Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Kockázatok és kezelésük – biztonsági témák a Grand Openingen

MEGOSZTÁS

Alaptalan magabiztosság jellemzi a hazai vállalkozásokat annak kapcsán, hogy mennyire érzik magukat felkészültnek kiberbiztonsági szempontból – derült ki Csinos Tamás, a Clico ország igazgatójának előadásából. A Grand Opening Konferencián biztonság témában szervezett kerekasztal-beszélgetés résztvevői a főbb kockázatok mellett arról is beszéltek, hogyan érdemes felkészülni azok kivédésére.

A kiberbiztonsági kerekasztal-beszélgetés résztvevői, balról jobbra: Zala Mihály, Csinos Tamás, Regyep György, Sándor Barnabás, Vidákovics Attila (fotó: ICT Global)

Az IDC-vel közös, tavalyi kutatás során megkérdezett cégek többsége úgy értékeli, hogy megfelelően felkészültek biztonsági technológiákkal és magabiztosak a védettségük szempontjából – számolt be a tapasztalatokról Csinos Tamás előadásában. A Clico ország igazgatója bemutatta azt is, hogy mitől tartanak a leginkább a cégek az IT-biztonság kapcsán. A reputációvesztés vezet ezen a listán, az üzletfolytonosság fennakadása előtt, illetve ezt követi az adatszivárgás.

A szakember előadásában több olyan megoldást is bemutatott, amelyek választ adhatnak a kihívásokra. Ismertette a Secure Access Service Edge (SASE) megoldáscsomagot, beszélt a kiterjesztett detekciót és reagálást támogató XDR rendszerekről, illetve az adatszivárgás megelőzésének lehetőségeiről.

Csinos Tamás előadása után egy kerekasztal-beszélgetéshez csatlakozott, melynek moderátora Zala Mihály, az EY partnere volt. Felvezetőjében kiemelt, hogy az Allianz által készített, üzleti kockázatokat felmérő kutatás során a vezető tényezők között szerepel évek óta a kiberbiztonság. A fenyegetés tehát folyamatos, ugyanakkor a nagyon gyors technológiai fejlődés eredményeként a tudásolló nyílik és egyre kevésbé vannak képben a vállalkozásoknál arról, hogy mit és hogyan kellene tenniük, hogy megvédjék magukat a kibertérben is.

A vezető kockázatok kapcsán Csinos Tamás a zsarolóvírusokat, a DDOS támadásokat és az adatszivárgást emelte ki. Regyep György, a 4iG IT biztonsági mérnöke hozzátette, hogy a kémprogramok is komoly kihívást jelentenek és már nem csak a számítógépek, hanem az okostelefonok is veszélyben vannak. Sándor Barnabás, a Mol szakértője a vállalat új székháza kapcsán kiemelte, hogy a rengeteg IoT eszköz új támadási felületet jelent, a zsarolóvírus támadások indítói is egyre inkább célpontként kezelik ezeket. A szakember hangsúlyozta a munkavállalói tudatosság növelésének fontosságát is. Vidákovics Attila, a Dlabs operatív igazgatója az adathalászat, illetve a felhasználói oldalon a kulcskezelés veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Zala Mihály a veszélyek bemutatása után rákérdezett, hogyan tudják támogatni a szállítók az ügyfeleket a biztonság növelésében. Regyep György a saját gyakorlatukat említve hangsúlyozta az IT biztonsági helyzet feltárásának fontosságát, hogy egy valós helyzetet ismerjen meg a szállító. Csinos Tamás jelezte azt is, hogy nagyon fontos annak megállapítása, hogy egyáltalán mit látnak az ügyfelek a hálózati, végponti működésből, természetesen biztonsági szempontból.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek