Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Vezeték nélküli agy-gerinc interfész: a bénulás visszafordítása

MEGOSZTÁS

Egy úttörő tanulmányban a kutatók olyan vezeték nélküli agy-gerinc interfészt mutattak be, amely lehetővé teszi a bénult emberek számára, hogy újra természetes módon járjanak. A „digitális híd” két elektronikus implantátumból áll – az egyik az agyon, a másik a gerincvelőn helyezkezik el –, amelyek dekódolják az agyi jeleket, és stimulálják a gerincvelőt, hogy aktiválja a lábizmokat.

Az EPFL/CHUV/UNIL és a CEA/CHUGA/UGA idegtudósai és idegsebései a Nature folyóiratban arról számoltak be, hogy egy vezeték nélküli digitális híd segítségével helyreállították az agy és a gerincvelő közötti kommunikációt, lehetővé téve a bénult személy számára, hogy újra természetes úton járjon. Figyelemre méltó, hogy a páciens szenzoros észlelései és motoros készségei jelentős javulást tapasztaltak, még akkor is, ha az interfész ki volt kapcsolva. A csapat azt reméli, hogy a technológia alkalmazásait kiterjesztik a kar- és kézfunkciók helyreállítására, valamint a stroke-on átesettek segítésére.

„Vezeték nélküli interfészt hoztunk létre az agy és a gerincvelő között az agy-számítógép interfész (BCI) technológiájával, amely a gondolatot tettekké alakítja.” – összegzi Grégoire Courtine, az EPFL, a CHUV és az UNIL idegtudományi professzora, a májusi Nature folyóiratban.

Atanulmányban a 40 éves Gert-Jan esetét mutatja be, aki egy kerékpáros balesetet következtében gerincvelő-sérülést szenvedett és lebénult.

„A digitális híd lehetővé tette számára, hogy visszanyerje természetes uralmát lebénult lábai felett, hogy álljon, járjon, sőt még lépcsőn is felment. Gert-Jan elmondta, hogy elképzelhetetlen örömet szerzett neki, hogy a bárban, állva sörözhet barátaival: „Ez az egyszerű öröm jelentős változást hoz az életembe”.

Digitális híd az akarat útja felett

A digitális híd létrehozásához kétféle elektronikus implantátumra van szükség. Jocelyne Bloch idegsebész, elmagyarázza: „WIMAGINE-eszközöket ültettünk be az agy azon régiója fölé, amely a lábmozgások szabályozásáért felelős. Ezek az eszközök lehetővé teszik az agy által generált elektromos jelek dekódolását, amikor a gyaloglásra gondolunk. Elhelyeztünk egy neurostimulátort is, amely egy elektródasorhoz csatlakozik a gerincvelő azon régiója fölött, amely szabályozza a láb mozgását.”

A motoros kéreg elektromos aktivitásának rögzítéséhez egy innovatív beültethető orvosi eszköz kifejlesztése volt szükséges: a WIMAGINE. Az eszközt félig invazív koponyabeültetésre tervezték, hogy hosszú távon elektrokortikogramokat (ECoG) rögzítsenek egy 64 elektródából álló, a dura materrel érintkező tömb segítségével.

Az elektronikus táblák tartalmazzák a CEA-Leti mikroelektronikai szakértői által tervezett elektrokortikogram-gyűjtő és digitalizáló rendszereket, valamint egy távoli tápegységet és vezeték nélküli rendszereket, amelyek biztonságos rádiókapcsolaton keresztül továbbítanak egy külső bázisállomásra. Az implantátum csomagolását úgy tervezték, hogy biztosítsa a hosszú távú biokompatibilitást és biztonságot. Az implantátumokat szigorú tesztelésnek vetették alá, hogy igazolják, megfelelnek az aktív beültethető orvosi eszközökre vonatkozó EU-irányelvek által előírt szabványoknak.

Forrás: UGA – Université Grenoble Alpes

A rögzített elektrokortikogramokat ezután valós időben dekódolják, hogy megjósolják a páciens által elképzelt szándékos mozgást. Guillaume Charvet, a CEA BCI-programjának vezetője hozzáteszi: „Az adaptív mesterséges intelligencia módszereken alapuló algoritmusoknak köszönhetően a mozgási szándékokat valós időben dekódolják az agyi felvételek alapján.” A mozgási akarat kialakulása azután a gerincvelő elektromos stimulációjának sorozataivá alakul át, amely viszont aktiválják a lábizmokat a kívánt mozgás elérése érdekében. Ez a digitális híd vezeték nélkül működik, így a páciens önállóan mozoghat.

A digitális híd által támogatott rehabilitáció lehetővé tette Gert-Jannak, hogy helyreállítsa azokat a neurológiai funkciókat, amelyeket a balesete óta elveszített.

A kutatók számszerűsíteni tudták szenzoros észleléseinek és motoros készségeinek jelentős javulását, még akkor is, ha a digitális híd ki volt kapcsolva, ez arra utal, hogy új idegkapcsolatok alakultak ki a gerincvelőben a digitális jelek hatására. Hozzáteszik, hogy a digitális hidat más klinikai indikációkra is alkalmazni lehetne, például a stroke okozta bénulásra.

Az ONWARD Medical, valamint a CEA és az EPFL támogatást kapott az Európai Bizottságtól az Európai Innovációs Tanácson (EIC) keresztül, a digitális híd kereskedelmi változatának kidolgozásához, azzal a céllal, hogy a technológiát világszerte elérhetővé tegye.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek