Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Tízből négyszer prémium okostelefont vesznek Európában

MEGOSZTÁS

Az európai és magyar vásárlók is egyre többször választanak fejlett képességekkel, nagy tárhellyel és hosszú üzemidejűvel rendelkező felsőkategóriás okostelefont. 2023 utolsó negyedévében az Apple átvette a vezető pozíciót a Samsungtól Európában.

Csökkent az okostelefon szállítások száma Európában: 2023 utolsó negyedévében 3 százalékkal esett vissza a leszállított készülékek száma az előző év azonos időszakához képest, 37,8 millió készülékkel – derült ki a Canalys piackutató cég friss, Oroszországot leszámítva minden európai ország értékesítési adatait tartalmazó elemzéséből

Új király a trónon

Átvette az Apple a vezető pozíciót a Samsungtól az európai piacon 2023 utolsó három hónapjában. Míg az amerikai óriás 12,4 millió készüléket szállított le, addig a dél-koreai gyártó 10,8 millió készüléket ugyanabban az időszakban. A harmadik helyen továbbra is a Xiaomi végzett 6 millió leszállított okostelefonnal a tavalyi év utolsó negyedévében.

A tavalyi év egészét tekintve még mindig a Samsung maradt az európai piacvezető 43,7 millió darab leszállított készülékkel az Apple 34,6 milliós darabszámához képest.

Egyre több a prémium mobil

Ennél is érdekesebb trend, hogy a karácsonyi szezonban az európai vásárlók körében is előretörtek a felsőkategóriás készülékek: míg a 2020 év végén még csak az eladott mobilok 33 százalékát tették ki, tavaly év végén már 40 százalékra emelkedett a részarányuk, azaz tízből négy eladott készülék már prémium modell volt.

A fejlett fotós-videós, gaming képességeket, nagy tárhelyet, extra hosszú üzemidőt kínáló prémium modellek között az Apple uralta az európai piacot tavaly év végén: az eladott high-end telefonok 77 százaléka volt iPhone, míg a Samsung részesedése csupán 16 százalékot ért el ezen szegmensben.

Az Apple esetében az előző évi modellnél és a vártnál kedvezőbb áron debütált iPhone 15 Pro modellek iránti erős kereslet, a Samsung esetében pedig az új Galaxy S és az összehajtható Galaxy Fold generálta a high-end szekció forgalmát.

Felújított készülékek esetén is megnövekedett a kereslet a karácsonyi szezonban: minden harmadik vásárló választott felső kategóriás okostelefont a Rejoy.hu-nál, míg az azt megelőző három hónapban csak minden ötödik ügyfél döntött prémium modell mellett. A cég bevételének több mint felét tették ki ezek a felújított felső kategóriás darabok.

A prémium modellek piacán az is sokat lendített, hogy 2023 utolsó három hónapjában mérséklődött ezen készülékek ára: átlagosan 7 százalékkal lettek olcsóbban az azt megelőző negyedévhez képest.

(Kiemelt kép: Unsplash)

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek