Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Most éri meg nyílt forráskódú fejlesztésekbe vágni!

MEGOSZTÁS

2023-ban egy trend bontakozik ki az open-source elterjedése érdekében. Egyre több szervezet ismeri fel, hogy az open-source szoftverek kulcsfontosságúak a működésük szempontjából és áttérnek a fogyasztói szerepből a résztvevői szerepbe.

Azok a vállalatok, amelyek az elmúlt években nyílt forráskódú programozó irodákat hoztak létre, most már szükségesnek tartják a C-szintű felügyeletet, hogy elősegítsék az open source szoftverek (OSS) oktatását, terjesztését és használatát – ez megteremti a nyílt forráskódú programfelelősök kibővített szerepének színterét.

A nyílt forráskód rugalmas testreszabhatóságot, költségmegtakarítást és hatékonyságot biztosít és akár saját magunk is módosíthatjuk, hogy pontosan úgy működjön, ahogyan szeretnénk. Különösen a csapatok zsugorodása miatt a technológia területén, ez sokkal életképesebb lehetőséggé válik.

2023-ban egy trend bontakozik ki az open source elősegítése érdekében. Egyre több szervezet ismeri fel, hogy az open source szoftverek kulcsfontosságúak a működésük szempontjából és áttérnek a fogyasztói szerepből a résztvevői szerepbe, a vállalkozás-kritikus infrastruktúrákban való növekvő használattal és elfogadással.

Ma már minden szoftver tartalmaz open source komponenseket, de néhány vállalat mégsem tudja, mennyi OSS-t használ.

Egyre több vállalkozás már nem csak fogyasztója az open source-nak, hanem aktív hozzájárulója is, evangélizálja és oktatja a mérnöki csapatokat. Tehát, akár teljesen nyílt forráskódú, akár beágyazott OSS-kóddal rendelkező kereskedelmi termékeket használnak, a szervezeteknek nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a szoftverlicenc-kezelésre.

Veszélyforrások

Az összes iparágban növekvő mértékű nyílt forráskód használata ellenére az állandó rosszindulatú szoftver ellátási lánc támadások lassítják az OSS elterjedése.

A rosszindulatú szoftverek és zsarolóvírus támadások annyira megnövekedtek, hogy az intruziók mostanra már pár percenként előfordulnak a világban, millió dolláros költséget okozva minden egyes incidensnél és ismeretlen IT-ciklusokat fogyasztva. A nyílt forráskódú szoftver-függőségek növekvő veszélyforrássá válnak, amelyek miatt a vállalatok előbb meg fogják vizsgálni és gondosan ellenőrizni ezeket a technológiákat, mielőtt széles körben alkalmaznák őket.

Idén a szoftverek szabályozására fog összpontosulni a figyelem, méghozzá az Európai Unió már meghozott intézkedései alapján.

Az OSS fő erősségei

A moduláris szoftvermegoldások felé való folyamatos elmozdulás 2023-ban a nyílt forráskódú megoldások felé tereli az új alkalmazásokat.

Az MLOps-csapatoknak fontolóra kell venniük a nyílt forráskódú infrastruktúrát ahelyett, hogy hosszú távú szerződéseket kötnének a felhőszolgáltatókkal. Bár a hiper-méretű gépi tanulást végző szervezetek kétségtelenül profitálhatnak a felhőszolgáltatóikkal való integrációból, ez arra kényszeríti ezeket a vállalatokat, hogy úgy dolgozzanak, ahogy a szolgáltató szeretné, hogy dolgozzanak.

Az MLOps vagy az ML Ops olyan gyakorlatok összessége, amelyek célja a gépi tanulási modellek megbízható és hatékony üzembe helyezése és karbantartása az éles környezetben. A szó a “gépi tanulás” és a DevOps folyamatos fejlesztési gyakorlatának összetétele a szoftver területén.

Az MLOps bevezetését lassító egyik tényező a pontmegoldások sokasága. Ez nem jelenti azt, hogy ezek nem működnek, de előfordulhat, hogy nem jól integrálódnak egymásba és hiányosságokat hagynak a munkafolyamatokban.

Valószínűleg az idei az az év, amikor az iparág az egységes, végponttól végpontig tartó, külön-külön is használható és zökkenőmentesen integrálható modulokból felépülő platformok felé mozdul el.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!