Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Még többet költenek idén a jövő munkahelyének kialakítására

MEGOSZTÁS

Mélyreható változásokat hozott a COVID-járvány a munka világában is és a jelek szerint a hibrid munkavégzés nem csak átmeneti megoldás volt, hanem hosszabb távon is velünk marad. Ahhoz, hogy ez minél hatékonyabban működjön, a vállalkozások komoly beruházásokat valósítottak meg, és egyre többet költenek arra is, hogy kialakítsák a jövő munkahelyét, ahol igazán kibontakoztathatják képességeiket a munkavállalóik.

(Kiemelt fotó: EnvatoElements)

A hibrid munka, amelyről egykor úgy gondolták, hogy átmeneti eszköz arra, hogy a vállalkozások a COVID-19 világjárvány idején is folytathassák üzleti tevékenységüket, mára a munka világának egyik fő pillérévé vált. Az IDC „Future of Work – Spending Guide” előrejelzése szerint a szervezetek 2023-ban közel 1 milliárd dollárt költenek majd a jövő munkahelyének (Future of Work) kialakítása, ami 18,8 százalékos növekedést jelent 2022-hez képest.

„A munkavégzési modellek továbbra is fejlődnek, de a döntéshozók 37 százaléka egy nemrégiben végzett globális felmérés során megjegyezte, hogy a távoli és a hibrid munkavégzés az elfogadott módszerek szerves részét képezik majd, amit a felhőre való folyamatos áttérés, az egyre inkább műszerezett és összekapcsolt fizikai munkahelyek, valamint az intelligens digitális munkaterületek támogatnak. A szervezeteknek folyamatos beruházásokat kell eszközölniük a digitális technológiába, hogy vonzzák és megtartsák a tehetségeket, növeljék a működési hatékonyságot és versenyképesek maradjanak” – mondta el Holly Muscolino, az IDC Content Strategies és Future of Work munkacsoportjának vezetője.

A kutatócég a munka világának jövőjét a munkavégzés módjának alapvető változásaként határozza meg, amely elősegíti az ember-gép együttműködést, új készségek elsajátítását és munkavállalói tapasztalatokat tesz lehetővé, valamint támogatja a fizikai munkahelyek újragondolását és a határok nélküli digitális munkaterület megvalósítását. Az IDC FoW keretrendszerét úgy tervezték meg, hogy segítse a szervezeteket a munkavégzés átalakítására vonatkozó stratégiáik strukturálásában és a munka jövőjét érintő kezdeményezések körének meghatározásában. A keretrendszer holisztikus, integrált megközelítést alkalmaz, amely három, egymással összefüggő és összekapcsolódó pillért foglal magában: ezek az augmentáció, a kultúra és a tér.

A három pillér közül a tér arra vonatkozik, hogy a munkakörnyezetnek hogyan kell alkalmazkodnia, hogy minél jobban támogassa az új hibrid munkaerőt és az új munkakultúrát. Ez a szegmens a legnagyobb, és 2023-ban az összes FoW-kiadás közel 60 százalékát teszi ki. A jövő munkavégzését támogató munkakörnyezetnek intelligensnek és dinamikusnak, összekapcsoltnak és biztonságosnak kell lennie, valamint független kell, hogy legyen a fizikai helytől vagy a napszaktól. A technológiai beruházásoknak lehetővé kell tenniük a vállalati erőforrásokhoz való hozzáférést, és támogatniuk kell az együttműködést, hogy minden munkavállaló hatékonyan hozzájárulhasson a feladatok elvégzéséhez, legyen az teljes vagy részmunkaidős, helyi vagy távoli, állandó vagy ideiglenes, ember vagy gép.

A második legnagyobb pillér az augmentáció, vagyis annak lehetővé tétele, hogy új, digitális munkatársak jelenjenek meg a cégeknél, illetve az emberek befogadják őket. Erre a célra a FoW-kiadások több mint egyharmada megy el idén. Ennek az összegnek több mint felét olyan hardverekre és szoftverekre fordítják majd, amelyekre a munkavállalóknak szükségük van ahhoz, hogy produktívabbak legyenek, ugyanakkor megkapják azt a szabadságot, ami ahhoz szükséges, hogy a nagyobb hozzáadott értéket képviselő tevékenységekre és az innovációra összpontosíthassanak. Ide tartoznak az olyan technológiák, mint a mesterséges intelligencia (MI), a robotika, a folyamatautomatizálás, valamint a kiterjesztett és virtuális valóság (AR/VR). A 2021-2026 közötti előrejelzésben az augmentációra fordított kiadások növekedése lesz a leggyorsabb, évente átlagosan 23,1 százalékos fejlődés várható ezen a területen.

 

(fotó: EnvatoElements)

A kultúra, amely az új, digitális készségekhez igazodó, elkötelezett és a szükséges készségekkel felruházott munkavállalókra összpontosít ebben az évben a FoW-kiadások fennmaradó 5 százalékát fogja kitenni. Ezen pillér kiadásainak közel kétharmada az IT-szolgáltatásokra és az üzleti szolgáltatásokra megy majd el, mivel a szervezetek a munka átalakítását folyamatos innovációt és új típusú szervezeti agilitást igénylő kezdeményezéseken keresztül valósítják meg.

 

A jövő munkakörnyezetének kialakítására fordított összeg

Forrás: IDC

(pillérenként, millió dollár)

 

 

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek