Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Visszaszerezte első helyét az Intel a Samsungtól

MEGOSZTÁS

A félvezetőeladásokból származó globális bevétel 2023-ban 533 milliárd dollár volt, ami 11,1 százalékos csökkenést jelent 2022-hez képest a Gartner előzetes adatai alapján. A legnagyobb gyártók rangsorában is volt átrendeződés.

„Bár 2023-ban ismét jelen volt a ciklikusság a félvezetőiparban, a piac egy nehéz éven van túl, az eladások alakulása az iparág történetének egyik legnagyobb visszaesését mutatja” – idézte a piackutató közleménye Alan Priestleyt, a Gartner alelnökét.

A 25 legnagyobb félvezetőgyártó közül csak kilencnél nőtt a bevétel 2023-ban, tíznél pedig kétszámjegyű csökkenés volt tapasztalható. A vállalatok együttes bevétele 2023-ban 14,1 százalékkal csökkent.

Ismét az élen az Intel

A 10 legjobb félvezetőgyártó rangsorában az Intel 2023-ban két év után visszaszerezte az első helyet a Samsungtól. Az Intel 2023-as bevétele 48,7 milliárd dollár volt, míg a Samsung 39,9 milliárd dollárt realizált tavaly.

Az Nvidia 2023-as félvezető-bevétele 56,4 százalékkal, 24 milliárd dollárra nőtt, amivel először került a az első öt közé. Ez a Gartner értékelése szerint a mesterséges intelligencia (AI) szilíciumpiacán elfoglalt vezető pozíciójának köszönhető.

Az STMicroelectronics három hellyel lépett feljebb, megszerezve a 8. helyet – ugyanazt a pozíciót, amelyet 2019-ben elért. Bevétele 2023-ban 7,7 százalékkal nőtt, nagyrészt az autóipari szegmensben elfoglalt erős pozíciónak köszönhetően.

A memóriapiac bő harmadával esett

A memóriatermékekből származó bevétel 37 százalékkal csökkent 2023-ban, ahol a félvezetőpiac valamennyi szegmense közül a legnagyobb volt a visszaesés. A DRAM-ból származó bevétel 38,5 százalékkal 48,4 milliárd dollárra, a NAND flash-bevétel pedig 37,5 százalékról 36,2 milliárd dollárra zuhant.

A nem memóriából származó bevételek jobban teljesítettek, itt mindössze 3 százalékkal mérséklődött az összesített árbevétel.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!