Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Közelebb az agy-számítógép interfészhez: vénásan injektálható agyi szonda

MEGOSZTÁS

Bemutattak egy ultrarugalmas mikro-endovaszkuláris (MEV) szondát, amely véreren keresztül pontosan eljuttatható a mély agyi régiókba. Ez megoldás lehet az agy-számítógép kapcsolat legnagyobb kihívására.

(Nyitókép: Cerebro (az agy elnevezése spanyolul) egy gép, amelyet X-professzor használt telepatikus képességének felerősítésére és hogy megfigyelje az összes mutánst valamint embert szerte a világon. Credit: Marvel Comics, X-men széria)

 

 

Egy új tanulmány olyan minimálisan invazív, ultra-flexibilis elektronikus idegi implantátumot mutat be, amelyet ereken keresztül injektálnak a testbe, és képes rögzíti a mélyagyi régióiban egyetlen neuron aktivitását. Ez ígéretes előrelépés az agy-gép interfészek és a személyre szabott neurális terápiák terén.

A forradalmian új, ultra-kicsi, ultrarugalmas, elektronikus, idegi implantátum képes volt rögzíteni egyetlen neuron aktivitását egy patkány agyában. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a mély agyi régiókban minimálisan invazív, bioelektronikai interfészeket hozzanak létre, a testen belül.

Agy-gép interfészek és korlátaik

Az agy-gép interfészek (BMI) lehetővé teszik a közvetlen elektromos kommunikációt az agy és a külső elektronikus rendszerek között. Ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy az agyi tevékenység közvetlenül irányítsa az objektumokat, például a protéziseket, vagy modulálja az ideg- vagy izomműködést, így segítve a bénult vagy neurológiai rendellenességekkel küzdők mozgását.

A hagyományos BMI-k (agy-computer interfész) többsége csak az agy felszínén képes mérni az idegi aktivitást. A mélyebb agyi régiókból származó egyneuron aktivitásának rögzítéséhez gyakran invazív koponyaűri műtétre van szükség a szondák beültetéséhez. Az ilyen eljárások szövődményekhez vezethetnek, beleértve a fertőzést, gyulladást és az agyszövetek károsodását.

ultraflexibilis endovaszkuláris szonda
Így néz ki a mikro-endovaszkuláris (MEV) szonda beültetve egy ívelt ágba, hogy az érfalon keresztül rögzítse az idegi aktivitást. A MEV-szondát (sárga) úgy tervezték, hogy az erekbe akadálytalanul tudjon kanyarodni, amelyet sóoldat áramlásával a mikrokatéteren (ciánkék) keresztül fecskendeznek be. Credit: Anqi Zhang, Stanford Egyetem

Mikro-endovaszkuláris szondák: kevésbé invazív megközelítés

A biopróbák mélyagyi régiókba történő invazív műtéti beültetésének alternatívája az agy érhálózatának hasznosítása. Ebben a tanulmányban Anqi Zhang és munkatársai olyan ultrarugalmas mikro-endovaszkuláris (MEV) szondákat mutattak be, amelyek vérereken keresztül pontosan eljuttathatók a mély agyi régiókba. A csapat egy rendkívül kicsi, rugalmas, hálószerű elektronikus rögzítőeszközt tervezett, amely rugalmas mikrokatéterre helyezhető, és a belső agy 100 mikronnál kisebb léptékű ereibe ültethető be.

A MEV-szonda in vivo potenciáljának tesztelésére, a kutatók beültették ezt az injektálható szondát patkányagy érrendszerébe. Bebizonyították, hogy képes mérni a helyi mezőpotenciálokat és egyetlen neuron aktivitását a kéregben és a szaglógömbben. Ezenkívül a kutatók azt találták, hogy a beültetett eszközök hosszú távú stabilitást mutattak, nem változtatták meg jelentősen az agyi véráramlást vagy a patkányok viselkedését, és csak minimális immunválaszt váltottak ki.

Következmények és jövőbeli fejlemények

Az ilyen eszközök jövőbeli verziói testreszabott terápiákat biztosíthatnak a betegek számára azáltal, hogy rögzítik és dekódolják idegi tevékenységüket, majd biztosítják a megfelelő modulációs ingereket.

Forrás:
Anqi Zhang, Emiri T. Mandeville, Lijun Xu, Creed M. Stary, Eng H. Lo és Charles M. Lieber, 2023. július 20., Science magazin: „Agyi felvételek készítése mikrométeres érrendszeren keresztül, ultrarugalmas endovaszkuláris szondákkal”

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek