Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Újabb fordulat jöhet a Microsoft nagy üzletében

MEGOSZTÁS

Bizonyos feltételek mellett ugyan, de úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság zöld utat adhat a Microsoft nagy üzletéhez, az Activision Blizzard játékfejlesztő 69 milliárd dollárért történő megvásárlásához. Az ügylet révén a Microsoft jelentősen erősítené pozícióját a videójátékok több százmilliárd dolláros piacán, így érthető módon a riválisok igyekeznek minél több akadályt gördíteni az ügylet útjába.

(kiemelt fotó: Activision Blizzard, Call of Duty)

A Microsoft – ami a videójátékok piacán az Xbox játékkonzolok gyártójaként van jelen – tavaly januárban jelentette be a felvásárlási szándékot, amitől azt remélik, hogy eredményesebben szállhatnak versenybe a digitális játékpiac nagy szereplőivel, köztük a Sony-val. Az amerikai és brit versenyjogi hatóságok azonban már korábban aggodalmakat fogalmaztak meg, az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) pedig bírósághoz fordult az ügylet megakadályozása érdekében.

Az Európai Bizottság is úgy döntött, hogy alaposabban megvizsgálja a tervezett akvizíciót, azonban a Reuters értesülései szerint úgy tűnik, hogy bizonyos feltételek mellett ugyan, de beleegyezhetnek az uniós hatóságok az üzletbe. A Reuters az ügyet közelről ismerő személyekre hivatkozva azt írta, hogy a Microsoft várhatóan azzal nyerheti el a jóváhagyást, hogy licencszerződéseket kínál a riválisoknak. A hírügynökség forrásai szerint az üzletről a tervek szerint április 25-ig döntő Európai Bizottság nem kéri majd azt a társaságtól, hogy a zöld jelzésért cserébe adja el az Activision egyes elemeit.
Az viszont előfordulhat, hogy a riválisokkal kötött licencmegállapodásokon kívül azt kérik majd a Microsofttól, hogy az eddigiektől eltérően viselkedjen majd a vitás ügyekben, amelyek a jövőben felmerülhetnek, hogy ezzel eloszlassák a Sony és a többi rivális aggodalmait. Miután a Reuters nyilvánosságra hozta értesüléseit az Activision részvényeinek értéke a tőzsdei kereskedés előtti kereskedés során 1,8 százalékkal emelkedett, a késői kereskedésben pedig 2,6 százalékkal.

Brad Smith, a Microsoft elnöke a múlt hónapban azt mondta, hogy az amerikai szoftvercsoport kész licencszerződéseket ajánlani a riválisoknak a trösztellenes aggályok eloszlatása érdekében, de nem fogja eladni az Activision jövedelmező „Call of Duty” franchise-át. Smith szerint nem megvalósítható és nem reális az a gondolat, hogy egy játékot vagy az Activision egy szeletét ki lehetne tépni a cégből és el lehetne választani a többitől. A Reuters megkérdezte az ügyben az Európai Bizottságot is, azonban az uniós illetékesek nem kívántak nyilatkozni.

A Microsoft azt közölte, hogy „elkötelezett amellett, hogy hatékony és könnyen végrehajtható megoldásokat kínáljon, amelyek eloszlatják az Európai Bizottság aggályait”. „Az elkötelezettségünk vagyunk, hogy hosszú távon 100 százalékban egyenlő hozzáférést biztosítunk a Call of Duty-hoz a Sony, a Steam, az NVIDIA és mások számára, megőrzi az üzlet előnyeit a játékosok és a fejlesztők számára, és növeli a versenyt a piacon” – nyilatkozta az ügy kapcsán a Microsoft szóvivője.

A múlt hónapban a Microsoft közölte, hogy 10 éves licencszerződéseket kötött a Nintendóval és az Nvidia-val, amelyek a Call of Duty-t a játékplatformjaikra is elhozzák.

Az Activision felvásárlása akkor sem lesz sima menet, ha az EU-ban rábólintanak, az Egyesült Királyságban ugyanis egyelőre nagyon komoly feltételhez kötnék az ügylet jóváhagyását. A brit versenyhatóság azt javasolta, hogy a Microsoft váljon meg a Call of Duty-tól, hogy eloszlassa az aggályait, míg az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egy bírótól kérte az üzlet blokkolását.

 

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!