Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Innováció és egységesítés a Budapesti Közművek ügyfélszolgálatban

MEGOSZTÁS

Jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt időszakban a fővárosi közszolgáltatók hatékonyabb, fenntartható működése és modernizálása érdekében létrehozott Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. A szolgáltatások színvonalának javítása és az egységes működéshez szükséges integrált vállalatirányítás megvalósítása érdekében bevezették az SAP S/4HANA rendszerét és az SAP Service Cloud megoldást.

(Kiemelt kép: Freepik)

Eredetileg a Budapesti Közművek jogelődje, a Főtáv kezdeményezésére indult el az a több lépcsős integrált informatikai fejlesztés, melynek eredményeképpen a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. új és korszerű rendszert indított az ügyfélszolgálati feladatok ellátásához. A hulladékgazdálkodás, köztisztaság, kertészet, kéményseprés, távfűtés és temetkezés feladatait a fővárosban és részben annak környékére is kiterjedően ellátó szervezet informatikai korszerűsítése részeként az elavult SAP R3 rendszer és a széttöredezett, egyedi fejlesztésekből álló SAP CIC 0 modul helyett a Budapesti Közműveknél az SAP S/4HANA és az SAP Service Cloud megoldásokkal modernizálták a rendszert. Ezt 2022. folyamán továbbfejlesztették, az SAP Business Technology Platformján lebonyolítva az adatmigrációt.

 

Egységes adatbázis

A fő cél az volt, hogy a Budapesti Közművek egyetlen platformon egyesítse adatbázisait, ügyfeleinek végzett tevékenységeit, beleértve a törzsadatokat, a műszaki, pénzügyi, bérszámfejtési és számlázási adatokat is. Ezáltal létrejött egy közös tranzakciós felület, amely könnyebbé teszi az ügyintézők számára az egyes folyamatok intézését, és elosztja a feladatokat és bejelentéseket a szakterületek között.

Az átállás első szakaszának eredményeként 268 000 ügyfél és 263 000 fogyasztási hely került át az új rendszerbe. Az integráció során a Budapesti Közművek mintegy 30 interfészének kezelésére volt szükség, amely az információkat öt különböző ügyviteli rendszerből nyerte. A korábban használt SAP Integration Suite platform licensze lejárt, de a folyamatot sikeresen átvitték az SAP BTP platformra az SAP szakmai támogatásával mindössze két hónap alatt. Ezáltal az üzleti és műszaki közmű területek is megfelelő támogatást kaptak.

Forrás: SAP

„Ez a rendszerintegráció által inspirált korszerűsítés tipikus példája azoknak a projekteknek, melyek kizárólag megfelelő szakmai előkészítéssel, elkötelezett megrendelővel és gyakorlott partnerekkel vezethetnek sikerre. Az ilyen összetettségű üzleti transzformációk ezek nélkül biztosan halálra vannak ítélve, vagy csak jelentős többletköltséggel terelhetők a helyes kerékvágásba” – mondta a bevezetés kapcsán Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója. „Szakmai tapasztalataink birtokában azonban garantálható, hogy különböző állományokból egy sokkal magasabb szintű, mind a megbízónak, mind pedig az ő ügyfeleinek megelégedésére szolgáló rendszer jöjjön létre.”

 

SAP Service Cloud

Az egységesítés során nagy hangsúlyt fektettek a sztenderdizálásra és a minimális egyedi fejlesztésekre. Az SAP Service Cloud megoldás bevezetése az SAP S/4HANA rendszerrel összekapcsolva különösen fontos volt, mivel egységes és hatékony CRM megoldást biztosított minden közszolgáltatási területen. Az SAP CIC 0 helyett ma már az SAP Service Cloud jelenti a közös felületet, amely minden szükséges ügyféladatot összefog felhőalapon.

Az átalakulás eredményeként a Budapesti Közművek tovább erősítette a hatékonyságot, a szolgáltatás minőségét és az ügyfélorientáltságot. Az új, egységesített ügyfélszolgálati rendszer lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb ügyintézést, és megteremti a lehetőséget az ügyféladatok és folyamatok egységes kezelésére. A Budapesti Közművek az SAP Service Cloud megoldásban hosszú távon gondolkodik a fejlődési lehetőségek kiaknázása érdekében, hiszen további funkciók bevezetésével a jövőben felmerülő kihívásokra és új igényekre is választ kínál a rendszer.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek