Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Uniós vizsgálat akaszthatja meg a VMware felvásárlását

MEGOSZTÁS

A 2022-es év egyik legnagyobb bejelentése volt az infokommunikációs szektorban, hogy a Broadcom 61 milliárd dollárért megvenné a VMware-t. Karácsony előtt pár nappal kiderült, hogy az európai uniós hatóságok teljes körű vizsgálatot indítanak a tranzakció kapcsán, mivel esetleges piactorzító hatásoktól tartanak. A Broadcomnál ennek ellenére bíznak abban, hogy a 2023. októberében záruló üzleti évben sikerül lezárniuk az ügyletet.

Kellemetlen karácsonyi meglepetést kaptak a Broadcom vezetői és részvényesei, az Európai Bizottság ugyanis pár nappal az ünnepek előtt jelentett be, hogy az európai trösztellenes szabályozó hatóságok alapos vizsgálatot indítottak az amerikai chipgyártó által a VMware felhőalapú számítástechnikai vállalatra tett 61 milliárd dolláros ajánlat kapcsán. “A Bizottságot különösen aggasztja, hogy az ügylet lehetővé tenné a Broadcom számára, hogy korlátozza a versenyt a VMware szoftverével együttműködő egyes hardverkomponensek piacán” – idézi a Reuters az Európai Bizottság közleményét.

Bár a hivatalos bejelentés december 20-án történt, a Reuters már a hónap elején írt arról, hogy teljes körű vizsgálat indulhat a felvásárlás kapcsán Európában. A Broadcom még májusban jelentette be, hogy 61 milliárd dollárért megvenné a nagyvállalatoknak szánt virtualizációs szolgáltatásokat és szoftvereket kínáló VMWare-t. Az amerikai chipgyártó azóta több országban is sikeresen vette a versenyhatósági akadályokat, saját tájékoztatásuk szerint például Brazíliában, Dél-Afrikában és Kanadában megkapták a jogi jóváhagyást az egyesülésre, míg Németországban, Franciaországban, Ausztriában és Olaszországban pedig a külföldi befektetéseket ellenőrző hatóság vonatkozó engedélyét sikerült beszerezni.

“A Broadcom és a VMware egyesülése arról szól, hogy a vállalatok számára lehetővé tegyük az innováció felgyorsítását és a választék bővítését a legösszetettebb technológiai kihívásaik megoldásával a multifelhő korszakában, és biztosak vagyunk abban, hogy a szabályozó hatóságok ezt látni fogják, amikor lezárják a vizsgálatot” – idézi a Reuters a Broadcom közleményét, amit az uniós vizsgálat híre kapcsán adtak ki. A társaságnál egyébként továbbra is azzal számolnak, hogy a tranzakciót a 2023-as pénzügyi évükben – ami 2023. októberében ér véget – lezárják. Hozzátették azt is, hogy továbbra is együttműködnek az Európai Bizottsággal.

A verseny korlátozásától tartanak

A Bizottság előzetes vizsgálata szerint az ügylet lehetővé teheti a Broadcom számára, hogy korlátozza a versenyt bizonyos alkatrészek szállítása terén azáltal, hogy a saját hardverének javára rontja a VMware szoftvere és a versenytársak hardverei közötti interoperabilitást. Ez és más tényezők magasabb árakhoz, alacsonyabb minőséghez és kevesebb innovációhoz vezethetnek az üzleti ügyfelek és végső soron a fogyasztók számára – indokolta a részletekbe menő vizsgálat elindítását a testület.

Az Európai Bizottságnak most 90 munkanap áll rendelkezésére, vagyis 2023. május 11-ig kell döntést hoznia.

Joggal merül fel a kérdés, hogy miért érezheti fontosnak egy chipgyártó, hogy beszálljon a felhőalapú megoldások és nagyvállalati szoftverek piacára, ráadásul ekkora összeget elköltve. Nos, a helyzet az, hogy nem számít teljesen újoncnak ezen a területen a cég, ugyanis van egy részlege, amely üzleti felhasználók számára fejleszt szoftvereket. A felvásárlással értelemszerűen ezt a szekciót erősítenék, a tevékenység diverzifikációja pedig amúgy is jól jön a technológiai piacon főként gyártóként ismert cégek számára, hiszen bár óriási a kereslet a chipek iránt, az ellátási láncban tapasztalható fennakadások miatt mindig jól jön, ha van másik, komoly forgalmat generáló bevételi láb is.

Az elmúlt néhány év legnagyobb felvásárlásai ugyanakkor azt mutatják, hogy a versenyhatóságok világszerte egyre gyanakvóbban tekintenek a nagy technológiai vállalatok terjeszkedésére és igyekeznek olyan üzleti környezetet fenntartani, ami támogatja a piaci versenyt.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!