Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

8. negyedéve kevesebb mobilt veszünk – éves szinten

MEGOSZTÁS

A globális okostelefon szállítások már nyolcadik egymást követő negyedévben csökkentek az előző évhez képest. Az Omdia kutatása rávilágít arra, hogy az egykor korlátozhatatlan okostelefon ipart most nehézségek sújtják, és előrejelzései szerint az iparág nehéz időket él át egészen 2023 végéig.

Az okostelefon piac várt fellendülése nem következett be, az Omdia kutatása szerint a szállítások 9,5 százalékos csökkenést mutatnak az előző évhez képest, és a 2023 második negyedévében 1,2 százalékos visszaesés tapasztalható az előző negyedévhez képest.

Ez azt jelentette, hogy összesen nyolc egymást követő negyedévben csökkentek az okostelefon szállítások az előző év azonos időszakához képest, a tanulmány szerint. Az okostelefon szállítások összesen 265,9 millió egységet tettek ki a 2023 második negyedévében, és kissé aggasztó módon a három legnagyobb gyártó – Apple, Samsung és Xiaomi – mindegyike több mint 10 százalékkal csökkentette szállításait a 2022 második negyedévéhez képest 2023 második negyedévében. Csak a Transsion Holdings és a Huawei nem tapasztalt éves összevetésű csökkenést.

Az Omdia több tényezőre is visszavezette a csökkenést, ideértve a Covid-19 járvány által okozott gazdasági visszaesés utáni helyreállási időszakot a 2020 negyedik negyedév és a 2021 harmadik negyedéve között. Az elemző hangsúlyozta, hogy a csökkenések azt is mutatják, hogy az ipart és a globális gazdaságot számos kihívás érte, például komponens ellátási problémák és a magas infláció közepette csökkenő fogyasztói kereslet.

A kulcsfontosságú szereplők vizsgálata során az Omdia megfigyelte, hogy bár a Samsungnak volt a legtöbb szállítása a 2023 második negyedévében, 53,3 millió szállítást jelentve, az első negyedévhez képest 11,5 százalékos visszaesést tapasztalt a S23-sorozat kiadása után, de még aggasztóbban 14,3 százalékos éves visszaesést mutatott. Az elemző szerint ennek oka a közép- és alsó kategóriás okostelefonok iránti gyenge kereslet a folyamatos gazdasági recesszió miatt, és a Samsung Galaxy A sorozatának értékesítésének jelentős csökkenése. Ennek ellenére a Samsung megtartotta 20 százalékos piaci részesedését, és pozícióját az okostelefon ipar legnagyobb szereplőjeként.

Miután a flagship iPhone 14 sorozattal kétségtelenül sikeres évnyitót követően úgy tűnt, hogy a fogyasztói elektronikai óriás ellenállóbb a gazdaság negatív hatásainak, az Omdia megjegyezte, hogy az Apple is érzi a szorítást. Az Apple jelentős negyedéves visszaesést látott, 43,2 millió szállítást rögzítve, ami 24,6 százalékos esést jelent az év első negyedévéhez képest, és 11,7 százalékos éves csökkenést a 2022 második negyedévéhez képest. Ennek eredményeként az Apple piaci részesedése visszaesett a megszokott szintre az évek második negyedévében, 16 százalékra.

iPhone 14 Pro
iPhone 14 Pro

„Az Apple erős értékesítéseket tud felmutatni a prémium modellek, például az iPhone 14 Pro és Pro Max esetében, míg a szokásos és Plus modellek lassú értékesítést mutattak az elődeikhez képest” – mondta Omdia fő kutatási vezető Jusy Hong. „Általában a második negyedévtől kezdve a szokásos modellnek kellene növelnie az összes mennyiséget, de idén másképp van. A Pro és a Pro Max iránti kereslet nő, különösen a magas jövedelmű fogyasztók körében.”

A Xiaomi szállításai továbbra is globálisan csökkennek, 33,2 millióra, ami 15,7 százalékos éves visszaesést jelent. Még mindig harmadik helyen áll globálisan, de szoros versenyt folytat a kínai Oppo és vivo gyártókkal. Az Omdia kiemelte, hogy a gyenge indiai piac továbbra is problémát jelent a Xiaomi számára, mivel ez a legnagyobb területe. Ugyanakkor pozitívumként említette, hogy a vállalat továbbra is erősödik Nyugat-Európában, amit sok más kínai márka nem tudott elérni.

Az Oppo Group (beleértve az OnePlust) 25 millió szállítást rögzített az 2023-as első negyedévben, ami 10,5 százalékos csökkenés az előző évhez képest, míg a Transsion Holdings összesen 24,5 millió szállítást rögzített, ami 38,4 százalékos éves növekedést jelent az 2022 második negyedévéhez képest. Ez az előző év második negyedévében szállított 17,7 millióhoz képesti növekedés hajtotta el a Transsion Holdings-t az ötödik legnagyobb okostelefon szállítóvá a 2023 második negyedévében, egy hosszú stagnációs időszakot követően, amikor a 2023-as első negyedévben a készleteket dolgozták fel. Az Omdia sikeresnek tekintette az erőfeszítéseit a piacok bővítésére.

A szállítások növekedésének fő oka az volt, hogy a Transsion az idén első negyedévben befejezte a készlet-kiigazítást és növelte az új termékek ellátását a második negyedévben” – tette hozzá Omdia vezető elemző Zaker Li. „A Transsion az alacsony kategóriás okostelefon piacot célozza meg több ázsiai és óceániai országban.”

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek