Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A Vodafone-üzlet után a Spacecomban növelheti részesedését a 4iG

MEGOSZTÁS

A Vodafone felvásárlása után is folytathatja a terjeszkedést a 4iG Nyrt. a társaság a BÉT honlapján jelentette be, hogy az izraeli Kommunikációs Minisztérium hozzájárult, hogy duplájára növeljék részesedésüket az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Space Communications Ltd-ben (Spacecom). A magyar cég még 2021. októberében számolt be arról a tervről, hogy bevásárolja magát az izraeli vállalatba, az elképzelésekben irányító, 51 százalékos tulajdonrész megszerzése szerepel, igaz ez még odébb lehet.

A hivatalos, a BÉT honlapján közzétett bejelentés alapján a hozzájárulás eredményeként a Spacecomban a jelenlegi, 9,538 százalékos tulajdonrészét tőkeemeléssel 20 százalékra növelheti a 4iG. A tájékoztatásban az nem szerepelt, hogy kíván-e élni a magyar vállalat ezzel a lehetőséggel és ha igen, mikor.

A 4iG Nyrt. még 2021. októberében jelentette be, hogy a társaság (75 százalék) és az Antenna Hungária Zrt. (25 százalék) közös leányvállalata, a Hungaro DigiTel Kft. (HDT) végleges szerződést kötött a Space-Communication Ltd.-vel a cég 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére. A 4iG tavaly szeptember végén tette közzé a BÉT honlapján az izraeli Kommunikációs Minisztérium előzetes jóváhagyásának megfelelően, a korábbi megállapodások helyébe lépő, új megállapodást kötött a Spacecom részvénycsomagjának megvásárlására vonatkozó feltételekről.

Ennek értelmében a 4iG a Spacecom többségi, 51 százalékos többségi részesedésének megszerzésére irányuló, több lépésből álló tranzakció első lépéseként nyilvános, valamint zártkörű részvénykibocsátások keretében az izraeli vállalat részvényeinek 20 százalékát vásárolhatja meg. A budapesti és a tel-avivi értéktőzsdén bejelentett ügylettel a 4iG a tranzakció zárását követő három év során további 31 százalékkal növelheti részesedését a Spacecom-ban, amennyiben az izraeli Kommunikációs Minisztérium, valamint a vállalat részvényesei hozzájárulnak az további tulajdonszerzéshez. A következő fontos bejelentés tavaly októberben érkezett, amikor közölték, hogy sikerült megvenni a Spacecom első, 9,538 százalékos részvénypakettjét.

A tel-avivi tőzsdén jegyzett Spacecom négy geoszinkron műholdjával globális lefedettséggel rendelkező műhold-üzemeltető és -szolgáltató vállalat, amely Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban AMOS 3 műholdján keresztül biztosítja szolgáltatásait. Az izraeli vállalat megszerzése jelentős kompetenciabővülést jelentene a 4iG számára, a vállalatcsoport az adatátvitel minden területén meghatározó szolgáltatóvá válhat.

A Spacecom a régióban AMOS 3 műholdján keresztül 2024-ig biztosíthatja szolgáltatásait a magyar geostacionárius pályát használva. Ezt követően Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen. Ennek a lehetőségnek kiaknázására jött létre a 4iG csoporton belül a CarpathiaSat Zrt. („CarpathiaSat”), amely a tervek szerint rögzített föld körüli pályára állítja, illetve üzemelteti majd Magyarország első hírközlési és telekommunikációs kereskedelmi műholdját. Emellett a CarpathiaSat rendelkezik majd a magyar geostacionárius pályaszakasz húsz évre szóló üzemeltetési jogával is. A 4iG SpaceCom-ban történő tulajdonszerzése jelentős technológiai és üzleti támogatást biztosít majd az AMOS 3-at váltó, magyar kereskedelmi műhold fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez is – írta tavaly szeptemberi bejelentésében a 4iG.

 

A 4iG részvények árfolyamának és forgalmának alakulása

Forrás: BÉT

(forint, bal felső, függőleges tengelyen)

 

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!