Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Fizettek a vevők, lezárult a Vodafone felvásárlása

MEGOSZTÁS

Január 31-én a vételár kifizetésével lezárult a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. megvásárlása. A január 8-án aláírt adásvételi megállapodásnak megfelelően a 4iG Nyrt. leányvállalata, az Antenna Hungária révén 51, a Magyar Állam pedig 49 százalékos közvetett befolyást szerzett a magyar piac második legnagyobb telekommunikációs vállalatában. A tranzakció lezárásával újabb fontos állomásához érkezett a hazai távközlési piac évek óta tartó konszolidációja, hiszen két, mind a lakosságnak, mind az üzleti és állami szektornak teljes körű IKT szolgáltatásokat nyújtó vállalat jött létre.

Az előzetesen vártnál talán hosszabb ideig tartott, de végül sikerült végigvinni a Vodafone Magyarország felvásárlását, amit még tavaly augusztusban jelentették be, igaz akkor még egy előzetes, nem kötelező érvényű megállapodásról szólt a hír. A konstrukció egyébként már akkor is körvonalazódott, vagyis a 4iG Nyrt. 51 százalékot, a Magyar Állam képviseletében pedig a Corvinus Zrt. 49 százalékot szerzett a társaságban. Az már idén derült ki, hogy a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária (AH) révén szerez irányító befolyást. Bár a tranzakció pénzügyi részletei nem ismertek, az már korábban kiderült, hogy az AH hitelszerződéseket kötött az MFB Magyar Fejlesztési Bankkal és más hitelintézetekkel az akvizíció finanszírozására. Az MFB-től legfeljebb 425 000 000 euró összegű hitelt vehetett fel az Antenna Hungária, és a tőkekövetelés 80 százalékáig a magyar állam készfizető kezességet vállal, erről itt olvashat bővebben. A felvásárlás gördülékeny és gyors megvalósulásához nagyban hozzájárult az is, hogy a kormány közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette az ügyletet, vagyis a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálta a tranzakciót. A lépést Magyarország telekommunikációs ellátásbiztonságával indokolták.

Az akvizícióval az új tulajdonosokhoz kerültek a Vodafone Magyarország mobilfrekvenciái, az aktív rádiós átviteli berendezései, az aktív antennák és kábelek, a kültéri kabinetek egy része, továbbá a felhordó és a tornyokat kiszolgáló optikai hálózata is. A Vodafone Magyarország tranzakció kapcsán közzétett cégértéke (EV) 660 milliárd forint. A hivatalos tájékoztatás szerint a tulajdonosváltás az ügyfeleket nem érinti. A Vodafone szolgáltatásait mind a lakossági, mind az üzleti ügyfelek a továbbiakban is változatlan formában vehetik igénybe.

A 4iG Csoport és a Vodafone Magyarország vezetékes és mobilkommunikációs portfóliójának egyesítésével létrejövő nemzeti vállalatcsoport a hazai piacon a mobil hang- és internetszolgáltatás területén a második, míg a vezetékes internetszolgáltatások területén és a televíziós műsorterjesztésben piacvezetővé vált. A csoport érdekeltségébe tartozó távközlési vállalatok Magyarországon összességében 7,6 millió RGU-val (bevételt biztosító előfizetéssel) rendelkeznek.

Az elmúlt két évben a 4iG igen intenzív terjeszkedést valósított meg a hazai IKT piacon, amelynek legnagyobb fogása kétségkívül a Vodafone többségi részesedésének megszerzése volt, de azért egyéb nagy halak is akadtak. A társaság valamivel több mint egy éve zárta le a DIGI megszerzését, ami műholdas, vezetékes és mobilszolgáltatásokat is kínál és korábban megvette az Invitelt. Az Invitech még korábban, 2021 szeptemberében került a 4iG-hez, amivel az üzleti szolgáltatások piacán szerzett nagyon komoly pozíciókat a vállalat, többek között az ország egyik legmodernebb adatközpontja kerül hozzájuk. A Vodafone Magyarország egy nemzetközi tranzakció keretében még 2018-ban olvasztotta be a UPC-t, ami addig a legnagyobb hazai kábelszolgáltatónak számított.

A pénzügyileg most lezárt tranzakcióval a 4iG csoport számos szolgáltatási területen nyithatja újra a piaci versenyt és meghatározó szerephez juthat a magyar gazdaság digitális átalakításában, amely mellett a régióban is megerősítheti szerepét az infokommunikációs szolgáltatások területén.

 

Új név jön

 

Sajtóhírek szerint a Vodafone márkanév sem marad már túl sokáig a piacon, várhatóan a több másik országban is használt One lesz az új név. Arról egyelőre nem jött tájékoztatás, hogy teljes körű lesz-e az integráció, vagyis a 4iG távközlési érdekeltségei – köztük a DIGI és az Antenna Hungária – egybeolvad-e a One márka alatt.

Hasonlóra egyébként egy másik piacon már volt példa a 4iG érdekeltségeinél. Idén január elsején jegyezték be a ONE Albania SHA-t, ami a cégcsoport két helyi érdekeltsége, a ONE Telecommunications és az ALBtelecom egyesülésével jött létre. Az ALBtelecom a vezető vezetékes hang-, internet- és TV-szolgáltató az albán piacon, míg a ONE Telecommunications a második legnagyobb és a leggyorsabban növekvő mobilszolgáltató az országban.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek