Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Nagytávolságú, alacsony fogyasztású vízalatti kommunikáció

MEGOSZTÁS

Nehéz kidolgozni jól működő, nagy hatótávolságú vízalatti kommunikációs rendszereket. Vízalatti hálózatokat eleve sokkal problémásabb létrehozni, mint földieket vagy a levegőben. A kommunikációt több tényező bonyolítja, csökkenti a hatótávot. Amerikai kutatóknak sikerült megoldást találni, technológiájukat a közeljövőben változatos területeken alkalmazhatják.

A vízalatti „visszaszórásos” kommunikációs eszközök piezoelektromos anyagokból készült csomópontokat használnak hanghullámok fogadására és visszaverésére. Ha mechanikus nyomatékot alkalmaznak rájuk, ezek az anyagok elektromos jelet bocsátanak ki.

Amikor hanghullámok érik el a csomópontokat, rezegnek, és a mechanikus energiát elektromos töltetté alakítják. A töltést az akusztikus energia egy részének a forráshoz való visszaszórására használják, azaz adatokat továbbítanak. A vevő a visszaverődések sorozata alapján dekódolja az adatokat. Mivel a visszavert jel minden irányba terjed, így csak kis része éri el a forrást. Csökken az erőssége, korlátos a kommunikációs tartomány.

 

Miért úttörő jelentőségű az új fejlesztés?

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói, első alkalommal a világon, bemutattak egy, ultraalacsony energiafogyasztású, kilométer-léptékű távolságra jeleket továbbító vízalatti hálózati és kommunikációs rendszert.

A technológián évek óta dolgoznak, és óriási teljesítmény, hogy a mostani változata kb. az egymilliomod részét használja a jelenlegi vízalatti kommunikációs megoldások energiafogyasztásának. Nincs benne akkumulátor, és a hatótávolság növelésével, már most többféle alkalmazásra, például parti hurrikán-előrejelzésre, éghajlatváltozás-modellezésre és akvakultúrára használható. Az alkalmazások száma a jövőben nyilvánvalóan növekedni fog.

A kutatók elmondták, hogy az alapötlet – vízalatti kommunikációs a jelenlegi fogyasztás milliomodrészével – komoly intellektuális és technológiai kihívás volt, és a kihívás mostanra gyakorlati ténnyé, valósággá vált. Néhány izgalmas technikai problémát meg kell még oldaniuk, de a projekt sikere teljesen egyértelmű.

 

Messzire kommunikál a rendszer

Megoldásukkal a visszavert jelek pontosabban a forrás felé irányulnak, kevesebb tart, szóródik rossz irányba. Így válik lehetővé a hatékonyabb, nagyobb távolságú kommunikáció.

Az Atlanti-óceánban és egy folyóban végzett több mint ezerötszáz teszten az eszköz tizenötször nagyobb távolságra továbbította a jeleket, mint bármilyen más hasonló rendeltetésű technika. Tette mindezt úgy, hogy a kutatók rendelkezésére álló dokkok hossza korlátozta a kísérleteket.

Az eszköz korlátainak jobb megértéséhez a technológia maximális hatótávolságát előrejelző elemzőmodellt fejlesztettek. A kísérleti adatokkal hitelesített modell mutatta ki, hogy a rendszer kilométer-léptékű távolságra képes kommunikálni.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek