Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Dubai komolyan gondolja a papírmentes-, IoT-államot

MEGOSZTÁS

Noha a Dubai Smart IoT-stratégia úgy hangzik, mint bármely más ambiciózus, az Öböl-állam gazdaságának átalakítását célzó terv, továbbra is egyértelmű üzenete van annak, hogy az ország komolyan gondolja a technológiát.

A régió összes többi technológiai tervével összhangban, a dubaji Internet of Things (IoT) stratégiának  az a magasztos ambíciója, hogy kiépítse a világ legfejlettebb dolgok internete (IoT) ökoszisztémáját. A terv az, hogy megvédjék Dubaj digitális gazdagságát, és az összes minisztérium digitális átalakuláson menjen keresztül, az átállás egyik célja pedig az, hogy egy 100 százalékban papírmentes kormány legyen.

A stratégiát először 2017 októberében jelentették be, és rendszeresen frissítik. Kezdettől fogva hároméves időszakra tervezték, négy egymást követő szakaszban, amelyeket nagyon homályosan határoztak meg. Az első szakasz az IoT-irányelvek kormányzati minisztériumok közötti megvalósítását célzó tevékenységek összehangolásáról szólna. A második szakasz az IoT-stratégia megvalósítására irányuló erőfeszítések összehangolása volt. A harmadik az optimalizálás volt, az utolsó fázis pedig a blokklánc alkalmazása.

Homályos dátumok

Míg 2017 óta több mint három év telt el, a terv jelenlegi változata továbbra is azt említi, hogy a munkálatok három évig tartanak, és négy ütemben zajlanak majd. Mindazonáltal, függetlenül a szakaszok homályos ütemtervétől és homályos definícióitól, ha a sorok között olvasunk, akkor valójában egy világos üzenet van: Dubai és az Egyesült Arab Emírségek többi része digitális átalakuláson akar átesni, és megvan a pénzük, hogy ezt megvalósítsák.

„Az intelligens városok és az intelligens IoT-koncepciók jól átfednek az Egyesült Arab Emírségek tágabb gazdasági fejlődési trendjeivel és az ország gazdaságpolitikai ambícióival” – mondta Robert Mogielnicki, a washingtoni The Arab Gulf States Institute vezető rezidens tudósa. „Emirátusok szintjén olyan helyeken, mint Dubai és Abu Dhabi – és még az északi Emirátusokban is, például Ras Al Khaimah – számos technológiai fókuszú kezdeményezés létezik.”

Mohammed sejk, Dubai uralkodója új intelligens életstratégiát indított útjára Dubaiban, amelynek célja, hogy a világ legfejlettebb IoT-ökoszisztémáját építse ki a világon. (Credit: ArabianBusiness)

Az Emirátusok minden szinten igyekeznek technológiát beszivárogtatni gazdaságaikba. Az IoT-vel kapcsolatos technológiák vonzóak az Egyesült Arab Emírségek döntéshozói számára, akik szeretnek kísérletezni egy bizonyos típusú kezdeményezéssel. Ha ez a kezdeményezés sikeresen vonzza a lakosságot, a befektetőket és a startup cégeket, akkor megismétlik a kezdeményezést egy másik területen.

„Jelenleg az a számítás, hogy a nagy nettó vagyonú magánszemélyeket, a multinacionális cégeket és a vállalkozókat, akiket az emirátusi tisztviselők az országba akarnak csábítani, az élvonalbeli fejlesztések vonzzák majd” – mondta Mogielnicki. „Bár a legfelsőbb kormányzati tisztviselők felismerik, hogy a technológia egyszerűsítheti a kormányzati szolgáltatásokat, és hatékonyabbá teheti mind a kormányt, mind a szélesebb társadalmat, ugyanakkor arra is törekednek, hogy Dubaj nagyon vonzó legyen a nagy nettó vagyonnal rendelkező egyének és általában a turisták számára. ”

A technológiai szolgáltatások szélesebb körű alkalmazásának egyik fő akadálya a gazdaságban az alacsonyan képzett, alacsony költségű munkaerő bőséges elérhetősége. Ez hosszú ideig lehetővé tette a helyi és az Emirátusokban működő külföldi cégek számára, hogy továbbra is nyereségesek legyenek, annak ellenére, hogy alacsony a termelékenységük.

Kihívás: munkaerőhiány

Alacsonyan képzett, olcsó munkaerőből szinte végtelen a kínálat, mert erős kapcsolat van Dél-Ázsia országaival, ahonnan olcsó munkaerőt tudnak importálni. Ez hosszú ideig lehetővé tette a cégek számára, hogy kiemelkedően nyereségesek maradjanak a globális társaikhoz képest.

„De ez nem mindig lesz így” – mondta Mogielnicki. „Azok a cégek, amelyek nem lépték túl ezt az alacsony költségektől, alacsony képzettségtől és alacsony termelékenységű munkaerőtől való függést, valóban elkezdenek lemaradni. Egyrészt ez aggasztja az Egyesült Arab Emírségek döntéshozóit.”

Egy másik aggodalomra ad okot az ország egyedi demográfiai jellemzői, amelyek 90 százaléka külföldi és 10 százaléka állampolgár csupán. A kormány tisztviselői azt akarják, hogy a technológia-központú politikákat az Emirátusok vezéreljék. Nem akarnak teljes mértékben függeni a külföldi szolgáltatóktól a kritikus technológiai szolgáltatások tekintetében: bizonyos hazai képességekkel és készségekkel szeretnének rendelkezni – legalább annyit, hogy támogatást nyújtsanak.

„Az egyik sikertörténet, amely azonnal eszembe jut, a G42” – mondta Mogielnicki, utalva a hazai technológiai vállalatra, amely szorosan kötődik a kormányhoz. „Ők az egyik leggyorsabban növekvő helyi vállalat az Egyesült Arab Emírségekben, és sokféle partnerséget alakítanak ki. Nemrég kötöttek megállapodást egy izraeli céggel, és kínai cégekkel is dolgoztak.

Azt mondta, a G42 a hazai nemzeti érdekeket próbálja megvédeni. „Mint minden vezető emiráti céghez hasonlóan ők is ügyelnek arra, hogy amikor olyan cégekkel társulnak, mint a Huawei, a Microsoft, a Cisco és más multinacionális cégek, ezek a cégek átadják a tudásukat a helyieknek” – mondta Mogielnicki.

Elmozdulás egy diverzifikáltabb gazdaság felé

Az Egyesült Arab Emírségek a technológiát a gazdasági diverzifikáció fontos tényezőjének tekintik, amely az Emirátusok gazdaságát a fenntarthatóbb és kevésbé olajalapúság felé mozdítja el. Az Egyesült Arab Emírségek már ma is a legdiverzifikáltabb gazdaság az Öböl-térségben, de még hosszú út áll előtte.

Néhány egyes Emirátus óriási előrelépést tett a bőséges természeti erőforrásokra való támaszkodástól való távolodásban. Abu Dhabi valószínűleg a leglassabb, csak azért, mert ők rendelkeznek a legtöbb szénhidrogén-készlettel, ami megnehezíti számukra a szünetet.

Dubainak és a többi északi Emirátusnak soha nem volt jelentős energiaforrása, ami azt jelenti, hogy jót kellett érniük a kereskedelemben, a logisztikában és a légi közlekedésben. Most már teljes sebességgel előrébb járnak a technológia terén.

„Még mindig nem teljesen világos, hogy a technológiai szektor hogyan járul hozzá az állami szektor bevételeihez olyan mértékben, mint az olaj- és gázszektorból származó bevétel” – mondta Mogielnicki. „Azt hiszem, a mostani számítás szerint a nagy technológiai multinacionális cégek regionális központot hoznak létre, majd társasági adót számítanak fel, amit csak az idén hoztak online.

„Egyéb díjakat és szolgáltatásokat fognak felszámítani ezeknek a személyeknek, amikor az országban tartózkodnak. Jelenleg ez a modell, de ez a munka folyamatban van.”

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek