Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Nincs Wifi? Nem probléma: Útmutató az eSIM-ekhez

MEGOSZTÁS

Az okok, amiért utazás közben szeretnél kapcsolatban maradni, elég nyilvánvalóak: hacsak nem a hálózaton kívüli irány a vadon-stílusú élményt tervezel, valószínűleg szeretnél tájékozódni, jegyet vásárolni, fényképeket feltölteni a közösségi médiára, helyben Tinderezni, vagy bármit, amit szívesen csinál külföldön.

A nemzetközi adatátviteli és hívási díjak azonban komoly terhet róhatnak utazási költségvetésére, nem is beszélve a roaming díjakról, amelyek minden határon átlépve változnak. Ez az oka annak, hogy mostanáig sok utazó választotta a fizikai SIM-kártya vásárlását.

Mára végre belépünk az elektronikus SIM-kártyák, ismertebb nevén eSIM-ek korába, amelyek a felhőben tárolják a telefon adatait, és virtuálisan telepíthetők és válthatók. Az eSIM alapvetően egy SIM-kártya, amely közvetlenül az eszközbe van beágyazva és bármely eSIM-szolgáltatásokat kínáló szolgáltatóhoz csatlakozhat. Az utazók számára ez jó hír, mert ez azt jelenti, hogy az utazás előtt online vásárolhat feltöltőkártyás kártyákat bármely országhoz vagy régióhoz, amelyet meg szeretne látogatni.

Összeállítottuk ezt a praktikus útmutatót, amely mindent tartalmaz, amit az utazóknak tudniuk kell az eSIM-ekről 2023-ban:

Az eSIM-ek előnyei a fizikai SIM-kártyákhoz képest

1. Kényelem

Mindenekelőtt az eSIM-ek legnagyobb előnye, hogy nem kell fizikai boltba mennie, és nem kell az országban tartózkodnia ahhoz, hogy megvásárolja adatait. Ehelyett vásárolhat online, választhat szolgáltatót, és telepítheti közvetlenül a telefonjára (erről később). Ez azt jelenti, hogy abban a pillanatban, amikor földet ér, kapcsolódni fog, ami megkönnyíti az Uber megrendelését, a bonyolult csőrendszeren való eligazodást, vagy egyszerűen a legközelebbi bár megtalálását, ahol boldog óra látható. Ezután, miután hazaért, néhány kattintással visszaválthat a helyi eSIM-re.

2. Több eSIM-et is használhat

Ez akkor is kényelmes megoldás, ha gyakran utazik országok között. Az eSIM-et támogató iPhone-ok lehetővé teszik több kártya használatát, és akár Dual SIM használatát is, ami azt jelenti, hogy egyszerre kettőt is aktiválhat. Például, ha rendszeresen ide-oda lépi át a határokat, a Dual SIM aktiválása lehetővé tenné, hogy a helyileg csatlakoztatott SIM-kártyát automatikusan használja anélkül, hogy módosítania kellene a beállításokat. Vásárolhat eSIM-et egy egész régió számára is, például ha eSIM-et vásárol Európa számára, az számos különböző országot lefed.

3. Jövő SIM tálcák nélkül?

Az iPhone 14 azt tervezi, hogy az Egyesült Államokban felvágja a SIM-tálcáját, ami azt jelenti, hogy az iPhone-ok most és a jövőben sem lesznek képesek fizikai SIM-kártyákat hordozni. Bár természetesen nem az Apple az egyetlen készülékmárka, nem lesz meglepő, ha mások is követik a példát, és még jobban karcsúsítják a jövőbeli okostelefon- modelleket. Így a SIM-tálcák kivágása szélesebb piaci trendté válhat.

4. Ne veszítse el adatait

Az eSIM használatával nincs fizikai SIM-kártya, amely elveszhet vagy megsérülhet. Így ha a telefonját ellopják, elveszik vagy eltörik nyaralás közben, továbbra is hozzáférhet adataihoz a felhőn keresztül, és átviheti azokat új telefonjára.

5. Fenntarthatóság

Végül, ha a lehető legnagyobb mértékben szeretné csökkenteni a műanyagok felhasználását, miért bajlódna a fizikai SIM-kártyákkal?

És igen, a SIM-kártyák szuper aprók, de ez olyan, mintha abbahagynánk a műanyag szívószálak használatát: minden apróság számít.

Ha ideiglenes eSIM-csomagot vásárol utazásaihoz, a legjobb, ha közvetlenül indulás előtt állítja be, mivel a csomag az aktiválás napján indul
Credit: Envato

Az eSIM-ek hátrányai a fizikai SIM-kártyákhoz képest

Természetesen nem minden napfény és ragyogás az eSIM-kártyák földjén. Van néhány hátrány, amelyet figyelembe kell venni, mielőtt ezt a lehetőséget választaná:

1. Kompatibilitás

Bár az eSIM-ek egyre növekvő tendenciát mutatnak, még nem minden eszköz vagy mobilszolgáltató éri el a sebességet. Míg a legtöbb szolgáltató bevezette az eSIM-et, egyesek még mindig nem, vagy még nem támogatják az összes eszközt.

Ha például Spanyolországba készül, ne feledje, hogy a Yoigo nem támogatja az Apple Watch eSIM-kártyáit. Azonban, ahogy korábban említettük, úgy tűnik, hogy az általános tendencia az eSIM-ek irányába mozdul el, így a közeljövőben több szolgáltató tervezi majd alkalmazni ezt a technológiát.

2. Helymeghatározás

Mivel az eSIM-ek gyakorlatilag a telefonra vannak telepítve, nem távolíthatja el őket az eszközről, mint egy fizikai SIM-kártyát. Ez azt jelenti, hogy nem kerülheti el azt a lehetőséget, hogy a mobilszolgáltatók/kormányzatok nyomon kövessék. Ha ez aggodalomra ad okot abban az országban, ahová utazik, akkor érdemes elkerülni ezt a lehetőséget.

Hogyan ellenőrizheti telefonja eSIM-mel való kompatibilitását?

Mielőtt bármilyen döntést hozna, először ellenőriznie kell, hogy telefonja kompatibilis-e az eSIM kártyával. Kovesd ezeket a lepeseket:

  • Ellenőrizze a telefon műszaki adatait vagy kézikönyvét, hogy megtudja, támogatja-e az eSIM-et.
  • Ellenőrizze, hogy a telefon rendelkezik-e eSIM-tálcával, vagy beágyazott eSIM-chippel.
  • Ellenőrizze, hogy telefonja operációs rendszere támogatja-e az eSIM technológiát. Például az iOS 12.1 vagy újabb verziót futtató iPhone készülékek támogatják az eSIM-et.
  • Erősítse meg szolgáltatóját, hogy kínál-e eSIM-szolgáltatást, és hogy telefonja kompatibilis-e.
  • Vagy egyszerűen nézze meg ezt az eSIM-mel támogatott telefonok listáját, amely rendszeresen frissül az összes eSIM-kompatibilis telefonnal és eszközzel.
  • Egy dolgot kell szem előtt tartania, hogy a fizikai SIM-kártyákhoz hasonlóan a telefont is fel kell oldani az eSIM használatához. Ha az eszközt közvetlenül a gyártótól vásárolta, akkor valószínűleg feloldják.

Hogyan telepítsünk eSIM-et a telefonra?

Rendben, ha még mindig olvas, úgy tűnik, megvette az eSIM kártya ötletét. A kérdés most az, hogy mennyire egyszerű beállítani a telefonon?

Az első dolog, amit meg kell tennie, az új adatcsomag hozzáadása a következő címen:

Beállítások > Mobiladatok > Adatcsomag hozzáadása (a lépések az eszköztől függően eltérőek lehetnek)

A legtöbb eSIM-szolgáltató QR-kódot küld Önnek, amely számos lépésen végigvezeti önt. Íme néhány útmutató az eSIM beállításához a legnépszerűbb eszközökön:

iOS 

Android

Samsung

Ha ideiglenes eSIM-csomagot vásárol utazásaihoz, a legjobb, ha közvetlenül indulás előtt állítja be, mivel a csomag az aktiválás napján indul.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek