Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

6 szempont, ami miatt érdemes frissíteni a technológiai eszközöket

MEGOSZTÁS

A Covid-járvány kitörésekor a hardverbeszerzések meglehetősen vegyesen alakultak a vállalatoknál a szerverek, asztali gépek és laptopok esetében. Azok a cégek, amelyek időben léptek, még válogathattak a hardverek között, a többieknek azonban szembe kellett nézniük a készlethiánnyal és a megnövekedett szállítási időkkel, így a megszokottnál gyengébb eszközökkel kellett beérniük.

A Kingston Technology partner szakértője, Rob May szerint gyakran előfordult, hogy a szervezetek nem egységes hardvereszközöket adtak a munkatársaiknak, köztük több olyannal, amely frissítésre, bővítésre szorult volna. Sok vállalat még az év vége előtt tervezi lecserélni a pandémia idején beszerzett IT-eszközeit, ám kérdés, hogy valóban szükséges-e teljesen új eszközök beszerzése, vagy elegendő-e a meglévők frissítése, bővítése. Ezeket a szempontokat összegezték a Kingston Technology szakértői.

Miért lehet előnyös a vállalatok számára az IT-infrastruktúra frissítése?

A vállalatok többségére jellemző, hogy rendszeresen lecserélik technológiai eszközeiket, legyenek azok számítógépek, szerverek, okostelefonok vagy egyéb eszközök. Egyes szakemberek szerint a folyamatosan növekvő üzleti és megélhetési költségek miatt minden eszközt és rendszert cserélni kell, hogy a lehető legnaprakészebbek legyenek teljesítmény és biztonsági szempontból is. Ám ennek eldöntéséhez először fel kell mérni az adott vállalat teljesítmény- és technológiai igényeit, beleértve a használt alkalmazásokat. Teljes rendszercsere helyett ugyanis a cégek az eszközök frissítésével, illetve bővítésével is számtalan előnyre tehetnek szert, költséghatékony módon.

A vállalatokat többek között ezek a szempontok ösztönzhetik a frissítésre/bővítésre:

  • Megnövekedett teljesítményigény: Ugyan a régebbi hardverek visszafoghatják a teljesítményt és a gyártói támogatás is kihívást jelenthet, ám ez sok esetben bővítéssel orvosolható, illetve a hardver- és szoftverfejlesztéseknek köszönhetően sok eszköz a régebbi technológia ellenére is képes fejlett funkciókat támogatni.
  • Költségmegtakarítás és -optimalizálás, üzleti növekedés: Az eszközök frissítésével, illetve bővítésével a cégek a teljesítménynövelés mellett a költségeiket is csökkenthetik a meglévő eszközeik élettartamának meghosszabbításával, ezáltal potenciálisan 3-ról 5 évre meghosszabbítva a technológiafrissítési ciklusukat. Ez pedig az üzleti növekedés lehetőségét is támogatja, például azzal, hogy a vállalatok nagyobb beruházás nélkül megtervezhetik a jövőbeni növekedést és skálázhatóságot.
  • Megbízhatóság: A frissítéssel a szervezetek minimálisra csökkenthetik a leállásokat, és növelhetik a teljes IT-rendszer megbízhatóságát.
  • Kiberbiztonság és megfelelés: A szabályozás és a fejlődő biztonsági szabványok miatt egyre nagyobb szükség van a kiberképességekre, és ebből eredően az IT-infrastruktúra jobb teljesítményére. Az új hardverkomponensek fokozhatják a biztonságot, ezért az egyre fejlettebb kibertámadások megnövekedett száma miatt ez is érv lehet a frissítés mellett. A Kingston tapasztalatai szerint a magyar cégek között is számos olyan van, amelyek eszközfejlesztéssel kívánnak felzárkózni ez ellen. Emellett az operációs rendszerek változásai és a „támogatható élettartam végét” elérő eszközverziók is alkalmazkodást tesznek szükségessé.
  • A technológia avulása, digitális átalakulás: A meglévő hardverek frissítése és a hibajavítás a biztonsági okokon túl az új technológiai követelmények, például dolgok internete (IoT) a mesterséges intelligencia, az automatizálás, az edge számítástechnika és más fejlesztések miatt is elengedhetetlen. Az aktuális technológiai trendeknek való megfelelés a magyar vállalatoknál is egyre nagyobb motivációs tényezőt jelent. A hardverek frissítésével, pl.NVMe SSD-k használatával, a cégek képessé válhatnak az új technológiák alkalmazására és a bennük rejlő lehetőségek kiaknázására, ezáltal versenyképesek tudnak maradni a digitális környezetben. A frissítés az új technológiák esetében azonban nem mindig elegendő, ezért, ha valami nem fut a régi platformokon, a megnövekedett munkaterhelés és adatmennyiség kezelésére képes új hardverekre vagy skálázható felhőmegoldásokra lehet szükség.
  • Fenntarthatóság: A frissítés a fenntarthatóság miatt is előnyös, mivel hasznosítja a meglévő rendszereket és tehermentesíti a költségvetést. Ezek a szempontok a hazai szervezetek számára is egyre fontosabbak, különösen a megnövekedett energiaárak óta. A cégek egyre inkább felismerik a teljes rendszercsere ökológiai hatását is, ezért szükség esetén beérik egyes komponensek, például a DRAM bővítésével vagy az SSD cseréjével.

„A Kingston termékeivel és szakértelmével is támogatja a szervezeteket a jövőbiztos infrastruktúra kialakításában. Nagy teljesítményű memóriáink és tárolómegoldásaink segítenek növelni a meglévő technológiai eszközök teljesítményét, hatékonyságát és meghosszabbítani az élettartamukat a feldolgozási sebesség növelésével és a betöltési idő lerövidítésével. Emellett Ask an Expert szakértői konzultációs szolgáltatásunk keretében is segítünk a vállalatoknak kiválasztani az igényeikre szabott legjobb megoldást, amit bármikor igénybe vehetnek. Nem feltétlenül a legdrágább megoldás a legjobb, ezért kell minden esetben egyedileg megvizsgálni, hogy pontosan milyen feladatokat szánunk egy szervernek vagy munkaállomásnak, és alkalmazási, illetve felhasználási területtől függően kiválasztani a megfelelő frissítést” – mondta Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere.

„A szempontok kiválasztása és aktualizálása mellett lényeges, hogy a szervezetek megtervezzék infrastruktúrájuk rendszeres frissítését. A folyamatos értékeléssel azonosíthatják a fejlesztésre szoruló területeket, az új technológiák kiaknázásával pedig javíthatják a hatékonyságukat, a teljesítményüket, továbbá támogathatják és méretezhetik a biztonsági követelményeket” – emelte ki Rob May.

Amennyiben mégis a régebbi rendszerek lecserélése mellett dönt egy vállalat, a rendelkezésre álló költségkeret vagy egyéb prioritások mentén ez szakaszos frissítéssel is megvalósítható:

  1. A biztonság, a megfelelőség vagy a teljesítmény szempontjából kritikus komponensek cseréje
  2. Szakaszos áttérés az új platformokra, kiválasztott rendszerekkel vagy funkciókkal indulva
  3. Frissítés a meglévő rendszerekkel kompatibilitást biztosító technológiákra
  4. 3-5 éves ütemterv kidolgozása az infrastruktúra és a szoftverek teljes megújítására.

„Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a korszerűsítés költségei és előnyei között. A rendszerfrissítésnek és a cserének is megvannak a maga előnyei, ezért a döntéshez minden szervezet esetében kulcsfontosságú a jelenlegi technológiai képességek és a jövőbeni igények átfogó értékelése” – hangsúlyozta Kaszál Norbert.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!