Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

December elsején törlik a nem használt fiókokat

MEGOSZTÁS

A Google az év elején jelentette be, hogy december elsejével törli az inaktív felhasználói fiókokat. Az idő lassan közeleg, de még meg lehet menteni az ott tárolt adatokat.

A kiberbiztonsági kockázatok csökkentése érdekében a Google december elsejével törli az inaktív felhasználói fiókokat. A cég közlése szerint az elhagyott fiókoknál nagyobb az esély arra, hogy kompromittálódnak, különösen ha a tulajdonos nem állított be a kétlépcsős azonosítást, esetleg újrahasznált jelszavakat használ. Tény, hogy a kiberbűnözés nagyon elharapózott az utóbbi időben. Szinte mindenki kapott már gyanús, vagy veszélyes üzenetet és nagy számok törvénye alapján emiatt egyre többen esnek áldozatul a bűnözők csalásainak.

A Google az inaktív fiókot olyan fiókként határozza meg, amelyet két éven belül nem használtak. A meghatározás szerint nem történt a fiókba a tulajdonos részéről bejelentkezés, e-mail olvasás vagy küldése, nem használták Drive-ot, nem néztek YouTube-videót, nem osztottak meg fényképeket, nem töltöttek le alkalmazást és nem volt a fiókból keresési tevékenység. Ha ezek egyike megvolt két éven belül jó eséllyel nem törli a Google automatája a fiókot. A törlés kizárólag a privát rendszereket érinti a vállalati, vagy közületi fiókokat nem.

Ha valaki belép a saját levelezésébe, megmentheti a fiók összes adatát. Ezt amúgy az összes nem használt fióknál érdemes megtenni, ugyanis a Drive-on lehetnek olyan adatok, amit érdemes kinyerni és elmenti és érdemes saját kezűleg megszüntetni a fiókot.

Forrás: Freepik

Nagyon sokan egyébként szeretnék csökkenteni, vagy kitörölni a digitális lábnyomukat. Azok, aki ezt szeretnék, különösen ajánlott, hogy saját maguk szüntessék meg a fiókot, de a Google robotja tegye meg, mert akkor biztosan nem lehet többet rálátni, hogy az a „lábnyom” kinél landol. Arról pedig, hogy a saját eszközeinken hogyan tudjuk csökkenteni, vagy kitörölni a digitális támpontokat az ICTGlobal itt már beszámolt. Tény ugyanis, hogy az eszközeinkről kinyerhető adatok kereskedelme rendkívül komoly üzletté nőtte ki magát. A legtöbb esetben nincs aggodalom a visszaélésre, az új szabályok szigorú adatkezelési mechanizmusokat írnak elő. De gyakran lehet bosszantó, hogy valaki valamire rákeres és hónapokon keresztül bombázzák a robot a felhasználót a keresési témába passzoló hirdetésekkel, információkkal. Elég csak arra gondolni, hogy egy szimpla fehérnemű kereséssel a felhasználó magára zúdíthatja az internek teljes pikáns ruhadarab kollekciójának hirdetés cunamiját – kéretlenül persze.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!