Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A legjobb MI-szoftverek 3D-nyomtatáshoz

MEGOSZTÁS

Mesterségesintelligencia-alapú szoftvereket a 3D-nyomtatásban gépkezelésre és karbantartásra, valamint tervezésre használnak. De melyek a legjobbak?

(Képek: DreamFusion, Obico, Matta, NVIDIA)

 

A mesterséges intelligencia (MI) szinte mindenhol jelen van. A morális kihívásokról számos, időnként parttalan és nem a valós kockázatokkal, például szerzői jogi kérdésekkel vagy a gyakorlóanyag minőségével, hanem apokaliptikus sci-fi lázálmokkal foglalkozó viták folynak. Viszont szinte mindenki elismeri, hogy az MI iparágak és technológiák egész sorában nagyon hasznos, az eddigi módszereket megváltoztató eszköz.

Hatása a szintén exponenciális technológiának számító 3D-nyomtatásban (3DP) is markáns. Mesterségesintelligencia-alapú szoftverek évek óta támogatják a 3DP-t, 2023-ban viszont „kilőtt” a használatuk. Az alkalmazások két nagyobb kategóriába sorolhatók: kezelés és karbantartás, illetve tervezés.

Kezelés és karbantartás

A hobbinyomtatók és ipari rendszerek, kezdők és haladók által egyaránt használható inTinker a nyomtatás kalibrálását – és így a gép kezelését – könnyíti meg. Az előzetesen konfigurált kalibrálófájlok személyre szabhatók, a 3DP egyik legfontosabb lépéséhez, a szeleteléshez okos tippeket kapunk. Mivel a rossz kalibrálás csomó nyomtatási hiba oka, az MI nagyon sokat segít a pontos beállításokban.

A PrintSyst.ai előzetes teszteket végezve azonosítja és korrigálja a lehetséges teljesítményproblémákat, de lényegében az egész nyomtatási folyamatot áramvonalasítja. felhasználóbarát interfészével fontos tervezési és anyaginfókat tartalmazó átfogó beszámolókat generál. Ajánlásokat is kapunk, és a szoftver a költségeket is felbecsüli, amellyel minimalizálhatjuk a kiadásokat, maximalizálhatjuk a hasznot.

A vicces nevű PrintNanny („printdajka”) megfigyel, automatizál, így nemcsak nekünk kell ügyelni a minőségellenőrzésre. Szabványok alapján végzi, értesítést küld, ha hibát észlel.

 

 

A korábban Spagetti Detektív néven ismert nyílt forrású Obico.io remekül teljesít potenciális és tényleges hibák azonosításában. Ilyenkor okostelefonunkra küld értesítést, tehát időben beavatkozhatunk. A spagetti utalás az összevissza álló nyomtatószálakra, tehát hibás nyomatokra.

A PrintWatch szintén hibákat detektál, és automatizálja a nyomtatást. A hibákat 93 százalékos pontossággal azonosítja, amellyel komoly összegeket spórol meg a nyomtatótulajdonosnak. Három kategóriában szerezhető be, és mivel a szabványváltozat ingyenes, felhasználók széles köre élvezheti az előnyeit.

A londoni Ai Build fejlesztése, az AiSync volt az egyik első MI-szoftver a 3D-nyomtatásban. Szinte mindent automatizál, sok 3D-formátumot támogat, lényegében digitális ikerként működik. Folyamatosan elemez, küld értesítéseket. A beállítási időt 86, a gyártási időt 90 százalékkal csökkenti. A 3DP-világ egyik legnépszerűbb szoftvere.

A Sigma PrintRite3D-je nyomtatás közbeni minőségellenőrzéssel (gép-, folyamat-, nyomatállapot) könnyíti a felhasználó munkáját. A legtöbb fontos fém- és polimeralapú géppel kompatibilis.

 

 

A londoni Matta Grey-1 szoftvere mélytanuláson (deep learning) alapuló, öntanuló, tehát folyamatosan javuló technika. A hibákat proaktívan, azaz nemcsak valósidőben észleli, és minőségellenőrzésben is remek munkát végez. Fejlesztői szerint forradalmasítani fogja a 3D-nyomtatást.

Mint a neve is sejteti, a DeepCube szintén mélytanuláson alapul, algoritmusai gyors munkát végeznek és edge eszközökbe is könnyen integrálható.

Tervezés

Az NVIDIA Picassója változatos vizuális alkalmazásokhoz (képek, videók, 3D-tartalmak) használható, felhőszámítás-alapú generatív mesterséges intelligencia. A GPU-ra és at NVIDIA felhőszolgáltatására optimalizált szoftvercsalád máris sikeres, több cég dolgozik vele.

 

 

A DreamFusion szöveges utasításokat, promptokat alakít át 3D-modellekké. Az MI által működtetett, szövegből képet generáló Imagen modellel optimalizálja a 3D-jelenetet. Paraméterei rugalmasan változtathatók, a modellek geometriája, felszínük és mélységük folyamatosan javítható.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek