Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Mesterséges bőrrel léphetnek szintet a robotok

MEGOSZTÁS

Egy új mesterséges bőr az emberi bőrnél is jobban érzékel dolgokat. Hogy miért? Mert érintés nélkül észleli és azonosítja őket. Ilyen különleges kütyüt fejlesztettek egy szingapúri felsőoktatási intézményben.

Kiemelt kép: Envato/Elements

 

Robotok régóta dolgoznak gyárakban, futószalag mellett, szerelnek össze különféle szerkezeteket, például autókat. A területnek ez volt az első komoly, valódi áttörést hozó alkalmazása, és a legtöbb robot még mindig ipari célt szolgál.

Gyári tevékenységüket folyamatosan optimalizálják, gyorsabbak, eredményesebbek, a munkájuk is állandóan javul. De nagyon nem mindegy, hogy milyen anyagokkal érintkeznek, ragadnak meg a sokszor csak kar formájú szerkezetek. Sokat segíthetnek ebben a megmunkálandó, általuk megfogott tárgyakat „értő” robotikus ujjak, amelyek lehetnek akár fémből, műanyagból és puha matériákból, a legcélszerűbb mégis, ha valamiféle bőrök, legalábbis bőrre emlékeztető kütyük.

 

Az első szint

A világhírű szingapúri Nanyang Technological University (NTU) egyik kutatócsoportja közeli tárgyak jelenlétét fizikai érintkezés nélkül érzékelő mesterséges bőrt hozott létre. Meg sem érinti őket, de máris „tudja”, hogy ott vannak.

 

Ilyen egy mestersége bőr (Kép: Wikimedia Commons)

 

Ezzel szemben, az emberi bőrnek tényleg érintkezésbe kell lépnie a környező objektumokkal, hogy lereagálja őket. „Egy tárgynak csak a puhaságát vagy a keménységét észleli. Több funkcióval rendelkező mesterséges bőrt akartunk létrehozni” – jelentette ki a fejlesztést vezető Yifan Wang. Sőt, az objektum anyagáról is megállapít valamit, például, hogy fémből, műanyagból vagy valamilyen bioanyagból készült.

A bőr az áramot vezető, elektródákként működő, két nikkel bevonatú szövetrétegből készült. Elektromos vezetékként funkcionáló, ionos folyadékban fürdő. lyukacsos szivacsot vesznek körül. Az elektródarétegek elektromos energiát elektromos mezőn tároló kondenzátort alkotnak.

Az ionok javítják az elektródarétegek közötti távolság változását mérő kondenzátor teljesítményét. Az apró részletek, minimális változások észlelése teszi lehetővé, hogy a mesterséges bőr észlelje, ha megérintett valamit, a fizikai érintkezést. Ez az első szint.

 

Mesterséges intelligencia mondja meg, milyen anyag van a közelben

De ennél többre is képes, mert a körülötte lévő elektromos mező parányi változásait szintén észleli, azaz így érzékeli érintés nélkül, hogy valami a közelében van, sőt, a változásokból következtet, azok segítik azonosítani a tárgy anyagtípusát.

 

Ipari robotkar (Kép: Envato/Elements)

Az adott tárgy az eszköz elektromos mezőjének szélébe hatolva, „leleplezi magát.” A jó teljesítmény Wang szerint a kondenzátor szabvány kondenzátoroknál minimum tízszer, maximum százszor nagyobb észlelő kapacitásával magyarázható. Ez már a magasabb, a második szint.

A teszteken több közeli anyagot sikeresen azonosított. Az azonosításhoz mesterséges intelligenciát, gépilátás-technikákat használ, az MI határozza meg, hogy az észlelt valami hogyan viszonyul ismert anyagok jellemző adataihoz (azaz tulajdonságaihoz).

A mesterséges bőr ipari robotok, gyártásban történő alkalmazások mellett múvégtagokban, kézprotézisekben szintén hasznosítható.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek