Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Yettel: új vezérigazgató, új mérföldkő


MEGOSZTÁS

Folytatódik a mobilhálózat modernizálása a Yettelnél. Egy év alatt majd’ kétszeresére nőtt az otthoni internetes ügyfelek átlagos adathasználata, a legtöbb adatot az 5G-s felhasználók használták, számoltak be a Yettel magyarországi vezetői a mai sajtótájékoztatón.

A Yettel Magyarország mindig is a mobilkommunikációban volt erős, ezért továbbra is missziója, hogy modernizálja mobilhálózatát, azaz a vezeték nélküli és rugalmas 5G hálózatot kiterjessze az ország minden pontjára, mondta el Igor Prerovsky vezérigazgató, aki 2023 szeptemberétől vette át a magyarországi szervezet vezetését, és egyben csatlakozott a PPF telekommunikációs üzletágat vezető csapathoz is.

 

Igor Prerovsky, a Yettel Magyarország vezérigazgatója (Fotó: ICT Global)

 

Újabb mérföldkő a hálózatfejlesztésben

A Yettel újabb mérföldkőhöz érkezett, miután két éve belefogott a mobil hálózatának átalakításába és elindította mobilhálózatra épülő otthoni szolgáltatását. Elsőként a gyors 4G-s, később a még nagyobb sebességű 5G-technológiát kihasználó tarifacsomagját jelentette be, amelyek műszaki alapjait a szolgáltató átfogó hálózatmodernizációs projektje teremtette meg, erősítette meg Szafonov Olga, lakossági kereskedelmi igazgató. 

 

Szafonov Olga, a Yettel Magyarország lakossági kereskedelmi igazgatója (Fotó: ICT Global)

Hozzátette, hogy miután a 4G-technológia kapacitása 2-3-szorosára nőtt a szolgáltató hálózatán, sürgetőbbé vált, hogy egyre több helyen és egyre több ügyfél számára váljon elérhetővé az 5G-technológia is. A fejlesztések során idén év elején elindították a Yettel TV otthoni szolgáltatást, illetve elindult az OtthonNet program is, amely mintegy 2,5 millió címen elérhető lakossági felhasználó, illetve kkv-k számára kínálja a vezeték nélküli internetet.

Nőttek az igények, nőttek a számok is

„A Yettel adatai szerint az OtthonNet-felhasználók átlagos adathasználata egy év alatt 82 százalékkal nőtt, ami jelentősen meghaladja a Yettel teljes mobilhálózatán az elmúlt években átlagosan tapasztalt 18-35 százalék közötti növekedést” – magyarázta Szafonov Olga. Mint mondta, az egy előfizetőre eső legtöbb adatot az 5G-hálózaton otthoni internetező ügyfelek használták, akik a visszajelzések szerint különösen elégedettek a böngészési élménnyel, illetve a streaming szolgáltatások nézése és a videós hívások közben tapasztalt szolgáltatásminőséggel. Úgy néz ki, hogy az 5G-hálózaton jobban érvényesülnek a nagyobb sávszélesség előnyei. A Yettel Magyarország minden évben felmérést tesz közzé arról, hogy miként alakult az adott év nyarán a hálózati forgalom.

Elfelejthetjük a vezetékek miatti fúrás-faragást

A Yettel otthoni internetes kínálatának újabb lépéseként szeptember 12-től megújítja OtthonNet csomagjait, amivel további előnyöket kíván biztosítani a felhasználóknak. Az új OtthonNet Basic és OtthonNet tarifák egyaránt korlátlan belföldi adatforgalmat tartalmaznak, és míg az előbbihez 4G-képes routert, addig az új OtthonNet tarifához a szolgáltató automatikusan 5G-képes routert kínál minden új előfizetőnek.

Az előnyök részeként az új OtthonNet tarifával gyorsabbá válik a szolgáltatás beüzemelésének folyamata, ígéri a vállalat. Az ügyfelek a vásárlás után azonnal megkapják és önmaguk is beüzemelhetik eszközüket, nem kell technikusra várniuk, s nincs szükség fúrásra, kábelezésre sem a lakásban. A routert csak áramforráshoz kell csatlakoztatni, megtalálni a megfelelő helyet a lakásban, és a szolgáltatás innentől elérhetővé válik. A router ideális elhelyezésben a mobiltársaság több módon is segítséget nyújt, leírás, online videó és sebességmérő alkalmazás formájában.

A mobiltechnológiának köszönhetően az – irányítószámhoz kötött – OtthonNet tarifa rugalmasabbá is vált: az otthoni használat mellett lehetőség van rá, hogy az ügyfelek azt 10 napos időszakokra belföldön bárhol máshol is használhassák, tehát nyaralóba, üdülésre is magukkal vihessék. Ezt 30 napon belül egy alkalommal külön költség nélkül rendelhetik meg, valamint további két alkalommal alkalmanként 2000 forintos díjért, így szükség esetén akár egész hónapban tudják máshol használni a szolgáltatást. „Az üzletpolitika azt diktálja, hogy a költségekhez igazítsuk a hordozhatóságot” – magyarázta a lakossági kereskedelmi igazgató.

Szemléletváltás a telekommunikációs piacon

Csaba Tamás, hálózattervezési stratégiai tanácsadó elmondta, hogy 2021-2024 közötti fejlesztési és modernizációs ciklus fontos mérföldköve, hogy a Yettel mobilhálózatának mintegy 75 százaléka már felkészült az 5G-technológiára. „Magyarországon a nagyvárosok lefedettsége már kész és Nyugat-Magyarország legtöbb területén is elérhető az 5G-s hálózatunk” – számolt be Csaba Tamás.

 

Csaba Tamás, hálózattervezési stratégiai tanácsadó, Yettel Magyarország (Fotó: ICT Global)

Elmondta azt is, hogy a fejlesztések során virtuális platformra kerülnek át egyes elemek, illetve nagymértékű kültéri eszközfejlesztést is elvégeznek. Kifejtette, hogy a legnagyobb kihívást a megnövekedett adat- és hangforgalom kezelése jelenti, amely mintegy 50 százalékkal volt magasabb tavalyhoz képest, de a gazdasági körülmények ellenére 2024-ben befejezik az átállást. 

Emellett megemlítette, hogy a hálózatmodernizáció elérte a Voice Over LTE (VoLTE – az erre képes telefonokkal hanghívás is indítható azon a 4G hálózaton, amin eddig kizárólag netezés volt lehetséges) technológiát is.

A Yettel hálózatmodernizációs projektje jó példa arra, hogyan lehet a robosztus technológiát megfelelően kihasználni, illetve arra is, hogyan lehet a vezetékes telekommunikációs piacot megváltoztatni a vezeték nélküli hálózattal – fűzte hozzá Igor Prerovsky vezérigazgató.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek