Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Kvantumszámítógép az egészségügyben

MEGOSZTÁS

Március huszadikán különleges eseményre került sor a világ egyik leghíresebb egészségügyi intézményében, a Cleveland Klinikán. Bemutatták a világ első, kifejezetten egészségügyi kutatásokra fejlesztett kvantumszámítógépét. A fejlesztő IBM és a Klinika gyümölcsöző partneri kapcsolatban áll egymással.

Nyitókép: Flickr

 

A kvantum-számítástechnika a kvantummechanika törvényeit a legmasszívabb mai szuperszámítógépekkel megoldhatatlan problémák kezelésére használó, gyorsan fejlődő, emergens és exponenciális technológia. Az új technika rengeteget segíthet az egészségügyben: például új gyógyszerek azonosíthatók, új és gyorsabb gyógymódok alakíthatók ki vele.

2021-ben az akkor pont százéves Cleveland Klinika és az IBM tíz évre szóló együttműködési szerződést írt alá. A partnerség célja, hogy új csúcstechnológiákkal segítsék megoldani a medicina és az élettudományok legnagyobb kihívásait. A hibrid felhőszámítások, következőgenerációs mesterségesintelligencia-megoldások és a kvantumszámítások egybekombinálásával együttműködés-alapú munkakörnyezetet alakítottak ki a Klinika és partnerszervezetei a biomedicina és a gyógyászat innovatív technikáin dolgozó kutatói számára.

 

Quantum System One

Márciusban a két partner bejelentette, hogy az IBM a Klinikának kiszállít egy kvantumszámítógépet, a bejelentést pedi ünnepi rendezvény követte. Világpremier történt, mert ez az első ilyen eset a privátszféra, illetve az egészségügy történetében. Az informatikai nagyágyú System One gépe az intézmény Lerner Kutatóintézetében segíti mostantól szakemberek munkáját. Különösen olyan területeken szeretnének komoly eredményt elérni vele, amelyeken hosszú ideje nem történt látványos változás – például a rákkutatásban, az Alzheimer-kór és a cukorbetegség kezelésében.

 

A Cleveland Klinika (Kép: Wikimedia Commons)

 

Mindkét fél bizakodik, hogy egyrészt az IBM csúcstechnológiái (kvantumszámítógép, MI stb.), másrészt a Klinika világhírű egészségügyi és élettudományi tevékenysége együtt felgyorsítja a felfedezéseket (Discovery Accelerator program).

Az együttműködés már eddig több projektet eredményezett: speciális fehérjék szűrése és optimalizálása, kardiovaszkuláris kockázatokat előrejelző modell fejlesztése, mesterségesintelligencia-alkalmazások. Az MI például a genomszekvenálás kutatási eredményeit, nagy gyógyszer-adatbázisokat vizsgálva igyekszik már létező hatékony gyógyszereket találni az Alzheimer-kórra és más súlyos betegségekre.

 

A Cleveland Klinika Las Vegasi Lou Ruvo Agyegészségügyi Központja (Kép: Flickr)

 

A Discovery Accelerator a Klinika Cleveland Innovációs Negyedéhez tartozó Patogének és Emberi Egészség Globális Kutatóközpontjának is a technológiai alapja. Az Ohio szövetségi állam, a Jobs Ohio és a Klinika által 500 millió dollárral támogatott központ a „semmiből” felbukkanó patogének és új vírusokkal terjedő megbetegedések kutatásának ad otthont. Ezeket tanulmányozzák, találnak ki remélhetőleg hatékony gyógymódokat rájuk – immáron kvantumszámítógépes segítséggel.

Az együttműködés az oktatásra, a munkaerő képzésére és jövőbeli munkahelyek teremtésére szintén kiterjed. A felek mindezek mellett akadémiai, ipari, kormányzati szemináriumokat, konferenciákat és workshopokat is szerveznek.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek