Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

AI 100 – ahogy a kockázati tőkések idén látják az MI-startupokat

MEGOSZTÁS

Nagyon pörög a mesterségesintelligencia-startupok világa. Az első száz listája évről évre változik, előnyben a generatív MI.

(Nyitókép: Wallpaper Flare)

 

A kockázati tőke-befektetés a mesterségesintelligencia-ipar egyik legfontosabb mozgatórugója. A leginnovatívabb startupoktól kezdve a trendet meglovagolni akaró kis vállalkozásokig, mindenki be szeretne törni a piacra, és a tőkeinjekció mindig nagyon jól jön. A startup-szcéna ráadásul annak ellenére gyorsan változik, hogy egyes nagyvállalattá nőtt fiatal cégek, mint például az OpenAI uralják a szektort.

A CB Insights évről évre figyeli a „kezdő” amerikai techvállalatokat, és készíti el az első száz listáját. Az idei AI 100-hoz kilencezerből válogattak. A befektetők, az üzleti partnerek, a kutatásfejlesztési tevékenység és a sajtóbeszámolók az elsőszámú válogatási szempontok.

Kategóriák

A lista három kategóriára osztható, mindháromba nagyjából ugyanannyi vállalkozás tartozik: MI-fejlesztéshez eszközöket biztosító, iparágakon átívelő funkciókon dolgozó és speciális iparágakat kiszolgáló startupok. A nevek magukért beszélnek, de a megcélzott piacok még árulkodóbbak.

Az első kategóriát az alapmodellekre és az alkalmazásfejlesztői felületekre (API) specializálódott cégek vezetik. Öten vannak, köztük olyan, mindenki számára ismert nagyágyúk is, mint az OpenAI és a nyílt forrású megoldásokban utazó Hugging Face. A másodikba négy startupot soroltak, ők gépitanulás-fejlesztéssel és telepítéssel foglalkoznak. A harmadik helyen, csoportonként három-három céggel az MI-chipek, az érvényesítés/monitoring és a vektoradatbázisok állnak.

AI 100 (Credit: CB Insights)

Az iparágakon átívelő megoldásokon dolgozó startupok elsősorban MI-asszisztensekre, személyiségi jogokra/biztonságra, marketingre/fogyasztóvédelemre és keresésre összpontosítanak. Mindegyik csoportba négy-négy tartozik, míg kódgenerálással három vállalkozás foglalkozik.

A harmadik kategóriába tartozók a következő iparágaknak kínálnak mesterségesintelligencia-megoldásokat: egészségügy (nyolc startup), média-szórakoztatóipar (hat), míg a mezőgazdaságot, az autóipart, az energia-, a divat-, a játék-, a pénzügyi szektort és a gyártást két-két vállalkozás képviseli.

A generatív alkalmazásokon a hangsúly

Az A100 startupjai 2019 óta 223 megállapodás keretében összesen 22 milliárd dollárt gyűjtöttek be, ráadásul a megállapodások fele a kutatásfejlesztés nagyon korai szakaszában köttetett meg. A 22 milliárd remekül hangzik, viszont jócskán árnyalja, hogy ebből a Microsoft 13 milliárdot invesztált az OpenAI-ba.

A kockázati tőke főként, de nem csak a generatív alkalmazások felé áramlik. A média és a szórakoztatóipar tele van velük. A Character.ai történelmi és fiktív karakterek stílusában beszélgető chatbotokat fejleszt. A Descript amatőr hang- és videoproducereknek segít munkafolyamataik automatizálásában. A Flawless videoszerkesztő eszközei a színészek szájmozgását módosított szövegekhez, szkriptekhez és alternatív nyelvekhez igazítja. A Runway videoeffektusokhoz és módosításokhoz dolgoz ki technológiákat, a Wonder Dynamics karakterek kicserélését, mozgatását végző megoldásokat fejleszt.

A leginkább támogatott startupok jelentős része biztonságos és felelős mesterséges intelligencián dolgozik. Egyiküket, az Anthropicot a Google 300 millió dollárral támogatta. A káros kimeneteket minimalizáló nyelvi modelleket építő Cohere 270 milliós befektetésben részesült.

Összességében elmondható, hogy változatlanul nagyon pörög az MI-startup szcéna.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek