Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Már nem csak a sajtó minősül kapuőrnek

MEGOSZTÁS

A platform gazdaság körül kialakult káoszt elkezdte rendbe tenni az Európai Bizottság. Kapuőröknek nevezi azokat a cégeket, amelyek fontos kapuként szolgálnak a vállalkozások és a fogyasztók között az alapvető platformszolgáltatások tekintetében. A digitális piacokról szóló új Európai Uniós jogszabály értelmében hat tech céget minősített kapuőrnek Brüsszel.

Az Európai Bizottság első alkalommal minősített a digitális piacokról szóló jogszabály értelmében úgynevezett kapuőrré hat szolgáltatót, az Alphabet, az Amazon, az Apple, a ByteDance, a Meta és a Microsoft vállalatokat. A minősítés a cégek 22 alapvető platformszolgáltatását érinti – adott tájékoztatást az uniós bizottság.

A platform gazdaság egyre fontosabb szerepet játszik a globális piacok szervezésében. Segítségével a világ egyik feléről dolgozhat és „csinálhat” pénzt bárki egy a világ másik felén levő piacokon. Ám a nyitott platformok sok visszaélésre adnak lehetőséget, illetve azok, akik időt szánnak a rendszerek megértésére, nagyon gyorsan „bebújhatnak” a kiskapukon. Csak néhány példa. Van az Amazonnak egy olyan programja, amelybe influenszerek, de más magánszemélyek is csatlakozhatnak. Ezen program keretében, ha tartalmakat fejlesztenek közösségi média felületekre olyan termékekről, amelyeket a felületen értékesítenek és ha mások a vásárlást a tartalomba ágyazott kód alapján hajtják végre az influenszer, vagy a tartalom fejlesztője jutalékot kap. Vannak olyan cégek, amelyek írásos tartalmakat igényelnek, ezekre lehet jelentkezni. Csak a téma van megadva, néhány kulcsszóval. Ezt bárki „lefejlesztheti”, bármilyen nyelven egy mesterséges intelligencia segítségével és pénzt kaphat a tartalom előállításáért.

A platform gazdaságok csúcsán levő vállalkozások alá tartozó cégek, vagy magánszemélyek egyre ellenőrizetlenebből működnek, amely nyilvánvalóan szemet szúrt a törvényalkotóknak.

 

Kapuőr vállalkozók és fogyasztók között

 

A digitális piacokról szóló uniós jogszabály értelmében az Európai Bizottság kapuőrnek minősítheti a digitális platformokat, ha azok fontos kapuként szolgálnak a vállalkozások és a fogyasztók között az alapvető platformszolgáltatások tekintetében.

Ezzel párhuzamosan a brüsszeli testület piaci vizsgálatokat indított a Microsoft és az Apple bejelentéseinek további értékelésére, mivel úgy ítélte meg, hogy a küszöbértékek teljesítése ellenére egyes alapvető platformszolgáltatásaik – a Microsoft esetében a Bing, Edge és Microsoft Advertising, az Apple esetében pedig a iMessage – nem minősülnek kapunak.

A testület továbbá mérlegeli azt is, hogy az Apple iPadOS-t kapuőrnek kell-e minősíteni, noha nem éri el a küszöbértékeket. Az Európai Bizottság emellett arra a következtetésre jutott, hogy nem minősíti alapvető platformszolgáltatásnak a Gmailt, az Outlook.com-ot és a Samsung Internet Browsert. Ebből következően a Samsung egyetlen alapvető platformszolgáltatás tekintetében sem minősül kapuőrnek – írták.

A kapuőröknek a minősítésüket követően hat hónap áll a rendelkezésükre, hogy biztosítsák a digitális piacokról szóló jogszabály szerinti előírásokat és tilalmakat tartalmazó teljes listának való megfelelést. Bizonyos kötelezettségek alkalmazása azonban már a minősítéssel egyidejűleg kezdetét veszi, mint például a bármely tervezett összefonódással kapcsolatosan az Európai Bizottság tájékoztatására vonatkozó kötelezettség.

A jövőben a digitális piacokról szóló jogszabály alapján további vállalatok is tehetnek bejelentést az érintett küszöbértékekre vonatkozó önértékelésük alapján – tették hozzá.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek