Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Londonból jelentjük: Gartner Data & Analytics Summit 2023

MEGOSZTÁS

A héten Londonban zajló Gartner Data & Analytics Summit első napjának híreit és legfontosabb eseményeit közöljük.

A konferencia első napján a Gartner nyitó előadását emeljük ki a céltudatos vezetésről és a hatékonyságról, az adat- és elemzési (D&A) 2023-as legfontosabb trendekről, valamint a mesterséges intelligencia (AI) előnyeiről, kockázatairól és lehetőségeiről. A nyitó vitaindító, Lead for Purpose címmel, hangzott el, Pieter den Hamer, alelnök elemző és Georgia O’Callaghan, igazgató elemző előadásában. Szerintük az adat- és elemzési (D&A) vezetők egyre nagyobb értéket tudnak nyújtani szervezeteiknek. Új módszereket emeltek ki a D&A-vezetők számára, hogy kapcsolatba lépjenek az érdekelt felekkel, kezeljék a szakképzettség hiányát, és a szükséges adatvezérelt átalakítás érdekében vezető szerepet töltsenek be.

A Gartner elemzői, Pieter den Hamer és Georgia O'Callaghan is felléptek a Gartner Data & Analytics Summit 2023
A Gartner elemzői, Pieter den Hamer és Georgia O’Callaghan is felléptek a Gartner Data & Analytics Summit rendezvényen Londonban (Egyesült Királyság) és elmagyarázták, hogyan tudnak a D&A-vezetők célirányosan vezetni, kapcsolatokat, bizalmat építeni és hatékonynak lenni.

Kulcsüzenetek

 • A D&A-kezdeményezések sikerének legáltalánosabb akadályai az emberi vonatkozású kihívások, mint például a szakképzettség hiánya, az üzleti elkötelezettség hiánya, a változások elfogadásának nehézségei és a gyenge adatműveltség a szervezetben.
 • A D&A vezetői még mindig nem beszélik az üzleti élet nyelvét, de nagy nyomás nehezedik ránk, hogy megmutassuk kezdeményezéseink értékét más üzleti kollégáknak és vezetőknek.
 • A D&A-ban végzett tevékenységünk nagy része a stratégia lehetővé tétele, amely definíció szerint hosszabb időn keresztül érvényesül. Új módra van szükségünk, hogy beszéljünk a D&A-ba történő befektetésekről, hogy megmutassuk a jövőbeli hatást, és hogyan felelnek meg több érdekelt fél igényeinek.
 • Tegye az üzletileg érdekelt feleket a történet hősévé azáltal, hogy teljesíti a KPI-t, és lehetővé teszi a célkitűzéseiket azáltal, hogy adatokat és elemzési betekintést kapnak.
 • A kultúra az oka annak, hogy kudarcot vallunk. Még a szervezet legmagasabb rangú vezetői sem tudják megváltoztatni az egész kultúrát, de adatvezéreltté változtathatja azt.

Az adatok és az elemzések legnépszerűbb trendjei 2023-ban

Az adat- és elemzési (D&A) technológia és gyakorlatok legnépszerűbb trendjei segíthetnek a változások előrejelzésében és a bizonytalanság lehetőséggé alakításában. Ezen az ülésen Sallam Rita, a Gartner alelnök és kiváló adatelemzője megosztotta, hogyan tudják a szervezetek ezeket a trendeket kihasználni az üzleti növekedés, a hatékonyság, a rugalmasság és az innováció előmozdítása érdekében.

A D&A technológia és gyakorlatok legnépszerűbb trendjei új értékforrásokat teremtenek: segítik a szervezeteket a változások előrejelzésében és a rendkívüli bizonytalanság új lehetőségké történő átalakítását.

D&A top 10 trendje 2023-ban

 • Érték optimalizálás
 • A mesterséges intelligencia (AI) kockázatának kezelése
 • Az adatmegosztás elengedhetetlen
 • D&A fenntarthatóság
 • Megfigyelhetőség
 • Praktikus adatszövet
 • AI
 • Konvergált és komponálható ökoszisztéma
 • A fogyasztók alkotókká válnak
 • Az emberek maradnak a döntéshozók

Az adatok megfigyelhetősége a szervezet azon képessége, hogy mindenkor széles körben átláthassa adatkörnyezetét és többrétegű adatfüggőségét azzal a céllal, hogy az elvárható SLA-kon belül gyorsan azonosítsa, szabályozza, megelőzze, fokozza és orvosolja az adatkimaradásokat. A szervezetek egyre gyakrabban használják a D&A-t és a mesterséges intelligenciát (AI) a környezeti, társadalmi és kormányzási (ESG) célok nyomon követésére és összehasonlítására, és ami még fontosabb, a fenntarthatóság javítására.

Az újonnan megjelenő mesterséges intelligencia lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy olyan helyzetekben is alkalmazzák a mesterséges intelligenciát, ahol az ma még nem megvalósítható, így a mesterséges intelligencia egyre elterjedtebbé és értékesebbé válik. Nem minden döntést lehet és kell automatizálni. Azok az erőfeszítések, amelyek a döntések automatizálására irányulnak anélkül, hogy figyelembe vennék az emberi szerepvállalást a döntésekben, egy adatvezérelt szervezethez vezetnek, lelkiismeret és következetes cél nélkül.

A ChatGPT és a generatív mesterséges intelligencia vállalati vonatkozásai

Hatalmas méretük és széleskörű felhasználási esetekre való alkalmazhatóságuk miatt az olyan alapmodellek, mint a ChatGPT, jelentős mesterséges intelligencia-fejlesztést jelentenek, de az általuk jelentett főbb kockázatok még nem teljesen ismertek. Ezen az ülésen Anthony Mullen, a Gartner elemző alelnöke e modellek előnyeiről, kockázatairól és lehetőségeiről beszélt, hogy kihasználjuk üzleti értéküket és minimalizáljuk a kockázatokat.

Anthony Mullen, 
a Gartner Data & Analytics Summit

A ChatGPT (és a generatív AI alapmodellek családja) az első széles körben ismert AI-technológia, amely megkérdőjelezi az egyetlen olyan tulajdonságot, amelyről az emberek mindig is azt hitték, hogy a gépekkel szemben az övék: a kreativitást. Bár jelentős előrelépés, az alapmodellek még mindig gondos képzést igényelnek, és fekete doboz jellegük miatt elfogadhatatlan eredményeket adhatnak. Az alapmodellek hatalmas előrelépést jelentenek a mesterséges intelligencia területén, mivel masszív előképzésüknek köszönhetően hatékonyak a kevés és nulla lövéses tanulásban, ami lehetővé teszi sokoldalúságukat.

Öt legjobb gyakorlat, amelyet érdemes végrehajtani, ha generatív AI-val kezdjük a munkát

 • Készítsen egy állásfoglalást, amely felvázolja az előnyöket, a kockázatokat, a lehetőségeket és a bevezetési ütemtervet az alapozó modellek számára
 • Válasszon feladatspecifikus, előképzett modelleket
 • Alkalmazzon felelős AI-gyakorlatokat a visszaélések megelőzése és a nem szándékos viselkedés mérséklése érdekében
 • A gép és az ember közötti zökkenőmentes interakció elősegítése az UX újratervezésével, a visszajelzési hurokkal és a prompt engineeringgel kapcsolatos oktatással
 • Inkubációs csapat kijelölése

Maradjanak velünk, ha holnap, május 24-én, szerdán még több érdekességgel érkezünk a 2023-as Gartner Data & Analytics csúcstalálkozóról.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek