Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Jövőállás: metaverzum-jogász

MEGOSZTÁS

2013-ban nehezen képzeltünk el sok mai állást. A metaverzum ugyan nem abban a tempóban fejlődik, mint két-három éve harsogták, igaz nem is halódik, mint ma lesajnálják, egy állást viszont máris teremtett.

(Képek: Wikimedia Commons, Pixabay)

Sok sci-fiben az internet egyedi immerzív virtuális világgá, világok összességévé válik. A virtuális és kiterjesztett valóságon (Virtual Reality, VR és Augmented Reality, AR) alapuló, elsősorban headsettel használható web3-as, 3D-metaverzumot először Neal Stephenson vázolta fel, kultikus 1992-es cyberpunk regényében, a Snow Crash-ben.

Az 1990-es években számítási kapacitás és sávszélesség-problémák miatt a metaverzum inkább tűnt álomnak, mint közeli valóságnak. A 2003-ban indult, 2010-ig nagyon sikeres Second Life volt az első hasonló kezdeményezés, majd újabbak, főként játékvilágok követték: Fortnite, Roblox stb. A játékokkal szoros összefüggést egyértelműen jelzi, hogy az utóbbiakban is gyakoriak a 3D-s virtuális közegek és a közösségi interakciók.

Arany középút

A 2020-as évek elején, különösen a Facebook Metává válásával óriási felhajtás alakult ki a metaverzum körül, aztán, mint ilyenkor lenni szokott, a technológia nem terjedt el, a felhasználók száma nem érte el a kritikus szintet, egy-két alkalmazást, például a digitális ikreket leszámítva, a megvalósítások köszönőviszonyban sem voltak a csillogó-villogó elméletekkel és vágyakkal.

Mára a metaverzum az IT-világ páriájává vált, szinte senki nem beszél róla, óvatosabbak a befektetések, a legoptimistább forgatókönyvek szerint is csak 2030 körül használhatják tömegesen.

Mindez távolról sem jelenti, hogy zsákutcáról, halott technológiáról lenne szó, csak máshogy valósul meg, mint ahogy a fényes jövőképekben felvázolták. Amellett, hogy a jövőben igenis fontos lehet a metaverzum, már ma is léteznek bíztató felhasználási esetek.

Ingatlanpiac

Ilyen például a torontói Zannes Law ügyvédi iroda hétszintes hivatalépülete, ahol a cégvezető Madaline Zannes magánkonzultációt folytat ügyfeleivel, jogi tanácsadást végez, konferenciákat szervez, meghívott vendégek tartanak előadásokat. A metaverzumban immerzívebb, a fantáziát jobban megmozgató élményben részesülnek – állítja az ügyvéd.

 

 

A teret ottani építkezésre specializálódott szakember dolgozta ki a semmiből: szekciótermekkel, bemutatószínpadokkal, bérelhető irodákkal, művészeti galériával, tetőteraszi bárral. Somnium Space a hely neve.

Ez a tér volt az iroda első ingatlanja a virtuális térben, azóta (szintén a metaverzumhoz tartozó) más platformon is rendelkeznek ingatlanokkal, majd megalapították Metaverzum Ügyvédi Kamara Szövetséget, amellyel nyilvántartást akarnak szolgáltatni a web3-ban engedéllyel dolgozó ügyvédekről.

Metaverzum-jogász

De mi kell ahhoz, hogy a virtuális világban például jogászként dolgozzunk?

Technikailag semmi, mert a metaverzumban nincs tényleges joghatóság, még nincs a közegre szabott törvény, egyelőre szakosodni sem lehet rá, csak a joggyakorlat, a tapasztalat van. Jogi végzettséggel rendelkezőknek viszont jó reklám a metaverzum-jelenlét. Zannes szerint neki is az, az ingatlanbirtoklásból pedig anyagi hasznot is húz.

 

 

Központi irodája Quantum Leap (Kvantumugrás) nevű területén az ügyfelek áttekinthetik metaverzum-ingatlanjai portfolióját, és privát linket is kapnak mellé, hogy bejárhassák a közeget, akkor lógjanak ott, amikor kedvük van hozzá.

Ügyfelekkel mindenesetre szórakoztatóbb a 3D-virtuális világban találkozni, mint egy lapos 2D-chatszobában, Zoomon, vagy akárhol máshol az online térben – állítja Zannes.

A szabályozás ebben az esetben sem tartja a ritmust a technológiai fejlődéssel. Rosszfiúk viszont máris megjelentek, végzettség és papírok nélkül kínálnak jogi szolgáltatásokat virtuális világokban. Egyikük-másikuk olyan tökélyre fejlesztette a virtuális jelenlétet, hogy még az ügyfeleik sem ismerik az identitásukat.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek