Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A digitális jogsi pluszpontot ér több egyetemi felvételin

MEGOSZTÁS

A megfelelő digitális kompetenciákra már nem csak a szorosan vett IT-világban, de minden tudományterületen szükség van. Ezt felismerve a felsőfokú felvételin több egyetem is beszámítja az ICDL-bizonyítványt, a nemzetközileg elfogadott számítógép-használói jogosítványt.

(Kiemelt kép: bruce mars on Unsplash)

Idén február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire. A felsőfokú felvételien több intézmény döntött úgy, hogy a digitális kompetenciák terén pluszpontként beszámítja a számítógép-használói „jogosítványt”, vagyis az ICDL (korábbi nevén ECDL) bizonyítványt.

Az intézmények közül

  • a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az ICDL Base bizonyítványért 25 pontot, az ICDL Standardért 50 pontot, a fejlett digitális ismereteket igazoló ICDL Advanced tanúsítványért pedig 75 pontot;
  • az Óbudai Egyetem bármilyen típusú ICDL-bizonyítvány igazolása esetén 20 pontot; 
  • a Milton Friedman Egyetem a 7 modulos Standard bizonyítványért 5 pontot ad.

“Bízom benne, hogy egyre több felsőoktatási intézmény követi az egyetemek példáját, felismerve, hogy a megfelelő digitális kompetenciákra minden tudományterületen szükség van, nem csak a szorosan vett IT-világban”

– emelte ki Képes Gábor, a Neumann Társaság ügyvezető igazgatója.

Automatizált, valós idejű értékelés 

2023-ban húszezer vizsga zajlott le sikeresen az ICDL képzési rendszerében. 2020 vége óta a népszerű modulokból automatikus a vizsgáztatás, ami azt jelenti, hogy egy objektív rendszer értékeli ki valós időben a vizsgázók teljesítményét.

A legnépszerűbb modulok között szerepel a Számítógépes alapismeretek, Szövegszerkesztés, Online alapismeretek, Prezentáció, Táblázatkezelés és az Adatbázis-kezelés. Újdonságként a magasabb szintű képzések közé bekerült az IT biztonság vizsgamodul.

Vizsgamentességet biztosít egy jó érettségi 

Az oktatásért felelős miniszter és a Neumann Társaság között korábban létrejött megállapodás értelmében három évnél nem régebbi, emelt vagy középszintű informatikai és digitális kultúra érettségi vizsgán négyes vagy ötös érdemjegyet szerzők további vizsga nélkül, a mindenkori legkedvezményesebb regisztrációs díj befizetése ellenében igényelhetnek ICDL bizonyítványt.  A mentesség az előrehozott érettségire, valamint az informatikai ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyból érettségizőkre is vonatkozik.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a nemzetközi bizonyítványt nyújtó ECDL/ICDL vizsgarendszer meghonosítója és működtetője.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek