Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

2D-videókat alakít 3D-modellekké az Nvidia mesterséges intelligenciája

MEGOSZTÁS

Tovább bővülnek a generatív mesterséges intelligencia lehetőségei, az Nvidia új modellje nagyon gyorsan készít 2D-videóból 3D-modellt. Az új fejlesztés felgyorsítja az MI széleskörű elterjedését a 3D-nyomtató szektorban.

(Képek: Nvidia)

 

Mesterségesintelligencia-modellek szöveges utasítások (promptok) alapján már könnyen generálnak szövegeket, képeket. Mozgóképek nehezebben mennek, 3D-modellek előállítása egyelőre problémásabb. Utóbbiakra főként a 3D-nyomtatásban (3DP) mutatkozik komoly igény. Sok iparághoz, ipari és szolgáltató szegmenshez hasonlóan, a területen hívószóvá vált mára az MI.

Egyértelműnek tűnik, hogy az automatizált MI 3D-modellgenerálás a 3DP közeljövőjének fontos része lesz, sőt, kicsit közhelyszerűen, a jövő már itt is van.

Legalábbis ezt vetíti előre a grafikus feldolgozóegységek (GPU) gyártásában világelső Nvidia bejelentése, a szöveges promptból negyven perc alatt 3D-objektumokat készítő Magic3D-ről, amely kétszer gyorsabb, mint az eddigi csúcskategória modellgeneráló DreamFusion.

A területen persze nemcsak a „kívülálló” Nvidia újít mesterséges intelligenciával. A több fontos vállalatához hasonlóan, a 3DP-ben meghatározó szereplő belga Materialise szintén az MI-ben látja a jövőt, fémnyomtatás folyamatvezérléséhez fejlesztettek idő- és pénzkímélő mesterségesintelligencia-alapú szoftvercsomagot.

De mit tud az Nvidia technológiája?

A vállalat kutatói tanulmányt írtak 2D-videoklipeket részletes 3D-modellekké alakító új mesterségesintelligencia-megoldásukról. Neuralangelo a neve, egyértelműen utalva az MI-t forradalmasító neurális hálózatokra és a reneszánsz zsenijére, Michelangelóra.

 

 

A mostani generatív MI-modelleknek problémát okoz tárgyak apró részleteinek visszaadása. Ismétlődő textúra-mintázatok, homogén színek, erős színvariációk szinte lehetetlen feladat elé állítják őket.

Neurangelo megbirkózik ezekkel a kihívásokkal, élethű modelleket készít, 2D-videók komplex anyagainak textúrái sem jelentenek neki gondot.

Alkalmazási lehetőségek

A technológia kreatív szakembereknek segíthet sokat, okostelefonnal rögzített anyagokat gyorsan és könnyen alakíthatnak át vele virtuális tárgyakká. Művészetekben, VR-projektekben, robotikában, játékfejlesztésben, digitális ikrek létrehozásában alkalmazhatják.

 

 

Az Nvidia több demonstrációt tartott. Az egyiken Neurangelo stílszerűen Michelangelo Dávidját alkotta újra, majd prózaibb tárgyat, egy platós teherautót, de a nagyvállalat Bay Area kampuszán fekvő parkot ábrázoló légi videók alapján is készített 3D-modellt. Legyenek kicsi szobrok, vagy méretes épületek, fejlesztők szinte bármilyen objektumról jó minőségű 3D-modellt generálhatnak például videojátékok vagy ipari digitális ikrek virtuális környezetében.

Az MI 3D-nyomtatás alkalmazásokkal történő szinkronba hozása ugyan még várat magára, de az Nvidia elmondta, hogy dolgoznak rajta.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek