Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A siker kulcsa a hibrid modell

MEGOSZTÁS

Érzik a hazai vállalatok a digitalizáció szükségességét, azonban jellemzően nem eleget, illetve nem jól költenek erre a célra. Nem ritka, hogy a projektek megvalósulási ideje a tervezett kétszeresére, háromszorosára nyúlik, miközben a költségek többszöröződnek – emelte ki Bodrogközi László, a Neuron Szoftver Kft. alapító-tulajdonosa, ügyvezetője.

A Neuron Software Takeover (STO) szolgáltatása képes a támogatás nélkül maradt közepes és nagyvállalati szoftverek átvételére, valamint ezeknek a projekteknek a rendbetételére. Így sokszor keresik meg a Neuront azzal, hogy segítsen a megkezdett fejlesztések befejezésében. Az ilyen fejlesztéseknél jelentkező problémák szinte minden esetben három okra vezethetők vissza: a nem megfelelő tervezésre, az alulbecsült büdzsére és humánerőforrás-problémákra.

Bodrogközi László

A sikeres digitalizáció kulcsa a Neuron saját tapasztalatai és az EY-jal közösen végzett tavalyi kutatásuk alapján is a hibrid modell. Az, amikor a megrendelői oldalnak is van olyan szakembere, aki képes összefogni és koordinálni a fejlesztést. Egy informatikai projekt tervezését tehát célszerű azzal kezdeni, hogy egy folyamatfejlesztő szakembert vesz fel vagy bíz meg a cég, aki megismeri és átlátja a vállalat működését. Ha ez nincs, szinte biztos a bukás, függetlenül attól, hogy ki a beszállító – szögezte le Bodrogközi László.

A következő lépés a projekt megtervezése. Ennek során a vállalat fő értékteremtő pontjaira érdemes koncentrálni. Itt érhetők el a legnagyobb eredmények, ez biztosítja a leggyorsabb megtérülést. Ez kis energiabefektetéssel, egy jó tanácsadó segítségével viszonylag gyorsan azonosítható. Ezt követően aktív diskurzust kell folytatni a lehetséges beszállítókkal, ami alapján meghatározható a büdzsé, és el lehet dönteni, hogy érdemes-e belevágni a fejlesztésbe.

A döntés során a várható költségeket azzal érdemes összevetni, hogy mennyi értéket hozna a vállalatnak, ha a szoftver már működne. Célszerű azonban figyelni arra, hogy ezek a fejlesztések nem olcsók, ott éri meg belefogni a digitalizációba, ahol az ezzel elérhető hatékonyságnövekedés képes kitermelni a kiadásokat. Nem szabad beleesni abba az egyébként nagyon gyakori hibába, hogy a vállalat alultervezi a költségeket, az ugyanis együtt jár azzal, hogy a végtelenbe nyúlik a projekt vagy akár el sem készül, és egészen biztosan többe kerül majd, mint azt a cégnél remélték.

A megfelelő tervezés és az átgondolt büdzsé mellett egy további kritikus pontra is felhívta a figyelmet Bodrogközi László: a digitalizációs projektek során sokszor elmarad a folyamatok megfelelő dokumentálása, így ha a megrendelői vagy a szállítói oldalon a szakemberek távoznak a cégtől, akkor szinte pótolhatatlan tudás vész el. Ezt az esetleges problémát is legalább részben képes orvosolni a Neuron Software Takeover szolgáltatása, amellyel elkészülnek a folyamatleírások és a fennálló hibákat javítják, ezáltal a rendszer már fenntartható módon fejleszthető és támogatható tovább.

(X)

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek