Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

2025-re várható az Apple első összecsukható terméke

MEGOSZTÁS

Kereskedelmi forgalomban az évtizedforduló környékén jelentek meg az első összecsukható okostelefonok. A piacot a Samsung uralja, kínai cégek és a Google is meghatározó szereplők, az Apple viszont egyelőre nem állt elő ilyen termékkel. Hamarosan változhat a helyzet, három éven belül, 2027-ig okostelefonban, iPad-ben, sőt MacBook-ban is jöhet az összecsukható darab.

Az összecsukható vagy összehajtható okostelefonok koncepcióját a Polymer Vision mutatta be 2006-ban, két évvel később pedig a Nokia állt elő a Morph ötletével. A Samsung 2013-ban nagyobb, rugalmas OLED-kijelzőket használó elképzelés részeként tartott prezentációt a témában az éves Las Vegasi fogyasztói elektronikai seregszemlén, a CES-en (Consumer Electronics Show) – és ismertetett több elképzelést.

Koncepcióktól termékekig: rövid történeti áttekintés

A kategóriában elsőként, 2018 novemberében a kínai Royote startup Roxote Flexpai OLED-kijelzős összecsukható okostelefonja került kereskedelmi forgalomba. 2019-ben a Xiaomi tett közzé két oldalról befelé hajtható okostelefonról, majd a Samsung a 2019. februári Mobil World Congress-en immáron hivatalosan is bemutatta a Galaxy Fold-ot.

A találkozón más összecsukható telefonokat, például a Huawei Mate X-ét szintén megismerhettek az érdeklődők. A TCL több koncepciót ismertetett, szerepelt köztük karkötőszerű telekommunikációs eszköz is. Ezekhez a készülékekhez üveg helyett általában rugalmas műanyagalapú OLED-eket használnak.

2024 legtrendibb összecsukható modelljei

Egyre több gyártó kezdett saját megoldásán dolgozni (Motorola Razr, 2020. február). Ugyanakkor a Folddal problémák is merültek fel, de a Samsungot azok sem zavarták újabb összecsukható darabjai (Galaxy Z Fold 3, Galaxy Z Flip 3) 2021. augusztusi debütálásában. Később (törvényszerűen) a Google is bekapcsolódott a versenybe.

2024-ben a következő új modellek várhatók: Google Pixel Fold 2, Samsung Galaxy Z Fold 6, Galaxy Z Flip 6, Motorola Razr Plus. Mások sem tétlenkednek, az ár-értékarányt tekintve a Nubia Flip 5G ígérkezik az egyik legjobb választásnak.

Bekapcsolódik az Apple?

Az okostelefon-piac egyik abszolút meghatározó szereplője, az Apple viszont mindeddig kimaradt.

A Hailong International Securities jól értesült elemzője, Jeff Pu szerint nem sokig, mert 2025 végén ugyan nem okostelefon, hanem 20,3 inches összecsukható tablet várható Cupertinoban, majd 2026-ban hajtogatható iPhone-nal (iPhone 17) debütálhatnak az összecsukható okostelefonok világában. Két méretre számíthatunk: a 7,9 colos kisebbre és a 8,3 colos nagyobbra,

Korábban felreppentek már hírek arról, hogy 2027-re összehajtható MacBook várható, illetve két-képernyős MacBook/iPad hibriden is dolgozhatnak. A hajtogatható MacBook Pro ára a 3500 dollárt is elérheti.

 

Képek: EverythingApple, Trusted Review

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!