Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Elon Musk felfedte az xAI fejlesztéseit, 2029-re teljes AGI-t jósol

MEGOSZTÁS

xAI: az új, Elon Musk „alapú" AI-cége hivatalosan is elindult – ott voltunk a sajtótájékoztatón. A milliárdos új vállalkozásának célja, hogy megtanítsa az AI-t „az univerzum valódi természetére" és meggyőzze arról, hogy ne törölje ki az emberiséget.

(Címlapkép: Serra Utkum Ikiz )

A világ leggazdagabb embere, a Tesla, a SpaceX és a Twitter vezetője, július 14-én, egy 90 perces, fordulatos Twitter Spaces hangkonferencián, amelyen több mint 30 ezren vettek részt – így én is –, felvázolta legújabb vállalkozásának, az xAI-nak a célját. Musk áprilisban, csendben elindította az xAI-t, hogy hivatalosan is belépjen a mesterséges intelligencia piacára. Lenyűgöző szakértői gárdát gyűjtött össze (akiknek többsége ott volt a Twitter Spaces konferencián), azt a merész célt célul tűzve, hogy „megértse az univerzum valódi természetét”.

Az univerzum megértéséhez – mint kiderült – sok köze van a mesterséges intelligenciának. „Az xAI átfogó célja, hogy egy jó AGI-t (általános mesterséges intelligencia) építsünk azzal az átfogó céllal, hogy egyszerűen megpróbáljuk megérteni az univerzumot” – mondta Musk. Nem azt akarja, hogy a mesterséges intelligencia helyettesítse az emberiséget, szerinte a mesterséges intelligenciának szüksége van az emberiségre, hogy valóban érdekes és hasznos legyen.

Elon Musk felvázolja, miről szól a biztonságos mesterséges intelligencia

Az AGI koncepciója egyesek szerint ijesztő, mivel potenciális kihívást jelent az emberi faj felsőbbrendűségére ezen a bolygón vagy bármely más bolygón.

Musk sok időt töltött azzal, hogy elmagyarázza, mi a véleménye arról, mi kell ahhoz, hogy megépítsük az általa biztonságosnak nevezett „szuperintelligenciát”. Ez egy olyan megközelítés, amely az emberiség túlélésére és nem a kihalására épül. „Azt hiszem, egy szuperintelligencia számára az emberiség sokkal érdekesebb, mintha nem lenne emberiség” – mondta Musk. „Ha megnézzük a Naprendszerünk különböző bolygóit, a holdakat és az aszteroidákat, és tényleg valószínűleg mindezek együttvéve nem olyan érdekesek, mint az emberiség”. Musk hangsúlyozta, hogy hosszú éveken át gondolkodott és aggódott az AI biztonságosságán és állítása szerint ő volt az egyik legerősebb hang, aki az AI szabályozását és felügyeletét követelte. Azt is kijelentette, hogy szerinte a biztonságot úgy lehet garantálni, ha az AI és az azt szabályozó emberek maximálisan kíváncsiak lesznek és ragaszkodnak a valósághoz.

Musk az OpenAI eredettörténetét úgy meséli el, mint ami az AI biztonságáról szólt. Elon Musk az OpenAI egyik társalapítója volt és ezt a tényt, az utóbbi hónapokban mindig szívesen felhozza minden egyes, mesterséges intelligenciáról szóló beszélgetés során.

Volt egyszer egy OpenAI-m

A Twitter Space-ben elmesélte, hogy korábban közeli barátságban volt a Google társalapítójával, Larry Page-dzsel. Miután a Google 2014-ben felvásárolta a DeepMindot, Musk elmondta, hogy számos beszélgetést folytatott Page-dzsel az AI-biztonságról és kettejüknek nagyon eltérő nézetei voltak. Ennek eredményeképpen Musk elmondta, hogy rájött, szükség van egy olyan dologra, amit ő „ellensúlynak” nevezett a Google-lal és annak a mesterséges intelligenciára gyakorolt befolyásával szemben. Ez az ellensúly az OpenAI volt. Musk szerint az OpenAI eredeti célja az volt, hogy nyílt forráskódú és nonprofit legyen. „Most, mivel a sors szereti az iróniát, az OpenAI zárt forráskódú és őszintén szólva, elég mohó a profitra” – mondta.

Musk reméli, hogy az xAI nem tér majd el az alapítás kori víziójától: segíteni az emberiséget.

Elon Musk

Mindig eltolódó határidőkről hírhedt Musk szerint 2029-ben jön az AGI

Musk szerint, a szuperintelligencia – vagyis a legokosabb emberi elméket messze felülmúló mesterséges intelligencia, amely elindíthatja az intelligensebb gépek véget nem érő körforgását – valószínűleg az évtized végére megérkezik.

Musk határozottan kijelentette, hogy szerinte egyértelmű, hogy az AGI meg fog történni – méghozzá hamarosan. Mint ilyen, felismerte, hogy két választása van: néző vagy résztvevő. Résztvevőként befolyásolhatja az eredményeket és versenyző lehet. „Úgy gondolom, hogy létrehozhatunk egy versenyképes alternatívát, amely remélhetőleg jobb, mint a Google DeepMind, az OpenAI vagy a Microsoft” – mondta Musk. Mi sem egyszerűbb ennél, csak a konkurens techcégeknél – például a Google-nél és a Microsoftnál – tapasztalatot szerzett mérnököket is a fedélzetre kell csábítani. Így is történt, köztük van Igor Babuschkin, a DeepMind munkatársa és Dan Hendrycks, a Center for AI Safety igazgatója is, aki tanácsadóként fog működni az xAI-nál.

Bár Musk, a Twitter Space-bemutatón nem részletezte konkrétan, hogy az xAI hogyan lesz képes hatékonyan versenyezni a riválisaival, felvázolt egy konkrét időhatárt, amelyen belül az AGI szerinte ténylegesen életképes valósággá válik: nagyjából 2029-re. Ugyanakkor, amikor Muskot idézzük, fontos kiemelni, hogy többször is megadott már más fejlesztésekre olyan határidőket, amelyek nem teljesültek.

Az adataidat használja

Elon Musk a Twitter adatait fogja felhasználni a mesterséges intelligencia (AI) nyelvi modellek képzésére, amelyeket legújabb cégében, az xAI-ban fejlesztenek. Musk mesterséges általános intelligenciát kíván fejleszteni. Azt viszont elmondta, hogy az xAI szorosan együttműködik más cégeivel, a Twitterrel és a Teslával, mivel minden Generative AI platformnak hatalmas mennyiségű adatra van szüksége a „nagy nyelvi modellek” betanításához. Elon Musk jelezte, hogy az xAI „nyilvános tweeteket” fog használni mesterségesintelligencia-modelljei betanításához. Ugyanezek az adatok és a Generative AI platform végül működhet a Teslával az AI szoftveren. Egy ilyen kapcsolatnak „kölcsönös haszna” lenne, és felgyorsíthatná a Tesla önvezető képességek terén végzett munkáját – mondta Musk.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek