Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Öt tip, amivel védhetjük autónkat a hackerek ellen

MEGOSZTÁS

Bármilyen nehéz is, a hackerek bebizonyították, hogy képesek bizonyos járművek irányának, fékezésinek és sebességváltójának távoli vezérlésére. Alát öt tip, amit magunk is megtehetünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a hackerek hozzáférését az autónkhoz.
Manapság egy új autó technológiai csoda – a közösségi média hírfolyamának hangos felolvasásától a párhuzamos parkolásig mindenre képes. De mindez a csodálatos technológia egy új fenyegetésnek is kaput nyitott, a járművek a hackelését. Bármilyen nehéz is, a hackerek bebizonyították, hogy képesek bizonyos járművek irányának, fékezésinek és sebességváltójának távoli vezérlésére. Amit egyénileg megtehetünk – hogy megakadályozzuk a hackerek hozzáférését az autónkhoz –, 5 pontban foglaljuk össze.

1. Tartsuk a kapcsolatot a gyártóval

Ez a legfontosabb dolog, amit megtehetünk. Ellenőrizzük, hogy a gyártó rendelkezik a legfrissebb kapcsolatfelvételi adatainkkal, és fel tudja venni velünk kapcsolatot, a szükséges frissítésekkel vagy a műszaki vonatkozású visszahívásokkal kapcsolatban. Rendszeresen ellenőrizzük a SaferCar.gov webhelyet, hogy van-e aktív visszahívása járművében.

2. Frissítsük autónk szoftverét

Ha a gyártó azt mondja, hogy autónka firmware-jét (a beágyazott szoftvert) frissíteni kell, minél előbb vigyük el autónkat a szervizbe. Érdemes a legújabb szoftverrel kijavítani azokat a hibákat, amelyek sebezhetővé tehetik a járművünket. Ha egyedül is meg tudjukoldani afrissítést, akkor töltsünk le frissítéseket a gyártótól – és csak a gyártótól (erről a hivatalos webhelyen tájékozódhatunk), majd USB-meghajtó segítségével telepítsük azokat.

3. Tűzfal a távirányító körül

Ha az autónyitó távirányító a jármű közelében van, mondjuk az étkezőasztalon, a kifinomult betörők 100 méter távolságból elektronikus jelerősítő eszközökkel kinyithatják – ha az a felhajtón parkol – akár el is hajthatnak vele. Az ilyen típusú támadások megelőzése érdekében le kell vágni a jelet a távvezérlőről úgy, hogy egy fémdobozban tároljuk, vagy veszünk egy olcsó tokot, amelyet kifejezetten a hackerek megakadályozására terveztek és ebben hordjuk. Alacsony technológiájú megoldást: zárjuk az autót garázsba, ha van ilyen.

4. Kapcsoljuk ki a bluetooth-t, ha nem használjuk

Ha nem használjuk a bluetooth-kapcsolatot mobillal az autóban, kapcsoljuk ki a funkciót a készüléken és az autón is. Ellenkező esetben a bluetooth érzékeny az adattámadásokra, amelyek az eszköz összeomlását vagy biztonsági rések megjelenését okozhatják. A hackerek bejuthatnak ilyen módon az autó vezérlésébe.

5. Rejtsük el a WiFi-jelszót

Ha autónk rendelkezik WiFi-hotspot szolgáltatással, amely lehetővé teszi az ajtók távoli zárását és nyitását, valamint a motor beindítását, ne tartsuk annak a jelszavát az autóban. Meglepődne, hány ember hagyja a kesztyűtartóban… Emellett érdemes megtanulni a tökéletes jelszó létrehozását is.

(Kiemelt kép: Unsplash)

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek