Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Mesterséges idegháló jelzi előre, hogyan fog nyomásra reagálni a fém

MEGOSZTÁS

Gépi tanulással irányított robotkarokkal olcsóbbá és gyorsabbá válik olyan masszív gépek gyártása, mint egy repülőgép vagy autó. A rendszer munkafolyamat közben vesz észre problémákat, és megakadályozza, hogy hibás termékek kerüljenek ki a gyárból.

Nyitókép: Machina Labs

 

Nagy gépek, mint a repülők és az autók gyártása kifejezetten drága, mélytanulással (deep learning) vezérelt robotokkal viszont csökkenthetők az előállítási költségek. Ezek a rendszerek gyorsan és pontosan, még munkafolyamat közben felismerik a hibákat.

A költségek azért magasak, mert a legtöbb fémlemezt szakképzett munkaerő manuálisan dolgozza fel. Egyes részek tömegesen előállíthatók, de az öntőformák kidolgozása manuális munka nélkül még mindig nem megy. Ezek a folyamatok lassúak, fáradságosak és drágák. A nehézségeket a szakképzett munkaerő csökkenése folyamatosan növeli.

 

Fürge robotkarok

Sok más esethez hasonlóan, a mesterséges intelligencia ezúttal is segíthet, ideghálók ugyanis képesek előrejelezni fémek nyomás alatti teljesítményét, és így az általuk irányított robotok a repülőgép-gyártás legkényesebb folyamatait is el tudják végezni.

 

A tegnap és holnap gyártása (Kép: Machina Labs)

 

A kaliforniai Machina Labs startup ilyen robotokkal dolgozik fém-alkatrészeken, gyártók számára. Fém-megmunkáló rendszerük cuki dolgokra, például újságírók fejének másolására is képes, de ez inkább csak a szenzációhajhász médiának szóló, sokadlagos rendeltetése. Főcélja, hogy időt és pénzt takarítson meg iparvállalatok számára.

A cég robotkovácsai ezen dolgoznak, veterán fémmunkások pedig elégedetten nyilatkoznak róluk. Évtizedeket töltöttek el fémek megmunkálásával, és a Machina Labs gépei szerintük már most alkalmasak tevékenységük zömének az elvégzésére, miközben az ízületeik nem gyulladnak be, és a hátuk sem fáj folyamatosan.

 

Így működik a rendszer (Kép: Machina Labs)

 

A mesterséges intelligenciával felvértezett robotokat, egész pontosan robotkarokat fejlesztő Machina Labs az Egyesült Államok Légvédelmével, a Nemzeti Repülési és Űrhivatallal, valamint a hiperszonikus légjárműveket gyártó Hermeus-szel kötött szerződést – gépei valóban komoly megmérettetés előtt állnak.

 

Alumíniummal, acéllal és titánnal működik

A robotkarokból, szenzorokból és gépitanulás-modellekből álló rendszer számítógépes tervrajz alapján formáz, vág, dolgoz meg és políroz fémlapokat. A karok párban dolgoznak, a fémlap mindkét oldalán egy-egy robot fejt ki nyomást a fémre, akár 1,2 méteres mély átalakításokat is tud végezni rajta.

 

Méretezhető gyártás – robotok munka közben (Kép: Machina Labs)

 

Jelen állapotában alumíniummal, acéllal és titánnal, változatos szélességű és méretű, akár három és félméteres lemezekkel is elboldogul. A kétkaros rendszer ára 2,5 millió dollár.

A karok mozgását, mozgásirányát az idegháló tervezi meg. A háló dönti el a kifejtett nyomás mértékét is, majd előrejelzi, hogy a fém miként reagál rá.

 

A technológia előnyei (Kép: Machina Labs)

 

A robot munkáját és a tervben meghatározottakat lézeres szkenneléssel, valósidőben hasonlítja össze. Ha kell, módosít a kar pályáján, hogy kiegyenlítse az eltéréseket.

A szkenek alapján, a rendszer a későbbi minőségellenőrzésnél használt digitális ikret hoz létre. A modell detektálja a hibákat, és a karbantartás ütemezésére is dolgoz ki tervet.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!