Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Nem ködösítünk, felhősítünk! Avagy így költöztessük az SAP-t az AWS-be

MEGOSZTÁS

Komoly változásokra kell felkészülniük az SAP vállalatirányítási rendszereket használóknak, ugyanis a jelenlegi SAP ERP rendszerek támogatása 2027 végétől megszűnik, átalakul. Így nem árt már most elkezdeni a felkészülést az átállásra. Révész Róberttel, a TC2 ügyvezetőjével, társalapítójával és Dudás Sándor cloud engineer-el beszélgettünk.

(Szerző: Sebők Viktória)

(Kiemelt fotó: ICT Global)

Jellemzően a magyar vállalatokra, különösképpen a gyógyszeripar, a gyártás, a bank-biztosító, a telekommunikáció, a kormányzat vagy az energiaellátás iparágakban még mindig sok helyen ún. legacy rendszereket használnak, azonban a körülöttünk zajló változások, mint például a digitalizáció felgyorsulása, vagy a megnövekedett kibertámadások, illetve a gazdasági és financiális nehézségek miatt elérkezett az idő ahhoz, hogy az informatikai rendszereket modernizálják. De hogyan lehet rugalmassá tenni egy tradicionális rendszert és miért kell felkészülni arra, hogy az SAP vállalatirányítási rendszereket a használók új platformra helyezzék át? Fontos határidőre hívták fel a figyelmet a TC2 szakemberei.

Forrás: SAP

Idő van!

Mindazon vállalatok, akik SAP vállalatirányítási rendszereket használnak, szembesülhettek azzal a ténnyel, hogy a pár éve megjelent S/4HANA valóban vonzó üzleti funkcionalitást biztosíthat, komoly technológiai kihívásokat támasztva. A jelenlegi SAP ERP rendszerek támogatása 2027 végétől módosított feltételekkel átalakul, ami kevesebb fejlesztést és magasabb szoftverkövetési díjon kivezetendő alkalmazást jelent, így nem marad sok idő az átállásra való felkészülésre. “A felkészülés és az új rendszer bevezetése azonban komplex és kockázatos folyamat, amelyet érdemes például két lépcsőben elvégezni. Az SAP S/4HANA-átállás jó lehetőségnek tűnik ahhoz, hogy belefogjunk klasszikus rendszereink időszerű átalakításába, az AWS platform segítségével az átállási idő lerövidíthető” – fogalmazta meg Révész Róbert, a TC2 ügyvezetője, társalapítója.

Üzleti modell a felhőből

A 2015-ben alapított TC2 vezetői a felhőtechnológia üzleti lehetőségeire építették fel stratégiájukat, s ezen belül a felhő szolgáltatók közül az Amazon Web Services-t választották. Ekkor még az AWS-nek Magyarországon nem volt partnere. Mára a TC2 egyaránt foglalkozik új felhős rendszerek létrehozásával és hagyományos környezetek felhőbe költöztetésével.

Dudás Sándor cloud engineer, Révész Róbert, a TC2 ügyvezetője, társalapítója, Sebők Viktória moderátor, fotó: ICT Global

“Nagyon izgalmas piac a felhőtechnológia területe, az IDC piackutató cég szerint a mintegy 1 milliárd dollár értékű hazai IT Services piacnak egy meghatározó szegmenséről beszélhetünk, amelynek mérete hazánkban is évente közel 20 százalékkal növekszik” – tette hozzá Révész Róbert. “A felhőtechnológiát ugyan mindenki folyamatosan tanulja, de a jelenlegi 2023-2027-es átállási időszak jó lehetőséget biztosít arra, hogy az üzleti igényeink szerint tudjuk a felhőtechnológia értékeit kihasználni” – vélekedik Révész Róbert.

Oszlassuk el a ködöt a felhő elől, így lesz könnyebb az S/4HANA transzformáció

Dudás Sándor cloud engineer kiemelte, hogy az SAP szerinti átlagosan 2-3 éves S/4HANA transzformáció miatt 2027. végéig valóban nagyon kevés idő maradt arra, hogy az SAP környezetünket átvigyük a felhőbe. Ezért, és az Amazon Web Services (AWS) felhőalapú platform kedvező tulajdonságai (alacsonyabb üzemeltetési költség, gyors skálázhatóság, fejlesztési és működési automatizáció, rugalmasság, biztonság) miatt, az tűnik a legjobb megoldásnak, ha már holnap elkezdjük a migráció megtervezését.

Dudás Sándor szerint egyéb előnye még az AWS platformnak, hogy a “Pay-as-you-use” cloud computing fizetési modell szerint csak annyit fizetünk, amennyit használunk. “Érdemes figyelembe venni továbbá azt is, hogy iparágtól függően csupán 20-50-60 százalékát fedi le az SAP az üzleti folyamatoknak, ezért lehet más alkalmazásokat is integráltan, nagy biztonsággal az SAP mellé tenni, ha az AWS platformot választjuk” – fejtegeti Dudás Sándor.

Dudás Sándor cloud engineer, fotó: ICT Global

Ejtsünk szót a biztonságról!

Természetesen nincs százszázalékosan biztonságos rendszer, nem is lehet. Így mindig azzal a tervezési módszertannal állunk neki az AWS környezetek kialakításának, hogy olyan kontroll pontokat építsünk be, amelyek akár prediktív módon, gépi tanulás alapján előre jelezzék a lehetséges hibát, annak okát, az öngyógyítás képességét, így jelentősen csökkentjük a működési kockázatokat. “Ennek köszönhetően olyan security ökoszisztéma alakítható ki, amely lefed szinte minden területet, s összehangoltan, egy felületről lekövethető minden biztonsági esemény. Mindez percek, órák, maximum napok kérdése. „Csak” a szükséges szaktudás kell hozzá. Ugyanez a folyamat egy on-premise esetében sok beszállítót, hosszú tendereztetési eljárást, integrálási problémákat és elhúzódó projekt ciklust eredményezhet, miközben alapvetően megváltozhat az üzleti környezet és az eredeti igények is” – magyarázza Dudás Sándor.

Dudás Sándor cloud engineer, Révész Róbert, a TC2 ügyvezetője, társalapítója, fotó: ICT Global

Legfontosabb tanulságok

“Felhasználói oldalról sok kérdés vetődik fel azzal kapcsolatban, hogyan lehet egy ekkora volumenű projektet rövidebb időn belül megvalósítani. Az AWS által fejlesztett szolgáltatásokat az SAP „lepecsételi”, meghatározott migrációs eszközök, és lépések, valamint referencia architektúrák alapján valóban nem csak az SAP rendszerek platformjának TCO-ja, hanem a kialakításának ideje is radikálisan csökkenthető. Ezáltal a vállalatok jobban tudnak az SAP és az üzleti folyamatok transzformációjára fókuszálni. Az eddigi tapasztalataink alapján az SAP-t, mint robosztus rendszert lehet rugalmasan, biztonságosan és költséghatékonyan üzemeltetni az AWS-ben” – foglalta össze Dudás Sándor. Hozzátette, hogy az AWS innovatív megoldásaival eddig nem látott lehetőségek nyílnak meg azok előtt, akik ezt az irányt választják.

“Azonban az S/4HANA átállás-t érdemes minél hamarabb elkezdeni. Csökkenthető a transzformációs projekt kockázata, ha első lépésként a meglévő SAP alkalmazásokat költöztetjük az AWS-be, majd már megismerve az AWS platform működési előnyeit – második lépcsőfokként elvégezhető az S/4HANA transzformáció is. Bizonyosan látszik, ahogy közeledünk a határidőhöz, egyre kevesebb technológiai szakértő lesz elérhető a piacon a migrációs és transzformációs projekt elvégzésére” – figyelmeztet a szakember.

Dudás Sándor cloud engineer, Révész Róbert, a TC2 ügyvezetője, társalapítója, fotó: ICT Global 

 

 

 

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!