Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Majdnem háromszorosára nőtt a 4iG árbevétele

MEGOSZTÁS

A múlt évben 277,3 milliárd forintos nettó árbevételt ért el a 4iG Nyrt. a vállalat beszámolója szerint, ez éves összevetésben 196 százalékos növekedést jelent. A társaság EBITDA eredménye még nagyobb mértékben, 491 százalékkal bővült és meghaladta a 72 milliárd forintot.

Amellett, hogy a tőkepiaci társaságnak sikerült megőriznie piacvezető informatikai rendszerintegrátor pozícióját Magyarországon, kulcsfontosságú akvizíciókat valósított meg a hazai- és a nyugat-balkáni távközlési szektorban. A csoport organikus növekedésének, valamint a végrehajtott akvizícióknak köszönhetően a 4iG technológiai-infokommunikációs vállalatcsoporttá fejlődött.

A digitalizáció mellett a cégcsoport működési fókuszának kiszélesítése a távközlési szegmensre, a bevételek és jövedelmezőség átalakulása, továbbá az év során kötött stratégiai partnerségek – Rheinmetall, magyar állam – szilárd alapot biztosítanak a 4iG jövőbeli sikeres működéséhez. A Vodafone Magyarország megvásárlásával a 4iG a második legnagyobb telekommunikációs cégcsoporttá vált Magyarországon, ugyanakkor tovább bővítette kompetenciáit az informatika és az űripar területén.

A 4iG Nyrt. IFRS szerinti konszolidált értékesítés nettó árbevétele 2022-ben 277,3 milliárd forint volt, ami 196 százalékkal magasabb a 2021. évinél. A cégcsoport EBITDA-ja meghaladta a 72 milliárd forintot, ami 491 százalékos növekedés az előző évihez képest.

A vállalat tárgyidőszaki 21 milliárd forintos negatív adózott eredménye nem tükrözi a társaság valós működési teljesítményét, azok többségében az elmúlt évi akvizíciókhoz köthető egyszeri tételekből, vagy egyéb pénzkiáramlással nem járó értékcsökkenési leírásokból származnak. Ennek megfelelően a tcég 31,6 milliárd forintos pozitív működési cash-flow-val zárta az évet.

A rendelkezésre álló előzetes pénzügyi információk alapján, valamint az egyedi hatások kiszűrésével a 4iG negyedéves gyorsjelentése kapcsán bemutatta, hogy milyen eredményességgel működhet a cégcsoport a Vodafone Magyarországgal együtt, amelynek többségi 51 százalékos tulajdonát a tárgyidőszak zárását követően vásárolta meg a társaság. Amennyiben az akvizíció már 2022. januárjában megvalósul, a csoport pro-forma nettó árbevétele meghaladja az 585 milliárd, míg EBITDA-ja megközelíti a 182 milliárd forintot. Az előzetes adatok alapján a 4iG 2023-ban egyike lehet a legnagyobb forgalmú és legeredményesebben működő hazai vállalatoknak.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek