Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Jelentősen csökkenthető az adatközpontok energiafelhasználása

MEGOSZTÁS

Az adatközpontok és a szuperszámítógépek rengeteg energiát fogyasztanak. Az infokommunikációs technológiai, például a mesterségesintelligencia-fejlesztések felgyorsulásával a fogyasztás akár exponenciálisan is növekedhet. Úgy tűnik, hogy amerikai kutatók megoldást találtak az egyre égetőbb problémára.

Nyitókép: Wallpaper Flare

 

Az adatközpontok szervezetek információtechnológiai tevékenységének és felszerelésének adnak otthont, mint a nevük is elárulja, adatokat tárolnak, dolgoznak fel, továbbítanak, azokon alapuló alkalmazásokat működtetnek. Az Egyesült Államok Energetikai Minisztériumának felmérése alapján, az ország elektromosáram-fogyasztásának két százalékát ezek a létesítmények generálják. Ez pedig óriási mennyiség. Összehasonlításként: egy adatközpont négyzetméterenként akár ötszázszor több energiát fogyaszthat, mint egy átlagos irodaház.

A fogyasztásnak ez a szintje ellentétben áll a fenntartható fejlődéssel, és a klímaváltozás miatti elvileg egyre szigorúbb követelmények is nehezen tarthatók így be.

 

Döbbenetes energiafogyasztás

Mivel napjaink infokommunikációs technológiáinak az adat az alapja – a big data korában élünk –, az adatközpontok száma gyorsan nő. A világ legnagyobb techvállalatai zömének (Apple, Amazon, Facebook, Google, IBM, Microsoft, Nvidia stb.) pedig az Egyesült Államok az otthona, ezért törvényszerű a más országoknál nagyobb növekedés, talán csak az USA-val lassan mindenben rivalizáló Kína képes tartani a lépést. Számszerűsítve: 2023 májusában több mint 2600 adatközpont működik az Egyesült Államokban.

 

Adatközpont (Kép: Wikimedia Commons)

 

Az Oregoni Állami Egyetem és a texasi Baylor Egyetem kutatói az adatközpontok – és a szuperszámítógépek – növekvő, de már most gigantikus energiafogyasztásának jelentős mértékű csökkentésére dolgoztak ki működő megoldást. Az ezekben használt fotonikus chipekre találtak ki a chipek hőmérséklet-változások miatti minőségromlását ellensúlyozó módszert. Elmondásuk alapján technológiájuk lehet a jövő adatközpontjai, szuperszámítógépei szélvészgyors kommunikációjának az alapja.

Míg a hagyományos számítógépek chipjeiben lévő áramkörök elektronokat, addig a fotonikus chipekben lévők fényrészecskéket, fotonokat használnak. A fénysebességgel elvileg lehetővé válik az adatok elképesztően gyors és energiakímélő továbbítása. Eddig sajnos csak elméletileg, mert a hőmérséklet és a nagy teljesítmény fenntartása komoly energiamennyiséget igényel.

 

A megoldás

A kutatók bebizonyították, hogy a folyamatosan stabil, szinte változatlan hőmérséklet biztosításához használt energia több mint egymilliomod részére csökkenthető. Működő prototípusokat fejlesztettek, amelyek a hőmérsékletet kapufeszültséggel, lényegében elektromos áram nélkül vezérlik, ellenőrzik.

 

Szuperszámítógép (Kép: Wikimedia Commons)

 

A fotonikaipar jelenleg kizárólag úgynevezett „hőmelegítőkkel” finomhangolja a nagyon gyors elektrooptikai eszközök működési hullámhosszát és optimalizálja a teljesítményüket. A melegítők eszközönként több milliwatt elektromosságot fogyasztanak.

Több milliwatt önmagában nem sok, viszont ha sokmillió eszközről van szó, akkor már nagyon is az, és minél nagyobb egy rendszer, annál súlyosabb a probléma, komoly méretezhetőségi kérdésekre kell választ találni.

Az új módszer lehet a válasz.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek