Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Így destabilizálható az elektromos hálózat

MEGOSZTÁS

Az intelligens technológiák terjedésével újfajta biztonsági kockázatokkal szembesülünk, például fejlett mérőórák megtámadásával zavar okozható az energiahálózatban, akadozhat az áramellátás.

Nyitókép: Rawpixel

 

Az intelligens otthon koncepciója cseppet sem új, mostani és közeljövőbeli technológiák viszont lehetővé teszik, hogy, legalábbis a fejlett világban, egyre többen élvezzék az előnyeit. Ma már a legtöbb műszer elé odatehetjük az „okos” szót, mert lassan nincs is tárolási, számítási és kommunikációs kapacitással nem rendelkező eszköz. A növekvő „intelligenciával” azonban a biztonsági kockázatok, a veszélyek is nőnek.

A mesterséges intelligencia, és más infokom megoldások kapcsán egyre gyakoribb „intelligens” jelzővel nem árt óvatosan bánni, másrészt mindig tartsuk észben, hogy az intelligencia nem azonos a tudatossággal. Sajnos sokan hajlamosak egyenlőségjelet tenni a kettő közé.

 

Okos mérőeszközökkel újulnak meg az elektromos hálózatok

Tehát, ha okos mérőeszközről beszélünk, nyilvánvalóan nem tudatos entitásról van szó – a mai MI-k sem azok –, de a rászabott feladatok elvégzéséhez nincs is szüksége erre. Az elektromosság-használatra vonatkozó adatokat gyűjtő eszköz telekommunikációs csatornán elküldi azokat a helyi villamossági művekhez. A felhasználónak nagyon hasznos szerkezet, mert jobban nyomon követhetjük, hogy mennyi áramot fogyasztottunk. A szolgáltatónak szintén az, mert befizetetlen számlák esetén, távvezérléssel kapcsolhatja le az áramot.

 

Okos mérőóra (Kép: Wikimedia Commons)

 

Az új technológiákkal az öregedő áramellátási infrastruktúra hatékonyabbá, megbízhatóbbá válik. Az elosztási szintet automatizálással, kommunikációs eszközök bevezetésével, helyi kontroll- és védelmi rendszerekkel és fejlett mérőóra-megoldásokkal frissítik, a frissítésekkel viszont nem kalkulált új támadási lehetőségek is nyílnak hackerek előtt.

Ha az igény vagy a terhelés túl magas (ezt manipulálták a támadók), vagy más jellegű problémák merülnek fel, a hálózat egyes részei leállhatnak. A terhelés a hálózat más részeire hárul, azok szintén leállhatnak, és beindul az általános áramszünethez vezető dominóhatás.

 

Hogyan védekezzünk a támadások ellen?

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói kimutatták, hogy az okos mérőórákat manipulálva, áramigény-ingadozást előidéző hackerek miként destabilizálhatják az elektromos hálózatot. A tanulmány azért fontos, mert pontosan leírja a hálózat gyenge pontjait, és védekező-mechanizmusokat is felvázol.

Az okos mérőórák az egyik legnyilvánvalóbb támadási felület, kapcsolóik távvezérlésével terhelésingadozások érhetők el. Ha valaki távolról koordinálja több kapcsoló meghatározott időszakonkénti be- és kikapcsolását, komoly problémát okozhat.

 

Adatmátrix (Kép: Pxfuel)

 

A támadásokat a hálózat felderítésével, néhány pont becserkészésével kezdik, és a kinyert információk alapján felbecsülik a rendszert destabilizáló rezgésfrekvenciát. Ezt követően a támadó eldönti, melyik órákat fogja ezen a frekvencián be- és kikapcsolgatni. A kivitelezéshez relatíve nem is kell sok mérőóra, mert már a rendszerterhelés két százalékával is bizonytalanságot idézhet elő.

A probléma továbbterjedése az érintett terület ideiglenes elszigetelésével, egyes vonalak leállításával, egyes energiatípusok csökkentésével, mások növelésével, tehát a támadás optimalizálására lehetőséget adó „alapbeállítások” és arányok módosításával akadályozható meg. Az összes védekező technika alkalmazása előtt azonban további tüzetes kutatásokra van szükség.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek