Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Itthon is beindult a retro kütyük piaca

MEGOSZTÁS

Már itthon is egyre kelendőbbek a retro és vintage számítógépek, tavaly néhány darab meglehetősen jó pénzért talált gazdára. Persze a hazai gyűjtők pénztárcája közel sem olyan vaskos, mint az amerikaiaké. Mindenesetre itthon a kategória forgalma négy év alatt megduplázódott.

„A retro számítógépeknek hasonló rajongótábora alakult ki, mint egyes veterán autóknak, például a Volkswagen Bogárnak. Ez egy igen kreatív hobbi, nemcsak a nosztalgiáról szól, a gépek életben tartása és új programok, kiegészítők fejlesztése is nagy kihívás, sőt, egyes, nehezen beszerezhető ősgépeknek már a replikái is borsos árúak” – kommentálta a jelenséget Képes Gábor informatikatörténész, a Neumann Társaság kommunikációs vezetője.

Érdekesség, hogy a Vaterán eddig a legmagasabb, félmillió forint feletti áron nem is egy számító-, hanem egy asztali méretű, programozható HP-9810-es számológép talált gazdára, amely még a hetvenes évek elején került az amerikai boltokba. A modell a Hewlett-Packard korai asztali programozható számológépei közé tartozik. Ezek a számológépek a személyi számítógép elődei voltak, ráadásul extra gyártási minőséget képviselnek, ezért kultikus státuszúak.

HP-9810

Ezek az árak hazai viszonylatban magasak, de meg sem közelítik a nemzetközi aukciókon regisztrált értékeket. Tavaly októberben például egy eredeti első kiadású IPhone csaknem 40 ezer dollárért (jelenlegi árfolyamon körülbelül 13 millió forint) kelt el. Idén év elején egy ugyancsak első kiadású készülék, csak egy évvel idősebb iPhone több mint 63 ezer dollárért ment el, ami több mint százszorosa a 2007-es 599 dolláros bevezetési árának. Idén év elején Kaliforniában került kalapács alá néhány Apple termék, köztük a nagyon keresett 1983-as Lisa I PC-k. Ezeknek a forgalmi értéke 10-20 ezer dollár között mozog, ami a többszöröse a hazai számítástechnikai kütyük másodpiaci árának.
Ettől függetlenül a Vatera szerint az elmúlt négy év során csaknem megduplázódott a platformon a retro számítógépek, vintage konzolok és egyéb régi hardverek eladása: ezekből már 2019-ben is több mint évi háromezer talált gazdára, tavaly pedig már megközelítette a hatezret is a megvalósult tranzakciók száma. A teljes forgalmi érték a Vatera szerint csaknem 45 millió forint volt 2022-ben.

Tavaly a második legdrágábban elkelt gép a Vaterán egy nyolcvanas évek elejéről származó, a jól ismert C-64-es otthoni géppel ellentétben vállalatoknak szánt Commodore CBM 610-es volt gyári monitorral és lemezmeghajtóval, ez 250 ezer forintért ment el. A toplista harmadik szereplője a magyar fejlesztésű és gyártású HT-1080Z, amely 200 ezer forint feletti áron cserélt gazdát. A gép nevében lévő rövidítés a Híradástechnika Szövetkezetet rejti, amelynek e modellje a nyolcvanas évek hivatalos magyar iskolaszámítógépe volt, így egy nemzedék alapélménye volt rajta a BASIC, vagyis az a programozási nyelv, amelyet „értettek” annak idején a gépek.
Ugyancsak jelentős, 150 ezer forint feletti áron ment el idén a Vaterán az egyik első magyar gyártmányú, bolti forgalomba került házi számítógép, a Primo egyik példánya is. Ezen kívül a legdrágábban gazdára talált retró gépek toplistáján egy sor különböző Commodore Amiga számítógép mellett kilencvenes évekbeli PC-alkatrészeket, főként korai hangkártyákat (Gravis), illetve 3D-gyorsítókat (3Dfx) találni, amelyek jó állapotú példányaiért ma is szép összeget adnak a gyűjtők.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!