Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

„Tündér” robotot fejlesztettek a méhveszteségek mérséklésére

MEGOSZTÁS

A mindössze 1,2 milligramm súlyú FAIRY nevű robot – ez a Flying Aero-robot rövidítése – az első olyan repülő bot, amely fényre reagáló puha anyagból készült.

A robotot a pitypang repítőszőrös magvai ihlették és végső soron ugyanígy lehetne használni: készítői abban reménykednek, hogy bevethetik a beporzók – például méhek – veszteségének mérséklését, amelyek jelenleg globálisan kihívást okoz.

A FAIRY robot fény hatására felemelkedik és irányát leddel vagy lézersugárral lehet befolyásolni. Az ultrakönnyű bot – akárcsak a magvak – potenciálisan nagy távolságokra szétszóródhatnak. „A FAIRY fényforrással, például lézersugárral vagy LED-del működtethető és vezérelhető” – mondja Hao Zeng , a finn Tamperei Egyetem mikrorobotikusa és hozzátette – „Sci-finek hangzik ugyan, de a kutatásunkban szereplő koncepciót igazoló kísérletek azt mutatják, hogy az általunk kifejlesztett robot fontos lépést tesz a mesterséges beporzásra alkalmas, valósághű alkalmazások felé.”

A robot reagál a fényreKép forrása: Jianfeng Yang/Tampere Egyetem
A robot reagál a fényre
Kép forrása: Jianfeng Yang/Tampere Egyetem

Amellett, hogy nagyon könnyű, a FAIRY bot, kialakítása is nagyon porózus, ami segíti felszállást a levegőbe. Saját örvénygyűrűt is képes létrehozni, akárcsak a pitypangmag, ami növeli az aerodinamikát és biztosítja, hogy az eszköz minden további segítség nélkül meg tudjon tenni nagy távolságokat.

A robot sörteszálakból készül, az egyes szálak mindössze 14 mikron vastagságúak. A sörték egy hajlítható, fénnyel vezérelt működtető szalaghoz csatlakoznak, amely kezeli a bot nyitását és zárását. A működtető szerkezet fényérzékeny folyadékkristályos elasztomerből készül, amely a látható fény gerjesztésekor a sörték nyitását vagy zárását idézi elő.

A kutatók azt vizsgálják, hogyan lehetne pontosabban ellenőrizni, hol szálljanak le ezek a FAIRY botok és azt is fontolgatják, hogyan tehetik biológiailag lebomlóvá. A 2021-ben indult projektben, a tervek szerint 2026 augusztusáig folytatják a kísérleteket.

A gyermekláncfű magvak zseniális kialakításuknak köszönhetően tíz, de néha akár száz kilométert is képesek megtenni forró, száraz, szeles körülmények között. Ha nincs szükség akkumulátorra vagy közvetlen áramforrásra, ezek a FAIRY robotok ugyanezt megtehetik. Ez világszerte óriási hatással lenne a mezőgazdaságra, mivel a beporzók globális felmelegedés miatti elvesztése komoly veszélyt jelent a biológiai sokféleségre és az élelmiszertermelésre nézve.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!