Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Példák mezőgazdasági drón alkalmazására – Mezőgazdasági drón konferencia (X)

MEGOSZTÁS

A konferencia fórumot biztosított a gyártó és a forgalmazók párbeszédének, és célja volt, hogy az agráriumban működő lokális disztribútorok és szolgáltató partnerek közös stratégiai platformot alkossanak, a különböző európai országokból érkezett forgalmazó partnerek egyeztessenek az európai és lokális szabályozási kérdésekről, illetve a kontinens 22 országából érkezett résztvevők saját vagy helyi, működő gyakorlatokat bemutassanak. (X)

A DJI június 1-2. között hazánkban tartotta meg az első európai mezőgazdasági drón konferenciáját a hivatalos európai elosztóközpontja, a HRP Europe Kft. szervezésében. Első és egyedülálló üzleti találkozó, a budapesti Aquincum Hotelben került sor. A konferencia házigazdája Eigner Zsolt, a HRP regionális üzletfejlesztési menedzsere volt. Az első nap délelőttjén a DJI képviselői kaptak szót, és a gyártó legújabb fejlesztéseiről, a piaci stratégiáról, az európai mezőgazdaság sajátosságairól és országonkénti gépesítettségéről. A DJI különös figyelmet fordít az értékesítés utáni támogatás és garanciális szerviz szolgáltatásokra is, amelyet jellemzően a jelen lévő lokális disztribútor partnereken keresztül lát el Európa-szerte.

Szabályozás

Nem könnyíti meg a mezőgazdasági drónok használatát, hogy több különböző európai szabályozás, irányelv is érinti a drónos permetezést: a drónokra vonatkozó, a mezőgazdasági permetezésre vonatkozó és a környezetvédelemmel kapcsolatos regulációk és ajánlások. A DJI a vállalaton belül külön szabályozási és megfelelőségi (compliance) üzletágat működtet annak érdekében, hogy a legmagasabb szinten történhessen párbeszéd a jogalkotói és a piaci szereplők között. Ennek keretében bizonyos országokra már ajánlásokat is készít az operátori engedélyek megszerzéséhez.

Engedélyezés

Bár az európai szabályozás az alapja, mégis minden országban különbözőek a forgalomba hozatali eljárások, és különböző engedélyek szükségesek a drón reptetésére vagy a permetezésre. Az alkalmazott eszközt a végfelhasználónak, a tulajdonosnak kell regisztráltatnia, ami sok esetben akár 3 hónapig is eltart, a gazdálkodó számára pedig nem lehet vonzó, hogy a beruházása csak késleltetve térülhet meg. A DJI mindent elkövet azért, hogy a vegyszerhasználatban, a kijuttatásban már évtizedes tapasztalatokat szerzett növényvédő szer gyártókkal együttműködve támogassa a gazdálkodókat.

Képzések

A nemzetközi és nemzeti szabályozásokon túl maga a DJI is stratégiai kérdésként kezeli a drónkezelői képzést. A gyártó üzletpolitikája szerint lojális vásárló válik igazán felhasználóvá. A korszerű technológiát digitális tartalmakkal népszerűsíti, és az értékesítési csatorna során már kétszintű képzést javasol: az érdeklődők számára egy tapasztalati tréninget, majd a vásárlói döntés után egy mélyebb felhasználói tréninget. A tréningek a DJI Akadémia keretében online is elérhetőek. Emellett a disztribútorok és a viszonteladók számára ajánlásokat is megfogalmaz fizikai tréning központok és képzőhelyek kialakítására.

Precíziós gazdálkodás

A precíziós gazdálkodás témakörében a konferencia meghívott résztvevői is lehetőséget kaptak az eredményeik és nehézségeik bemutatására. A magyarországi drón alkalmazásban élen jár a KITE, ahol elsősorban a termőterületek felmérésekor, a kártevők beazonosítására alkalmaznak megfigyelő drónokat. Ilyenek például a búzatáblák állapotának, a növény sűrűségének felmérése, rovarkárok vagy rágcsálók/nyúl okozta károk beazonosítása, kalászosok dőlésének felmérése, vegyszeres, növényvédelmi kezelések tesztjeinek értékelése, gyomosodás meghatározása, növények kiégésének vagy éppen túlöntözöttségének behatárolása.

DJI mezőgazdasági drón megoldások Európa egyetlen elosztóközpontjától

Adatalapú növényvédelem

Az izraeli disztribútor partner egy SaaS szoftveres alkalmazást mutatott be, amely a drónokkal gyűjtött ültetvény-, időjárás-, károkozó-, és terményadatok feldolgozásával a kármentesítésre, a növényvédelemre vonatkozó tanácsokat fogalmaz meg a gazda számára, és a használatával akár 60 százalékos termésátlag növekedés is elérhető. Az alkalmazás már 5 kontinensen, 20 nyelven elérhető.

Szőlőkbe a drónokkal

Svájcban nagyjából 100 permetező drón működik jelenleg, ezek homogenizálása, engedélyeztetése és tesztelése több éve már zavarok nélkül működik. Rövid bemutatót kaptak a résztvevők a svájci szabályozásról, a típustesztelésről. Összességében elmondható, hogy az ország mezőgazdaságában megtalálta a helyét a dróntechnológia, főként szőlőültetvényeken használják. Az elmúlt 5 évben bizonyították a drónok, hogy nehéz fizikai munkát tudnak pótolni. Svájcban a drónok a traktorokat nem, inkább a helikoptereket helyettesítik.

Detektálás

A spanyol Acre Csoport képviselői eredetileg felmérési szolgáltatást kínáltak Európa, Észak-Amerika és Dél-Amerika 5 régiójában. 2022-től foglalkoznak mezőgazdasági szolgáltatásokkal is. Az európai szabályozásnak történő megfelelés még nagyobb kihívás a számukra, mint a többi európai szereplőnek, mivel a spanyolországi autonóm tartományok az EU-s direktívát külön önállóan illesztik a jogrendjükbe. Sikerük kulcsa az, hogy technológiai disztribútorokként a piac minden szegmensét kiszolgálják, és nagy súlyt fektetnek a tudásátadásba. Képzési rendszerükben a technikai és felhasználói képzéseken túl szerviz, értékesítési és marketing képzésekkel is támogatják a partnereiket. Emellett garanciális és garancián túli meghibásodások, javítások és alkatrészellátás során is támogatják a forgalmazókat.

Big data a mezőgazdaságban

A Sumi-Agro platformfüggetlen mezőgazdasági elemző alkalmazást mutatott be, amely az adatgyűjtést drónokon kívül műholdon keresztül is képes megoldani, AI-alapú elemzést végez a növénysűrűség, kártevők, kórokozók, tápanyag felvételt illetően, az eredményeket mobiltelefonos, PC vagy tablet alkalmazásokon keresztül adja vissza, és döntéstámogató ajánlásokat tesz a kezelésre vonatkozóan. A cég a világ öt kontinensén van jelen a megoldásával, Európában 13 országban működtet képviseletet, további 10 országban stratégiai partneren keresztül kínálja a megoldását.

Precíziós vegyszerezés

A szlovák Enterra cég különböző gazdaságokban végez minta repüléseket, és a hagyományos mezőgazdasági eljárások eredményeivel vetették össze a drónos kijuttatás tapasztalatait. Felmérésük szerint lényegesen kisebb mennyiségű vegyszert szükséges ugyanolyan eredmény elérése érdekében kijuttatni, ha drónokat alkalmazunk, nincs traktornyom kár a táblákon, precízebb a területi célzás. Emellett a drónos kijuttatás mostoha időjárási körülmények esetén is alkalmazható, pl. túl nedves, túl puha talaj esetén is.

A litván Nando Droid nevű cég olyan segédanyagok kísérletezésével foglalkozik, amelyek segítik permetezéskor a szóródás csökkentését, különböző mértékű szeles időjárás esetén is a célzás pontoságát, a kijuttatott anyagok hatékonyságát. A kísérleteik során az optimális pH-értéket, az optimális cseppméretet, a kezelőanyagok lerakódásának csökkentését, a kezelőanyag habosodásának meggátlását célozzák. Három kontinensen, 19 országban vannak már jelen adjuvánsaikkal.

Megfigyelés és felderítés

A brit DroneAg a kisebb gazdaságok, a gazdák számára készített megfigyelő és felderítő alkalmazást. Célja, hogy a mikrogazdaságok is élhessenek a precíziós gazdálkodás lehetőségével. Az applikáció kifejezetten a DJI mezőgazdasági drónokhoz készült, mobiltelefonra letölthető, és a legtöbb felhasználó, a letöltés után perceken belül már használni tudja. A telefonon térképen jelölheti ki a felhasználó a vizsgálandó terepet, és arról a drón a legpontosabb felmérést készíti el. A drón repülési útvonala rögzíthető, tehát időről időre ugyanazokat a pontokat végig járhatja a drón, és az applikáció riportál a változásokról.

A kétnapos konferencia a mezőgazdasági szabályozásról, és az üzemeltetés, a biztosításról szóló kerekasztal beszélgetéssel zárult. A HRP Légi és Távérzékelési Üzletága büszke arra, hogy 22 európai országból regisztráltak a partnerek a rendezvényre, és minden várakozást felülmúlt az érdeklődők száma. Az európai disztribútoroknak a konferencián kialakult közössége szoros együttműködésben dolgozik azon, hogy a DJI termékeivel és szolgáltatásaival az európai precíziós mezőgazdaság fejlődését támogassa.

Ismerje meg a elérhető drón megoldásokat! 

Agriculture drone flying on rice farm to sprayed fertilizer, 3d illustration rendering

A HRP Europe Kft. a hazai piac meghatározó informatikai disztribútoraként teljes körű termékkínálatot, valamint presales és szerviz szolgáltatást nyújt viszonteladó partnerei részére a DJI eszközökből és megoldásokból. A HRP Europe Kft. portfoliójában mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt, a hobbi célú felhasználástól kezdve, a professzionálison át egészen az ipari alkalmazásig, beleértve a kiegészítő termékeket is.

A HRP Europe Kft. elkötelezett a piacvezető megoldások, a kiegyensúlyozott piaci növekedés, a folyamatosan épülő partnerkapcsolatok iránt. Kiemelt fókuszt helyez a DJI ismertségének és penetrációjának növelésére mind a hazai, mind az európai piacokon. Emellett megalapozza az Enterprise termékek vállalati és nagyvállalati felhasználásának növekedését az ökoszisztéma kiépítésével egyidőben a jogi szabályozásában való aktív részvétellel.

A HRP küldetése az értékesítési csatorna teljeskörű kiszolgálása, az igényfelméréstől a tömeges és egyedi megrendelések magas színvonalú kiszolgálásán át, a szervizelésig és alkatrész-ellátásig mind az ipari, mind a mezőgazdasági piacokon. Ezen felül a mezőgazdasági drónok tekintetében teljes Európára kiterjedő forgalmazási joggal bír, és ehhez mért raktárkészlettel rendelkezik.

A HRP ISO 9001, ISO 14001 és ISO 37001 szabványok szerinti irányítási rendszereket működtet, pénzügyileg stabil (Bisnode AAA) piaci szereplő. Emellett rendkívül széles portfóliója számtalan lehetőséget biztosít arra, hogy a drónokra épülő szolgáltatások kiegészítő megoldásait (pl. adattárolók, szoftverek, SDK, cloud és security megoldások) is egy helyen tudják a szolgáltatók és integrátorok beszerezni.

„Több mint disztribúció…”

A DJI mint gyártó 2006-ban jött létre Schenzhen-ben, Kínában, és rövid idő alatt a légi és távérzékelési, valamint a terület oktatási megoldásainak úttörő és meghatározó piaci szereplőjévé vált. A drónokon kívül képalkotó és oktató robotokat is gyárt, és tevékenységével a vállalat az utóbbi 15 évben újra értelmezte a „Made in China” kifejezést. A legmodernebb technológiát képviselik, az innovációra, a tudásintenzív fejlesztésre és szolgáltatásra építve világszerte megnyerte a felhasználók bizalmát és piacvezetővé vált.

A cég jelenleg több mint 14 000 alkalmazottal működik, a világ 9 országában 17 képviseletet tart fenn, a kereskedelmi hálózata pedig több mint 100 ország piacát fedi le.

A mezőgazdasági drónok első generációja 2012-ben jelent meg, és 2015-től vezette be a DJI az AGRAS-t, mint mezőgazdasági brand-et. A vállalat a többéves technológiai gyakorlatára építve képes más mezőgazdasági technológiákkal közös ökoszisztémát, közös termékfejlesztéseket, növényvédelmi optimalizációs programokat kialakítani. A világon ma közkedvelt termékei az AGRAS T-sorozat, a M3 Multispectral, a Terra és Agras platformok.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek