférésben végződnek. Míg az ilyen hálózatok nagy sebességet és alacsony késleltetést kínálnak, fizikai természetük azt jelenti, hogy gyakran lakott területekre korlátozódnak, ahol a távoli helyeken vagy gyenge internet-hozzáférés, vagy egyáltalán nincs hozzáférés.

Az ilyen helyeken a megbízható internet-hozzáférés csak a műholdas szélessávú szolgáltatások használatával valósul meg, amelyek kihasználják a keringő műholdak előnyeit a földi eszközök internetszolgáltatókkal való összekapcsolására. Természetesen ezek az internetes szolgáltatások szenvednek saját kihívásaiktól , például az alacsony sávszélességtől és a nagy késleltetésektől, de az alacsony Föld körül keringő műholdak, például a Starlink (SpaceX) és a OneWeb fejlesztésének célja, hogy minimalizálja ezeket a kihívásokat, miközben teljes internet-hozzáférést biztosít.

„Az IRIS² megteremti az összekapcsolt teret európai autonómiánk vektoraként. Ez megerősíti Európa űriparban betöltött vezető szerepét” – írta a belső piaci biztos és a kezdeményezés valódi mozgatórugója, Thierry Breton a LinkedIn-bejegyzésben.

Isten hírnöke az embereknek

A görög mitológiai istennője ihlette az új műholdrendszer névadását, amely a következő, 6 pontban összefoglalható keretben valósul meg:

  • Az IRIS² egy szuverén konstelláció, amely szigorú jogosultsági feltételeket és biztonsági követelményeket ír elő
  • Az IRIS² egy olyan konstelláció, amely a kormányzati szolgáltatásokra összpontosít, beleértve a védelmi alkalmazásokat is
  • Az IRIS² észak-déli pályáját használva csatlakozást biztosít egész Európa és Afrika számára, beleértve azokat a területeket is, amelyek jelenleg nem részesülnek a szélessávú internet előnyeiből
  • Az IRIS² integrálja a nagy európai űripar know-how-ját, de az infrastruktúra 30 százalékát kiépítő induló vállalkozások dinamizmusát is
  • Az IRIS² a technológia élvonalába tartozó konstelláció, cél, hogy Európa vezető szerepet tölthessen be, például a kvantumtitkosítás terén
  • Az IRIS² egy többpályás konstelláció, amely képes szinergiákat teremteni meglévő Galileo és Kopernikusz konstellációinkkal
  • Az IRIS2 támogatja az EU gazdasági és társadalmi növekedését, miközben a digitális szakadék csökkentése révén a társadalmi kohéziót is támogatja.

A rendszer – az európai kvantumkommunikációs infrastruktúrán (EuroQCI) keresztül a kvantumkriptográfiára támaszkodva, valamint az infrastruktúrát a tervezés során megerősített kiberbiztonságra támaszkodva – eddig soha nem látott biztonsági szintet ígér a felhasználók számára.

 

Kihívások

Ha az EU saját konstellációt akar létrehozni, akkor először figyelmen kívül kell hagynia a vállalatokkal, például a Starlink-kel kapcsolatos hírverést és el kell végeznie néhány alapvető matematikai számítást annak meghatározására, hogy egy ilyen projekt gazdaságilag életképes-e.

Másodszor, az EU-nak fel kell ismernie, hogy egy ilyen hálózat nem lesz képes mindenkit kiszolgálni, és valószínűleg lassan halad majd a kiépítése és a használatba vétele, egészen addig, amíg egy természeti katasztrófa vagy egy jelentős támadás be nem következik.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek