Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Minden, amit az Ethernetről tudni kell

MEGOSZTÁS

Az Ethernet stabil, gyors, biztonságos vezetékes kapcsolatot biztosít az internethez és az eszközök között.

Mielőtt mindenütt lett volna Wi-Fi, az Ethernet volt az eszközök összekapcsolásának módja. Az Ethernet-kábelek helyi hálózaton (LAN) vagy nagy kiterjedésű hálózaton (WAN) történő futtatásával oda-vissza küldhet forgalmat. Az Ethernet lehetővé teszi a gépek számára, hogy felismerjék a nekik szánt adatokat, és adatokat küldjenek más eszközöknek. Még mindig széles körben használják, mert a vezetékeken történő adatküldés gyorsabb, megbízhatóbb és biztonságosabb, mint a rádióhullámok küldése, amivel a Wi-Fi dolgozik.

Ha a legjobbat szeretné kihozni internetkapcsolatából, az Ethernet továbbra is nagyszerű módja annak, és kézenfekvő választás minden olyan szervezet számára, amelynek fontos a nagy sebesség, a biztonság és a megbízhatóságot. Itt van minden, amit az Ethernetről tudni kell.

Iparágak, amelyek gyakran használnak Ethernetet

  • Gyártás: A gyártóiparban az Ethernetet a gépek és berendezések valós idejű vezérlés és felügyelet céljából történő összekapcsolására használják. Az Ethernet nagy sebességű adatátvitelt és alacsony késleltetést kínál, így ideális az automatizált folyamatok vezérlésére és biztonságuk garantálására.
  • Egészségügy: Az egészségügyi ágazat az Ethernetre támaszkodik az eszközök, például az orvosi képalkotó berendezések és az elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszerek közötti biztonságos és megbízható kommunikációban. Az Ethernet magas szintű biztonságot nyújt, és nagy mennyiségű adatot képes kezelni, ami az egészségügyben létfontosságú.
  • Pénzügy: A pénzügyi ágazatnak nagy sebességű és biztonságos kommunikációra van szüksége a pénzügyi tranzakciók és az ügyféladatok kezeléséhez. Az Ethernet biztosítja az ezekhez a kritikus alkalmazásokhoz szükséges sebességet és megbízhatóságot, miközben az adatbiztonságot is garantálja.
  • Oktatás: Az oktatási ágazatban az Ethernetet tantermek, számítógépes laborok és adminisztratív irodák összekapcsolására használják. Az Ethernet nagy sebességű internet-hozzáférést és biztonságos kapcsolatot biztosít, lehetővé téve a diákok és a tanárok számára az online erőforrások elérését és a projekteken való együttműködést.
  • Kormányzat: A kormányzati szektor az Ethernetre támaszkodik az ügynökségek és osztályok közötti biztonságos és megbízható kommunikáció érdekében. Az Ethernet nagy sebességű adatátvitelt és erős biztonsági funkciókat kínál, így ideális az érzékeny kormányzati alkalmazásokhoz.

Az Ethernet története

Az Ethernetet először 1973-ban hozta létre a Xerox Palo Alto Research Center (PARC) mérnökei, köztük Robert Metcalfe és David Boggs. Az Ethernet egy sor szabályrendszert biztosított az adatok gyors oda-vissza küldésére meghatározott gépek között. Az Ethernet nevet a világító éter ihlette.

Az Ethernet korai történetének jelentős leegyszerűsítése érdekében a Xerox lemondott az Ethernet név védjegyéről és az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) 1983-ban hivatalossá tette a 802.3 szabványt (más néven Ethernet). Más technológiák is léteztek, de az Ethernet hamarosan azzá vált. a domináns szabvány, mert nyitott volt, így több gyártótól is elérhetőek voltak a hálózati eszközök. Az Ethernet is könnyen frissíthető volt, minden verzió visszafelé kompatibilis.

Az első hivatalos Ethernet-kiadás akár 10 Mbps-os sebességet is támogatott. Aztán 1995-ben megjelent a 100 Mbps Fast Ethernet, majd 1999-ben a Gigabit Ethernet követte. 2002-re a 10 Gigabit Ethernet vált lehetségessé. A Power over Ethernet vagy PoE, amely lehetővé tette az eszközök számára, hogy egyetlen kábelt használjanak az áramellátáshoz és a hálózathoz, 2003-ban érkezett meg. Az Ethernet-képességek növelésére irányuló munka azóta is folytatódott: 2010-ben elérte a 40 Gbps-ot, majd ugyanabban az évben a 100 Gbps-t. A fejlesztés folytatódik.

Ethernet és Wi-Fi

Ha ma már kizárólag Wi-Fi-t használ, valószínűleg akkor is ismeri az Ethernet csatlakozókat és kábeleket. A modemet a Wi-Fi útválasztóhoz vagy a főhálós egységhez csatlakoztató kábel valószínűleg egy RJ45 csatlakozós Ethernet-kábel. Az Ethernet három fő előnyt kínál a Wi-Fi-vel szemben: gyorsabb, stabilabb és biztonságosabb . Ehhez azonban kábeleket kell vezetnie az eszközök között, és a csatlakoztatott eszközöknek Ethernet-portokkal kell rendelkezniük. A hálózat bekötése bonyolult és költséges is lehet.

Végső soron a sebességet mindig a legalacsonyabb besorolású összetevő korlátozza, legyen az a kábel, port vagy kapcsoló. Nézzük meg közelebbről mind a hármat.

Ethernet kábelek

Alapszinten a kábelek műanyag burkolattal (UTP, vagy árnyékolatlan csavart érpár) csavart vezetékpárokkal vannak ellátva, de egyes kábelek fémes vagy fóliás árnyékolásúak (STP vagy FTP, amelyek az árnyékolt csavart érpárt vagy a fóliás csavart érpárt jelentik). Az elektromágneses interferencia elleni árnyékolás mellett vastagabbá és kevésbé rugalmassá teszi a kábeleket. Amikor Ethernet-kábelt vásárol, a gyártó meghatározza annak képességeit, de a kábelek alapvető specifikációi általában a műanyag burkolatra vannak nyomtatva.

Ethernet kábeltípusok kábelek
Ma hét Ethernet-kábel-kategóriát használnak, amelyek különböző maximális sávszélességet és adatátviteli sebességet kínálnak.

Bár általában meglehetősen strapabíróak, mindig fennáll annak a veszélye, hogy az Ethernet-kábelek megsérülhetnek, különösen, ha gyakran csatlakoztatja és húzza ki őket. Ha kábeleket vezet a ház körül, ügyeljen a szűk kanyarokra, és kerülje a nagy forgalmú helyeket, ahol összeütközhetnek vagy letaposhatnak. A vékony vagy lapos Ethernet-kábelek csábítóak lehetnek, de gyakran kevésbé árnyékolnak és kevésbé tartósak.

Ha egy Ethernet-kábel megsérül, nem feltétlenül áll le teljesen. De előfordulhat, hogy a csatlakoztatott eszközök alacsonyabb kategóriájú kábelként azonosítják, ami korlátozza a sebességét. Meglepődtem, amikor ez történt velem. A 10 Gb/s sebességű Cat 7 kábel hónapok óta jól működött, de anélkül, hogy észrevettem volna, megsérült, és a tesztelt router 100 Mb/s-ra korlátozta az 1 Gb/s-os kapcsolatomat. Korlátozott az Ethernet-kábel időtartama is, mielőtt a jelerősség csökken, de ez általában nem olyasmi, ami miatt aggódnia kell otthona bekötésekor.

A kábelek vezetésével járó nehézségek miatt, különösen, ha falakba, mennyezetbe vagy padlóba rejti őket, a legjobb, ha jövőbiztos, és Cat 7-es vagy Cat 8-as kábelt vásárol. Az árkülönbség egyébként csekély és visszafelé kompatibilisek.

Ethernet portok

Manapság sok útválasztó és mesh rendszer korlátozott számú Ethernet porttal rendelkezik. A kábelekhez hasonlóan eltérő besorolásúak, de általában egyszerűbbek. A gigabites portok gyakoriak: Számos útválasztó kínál 2,5 Gbps-os portokat, és néhány router támogatja a 10 Gbps-t. A maximális adatsebességet általában az útválasztók portjára nyomtatják. Előfordulhat, hogy más eszközök specifikációit is ellenőriznie kell.

Ethernet kapcsolók

Akár több portra van szüksége, akár otthonában szeretne Ethernet-kábeleket vezetni, szükség lehet egy Ethernet-kapcsolóra. Az Ethernet kapcsolók különböző méretűek, és lehetővé teszik, hogy egyetlen Ethernet-kábelt vezessenek az útválasztóból, és több kábelt is kivezessenek a különböző helyiségekbe vagy eszközökbe.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek