Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

TOP 10 stratégiai technológiai trend 2024-re

MEGOSZTÁS

A Gartner, Inc. ma bejelentette a 10 legfontosabb stratégiai technológiai trend listáját, amelyet a szervezeteknek 2024-ben fel kell tárniuk. Az elemzők a csütörtökig zajló Gartner IT Symposium/Xpo során ismertették megállapításaikat.

“A technológiai zavarok és a társadalmi-gazdasági bizonytalanságok megkövetelik a bátor cselekvésre való hajlandóságot és a rugalmasság stratégiai fokozását az ad hoc válaszokkal szemben” – mondta Bart Willemsen, a Gartner elemzői alelnöke. “Az informatikai vezetők egyedülálló helyzetben vannak ahhoz, hogy stratégiailag lefektessenek egy olyan ütemtervet, amelyben a technológiai beruházások segítik vállalkozásuk sikerének fenntartását e bizonytalanságok és nyomás közepette.”

“Nekik és más vezetőknek fel kell mérniük a stratégiai technológiai trendek hatásait és előnyeit, de ez nem kis feladat a technológiai innováció növekvő ütemét tekintve” – mondta Chris Howard, a Gartner Distinguished VP Analyst és kutatási vezetője. “A generatív és más típusú mesterséges intelligencia például új lehetőségeket kínál, és számos trendet mozgat. Az AI tartós használatából származó üzleti értékek előteremtése azonban fegyelmezett megközelítést igényel a széles körű bevezetéshez, a kockázatokra való odafigyeléssel együtt.”

A 2024-re vonatkozó legfontosabb stratégiai technológiai trendek a következők:

Demokratizált generatív mesterséges intelligencia

A generatív AI (GenAI) demokratizálódik a tömegesen előtanított modellek, a felhőalapú számítástechnika és a nyílt forráskód összefolyása révén, így ezek a modellek világszerte elérhetővé válnak a munkavállalók számára. A Gartner előrejelzése szerint 2026-ra a vállalkozások több mint 80%-a használ majd GenAI API-kat és modelleket és/vagy alkalmazza a GenAI-alapú alkalmazásokat termelési környezetben, szemben a 2023 eleji kevesebb mint 5%-kal.

A GenAI-alkalmazások hatalmas – belső és külső – információforrásokat tehetnek hozzáférhetővé és elérhetővé az üzleti felhasználók számára. Ez azt jelenti, hogy a GenAI gyors elfogadása jelentősen demokratizálni fogja a tudást és a készségeket a vállalaton belül. A nagyméretű nyelvi modellek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy a dolgozókat társalgási stílusban, gazdag szemantikai megértéssel kapcsolják össze a tudással.

AI bizalom, kockázat- és biztonságkezelés

Az AI-hoz való hozzáférés demokratizálódása még sürgetőbbé és egyértelműbbé tette az AI bizalom-, kockázat- és biztonságkezelés (TRiSM) szükségességét. Védelmi korlátok nélkül az AI-modellek gyorsan generálhatnak olyan súlyosbodó negatív hatásokat, amelyek irányíthatatlanná válnak, és beárnyékolhatják az AI által lehetővé tett pozitív teljesítményt és társadalmi előnyöket. Az AI TRiSM eszköztárat biztosít a ModelOps, a proaktív adatvédelem, az AI-specifikus biztonság, a modellfelügyelet (beleértve az adateltolódás, a modelleltolódás és/vagy a nem szándékos eredmények felügyeletét), valamint a harmadik féltől származó modellek és alkalmazások bemeneteinek és kimeneteinek kockázati ellenőrzését.

A Gartner előrejelzése szerint 2026-ra az AI TRiSM ellenőrzéseket alkalmazó szervezetek a hibás és jogtalan információk akár 80%-ának kiküszöbölésével növelni fogják a döntéshozatal pontosságát.

Forrás: Unsplash

Az AI által támogatott fejlesztés

A mesterséges intelligenciával kiegészített fejlesztés az AI-technológiák, például a GenAI és a gépi tanulás alkalmazása a szoftvermérnökök segítésére az alkalmazások tervezésében, kódolásában és tesztelésében. A mesterséges intelligenciával támogatott szoftverfejlesztés javítja a fejlesztők termelékenységét, és lehetővé teszi a fejlesztőcsapatok számára, hogy kielégítsék az üzleti életben a szoftverek iránti növekvő igényt. Ezek a mesterséges intelligenciával támogatott fejlesztőeszközök lehetővé teszik a szoftvermérnökök számára, hogy kevesebb időt töltsenek kódírással, így több időt tudnak olyan stratégiailag fontosabb tevékenységekre fordítani, mint a meggyőző üzleti alkalmazások tervezése és összeállítása.

Intelligens alkalmazások

Az intelligens alkalmazások képességként tartalmazzák az intelligenciát – amelyet a Gartner a megfelelő és önálló reagálásra való megtanult alkalmazkodásként definiál. Ez az intelligencia számos felhasználási esetben felhasználható a munka jobb kiegészítésére vagy automatizálására. Alapvető képességként az intelligencia az alkalmazásokban különböző AI-alapú szolgáltatásokat foglal magában, mint például a gépi tanulás, a vektortárolók és az összekapcsolt adatok. Következésképpen az intelligens alkalmazások olyan élményt nyújtanak, amely dinamikusan alkalmazkodik a felhasználóhoz.

Az intelligens alkalmazások iránt egyértelmű igény és kereslet van. A Gartner 2023-as CEO and Senior Business Executive Survey felmérésében a vezérigazgatók 26 százaléka a tehetséghiányt jelölte meg a szervezetükre nézve a legkárosabb kockázatként. A tehetségek vonzása és megtartása a vezérigazgatók első számú munkaerő-politikai prioritása, míg a mesterséges intelligenciát a következő három évben az iparágukra legjelentősebb hatást gyakorló technológiaként nevezték meg.

Kiterjesztett, összekapcsolt munkaerő

A kiterjesztett összekapcsolt munkaerő (augmented-connected workforce, ACWF) az emberi munkaerőből származó érték optimalizálására irányuló stratégia. Az ACWF-trendet a tehetség felgyorsításának és skálázásának igénye mozgatja. Az ACWF intelligens alkalmazásokat és munkaerő-analitikát használ, hogy mindennapi kontextust és útmutatást nyújtson a munkaerő tapasztalatainak, jólétének és saját készségeinek fejlesztésére való képességének támogatása érdekében. Ezzel egyidejűleg az ACWF üzleti eredményeket és pozitív hatást biztosít a kulcsfontosságú érdekeltek számára.

2027-ig a CIO-k 25%-a a kibővített, összekapcsolt munkaerővel kapcsolatos kezdeményezéseket fog alkalmazni, hogy a kulcsszerepek esetében 50%-kal csökkentse a kompetenciák megszerzéséhez szükséges időt.

Forrás: Unsplash

Folyamatos fenyegetettség-kezelés

A folyamatos fenyegetettségkezelés (CTEM) olyan pragmatikus és rendszerszintű megközelítés, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy folyamatosan és következetesen értékeljék a vállalat digitális és fizikai eszközeinek hozzáférhetőségét, kitettségét és kihasználhatóságát. A CTEM értékelési és helyreállítási hatókörének a fenyegetésvektorokhoz vagy üzleti projektekhez, nem pedig egy infrastruktúra-összetevőhöz való igazítása nemcsak a sebezhetőségeket, hanem a javíthatatlan fenyegetéseket is felszínre hozza.

A Gartner előrejelzése szerint 2026-ra a CTEM-program alapján biztonsági beruházásaikat prioritásként kezelő szervezetek kétharmaddal csökkentik majd a jogsértések számát.

Gépi ügyfelek

A gépi vásárlók (más néven “custobotok”) olyan nem emberi gazdasági szereplők, amelyek képesek önállóan tárgyalni és fizetségért cserébe árukat és szolgáltatásokat vásárolni. 2028-ra 15 milliárd olyan összekapcsolt termék fog létezni, amely képes lesz vásárlóként viselkedni, és az elkövetkező években további milliárdok követik majd őket. Ez a növekedési trend 2030-ra több billió dollárnyi bevétel forrása lesz, és végül jelentősebb lesz, mint a digitális kereskedelem megjelenése. A stratégiai megfontolásoknak tartalmazniuk kell azokat a lehetőségeket, amelyek vagy megkönnyítik ezeket az algoritmusokat és eszközöket, vagy akár új custobotokat hoznak létre.

Fenntartható technológia

A fenntartható technológia olyan digitális megoldások kerete, amelyeket a hosszú távú ökológiai egyensúlyt és az emberi jogokat támogató környezeti, társadalmi és kormányzási (ESG) eredmények lehetővé tételére használnak. Az olyan technológiák, mint a mesterséges intelligencia, a kriptopénz, a tárgyak internete és a felhőalapú számítástechnika használata aggodalomra ad okot a kapcsolódó energiafogyasztás és környezeti hatások miatt. Emiatt még kritikusabbá válik annak biztosítása, hogy az informatika használata hatékonyabbá, körkörösebbé és fenntarthatóbbá váljon. A Gartner előrejelzése szerint 2027-re a CIO-k 25%-ának személyes javadalmazása a fenntartható technológiai hatásukhoz fog kapcsolódni.

Platformmérnökség

A platformmérnökség az önkiszolgáló belső fejlesztési platformok építésének és működtetésének tudományága. Minden egyes platform egy olyan réteg, amelyet egy erre a célra létrehozott és karbantartott termékcsapat hoz létre, és amelyet úgy terveztek, hogy az eszközökkel és folyamatokkal való kapcsolódás révén támogassa a felhasználók igényeit. A platformtervezés célja a termelékenység és a felhasználói élmény optimalizálása, valamint az üzleti értékek gyorsabb megvalósítása.

Ipari felhőplatformok

A Gartner előrejelzése szerint 2027-re a szervezetek több mint 70%-a használ majd iparági felhőplatformokat (ICP) üzleti kezdeményezései felgyorsítására, szemben a 2023-as kevesebb mint 15%-kal. Az ICP-k az iparág szempontjából releváns üzleti eredményeket célozzák meg azáltal, hogy a mögöttes SaaS, PaaS és IaaS szolgáltatásokat egy teljes termékkínálatban, összeszerelhető képességekkel kombinálják. Ezek jellemzően tartalmaznak egy iparági adatszövetet, csomagolt üzleti képességek könyvtárát, kompozíciós eszközöket és egyéb platforminnovációkat. Az ICP-k iparágspecifikus felhőajánlatok, amelyek a szervezet igényeihez igazíthatók.

Az idei év legfontosabb stratégiai technológiai trendjei azokat a trendeket emelik ki, amelyek a következő 36 hónapban jelentős zavarokat és lehetőségeket fognak okozni a CIO-k és más IT-vezetők számára. A Gartner ügyfelei bővebben a Gartner “Top Strategic Technology Trends for 2024” című különjelentésében olvashatnak.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek