Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Konfigurálható, feladatok szerint összekeverhető gépek forradalmasítják az űrrobotikát

MEGOSZTÁS

Az űrrobotika új távlatait nyithatja meg egy, a NASA által is nagyra értékelt fejlesztés. Az élővilág, a férgek által inspirált robotrendszer különleges gépcsoport: a robotok a végrehajtandó cél szerint szerelhetők egybe, aztán más feladatnál másként, utána pedig megint másként. Rengeteg variációs lehetőség rejlik bennük.

Nyitókép: Wikimedia Commons

 

A férgek bolygónk legegyszerűbb és legrugalmasabb állatai közé tartoznak. Kicsi testük olyan mozdulatokat végez, mint a kar, a gerinc, a láb vagy a farok. Nem véletlen, hogy sok infokom fejlesztőt megihlettek. Nincsenek egyedül az élővilágban, mert évtizedek óta léteznek különféle állatokról másolt gépi rendszerek, a biomimikri hosszú ideje az egyik legnépszerűbb robottervezési koncepció.

Ha viszont egyszer tényleg tömegesen kikeveredünk a világűrbe, túlélésünkhöz sok és változatos robotra lesz szükségünk. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói ebből az evidenciából kiindulva, egészen különleges robotokat építettek. Az volt az alapötlet, hogy ezek a gépek számos variációban kombinálhatók, keverhetők, illeszthetők össze.

 

Férgek a Holdon

A fejlesztés neve a férgeket jelentő WORMS, ami szokás szerint rövidítés, a Walking Oligomeric Robotic Mobility System (Gyalogló Oligomer Robot-mobilitás Rendszer) szavak első betűinek összevonása. (Az oligomerek monomer egységekből felépülő molekulák a kémiában.) Maga a koncepció forradalmasíthatja az űrrobotikát.

 

Űrrobot (Kép: Pixexid)

 

Képzeljünk el egy „férgekkel” teli fészert a Holdon. Bemegy az űrhajós, kiválasztja közülük azokat amelyekre szüksége van, a megfelelő testet, érzékelőket és más eszközöket, összerakja őket, később pedig szét is szedheti az egészet, és az alkotóelemeket másként csoportosíthatja egybe, s máris egy új robot lesz belőle. Úgy tervezték a „férgeket”, hogy az egész rendszer rugalmas, költséghatékony és fenntartható legyen. Az állatokra főként a kiegészítőkben, például karokban, lábakban ismerhetünk rá.

Mindegyik robotnak vannak érzékelői, motorjai, számítógépe, eleme. Bonyolultabb feladatok elvégzéséhez összeszerelhetők, de egyedi tevékenységet is végezhetnek. A fejlesztők idővel rajintelligencia-megoldásokig is eljuthatnak velük.

A konfigurálhatóságot nem bonyolították túl. Arra gondoltak, hogy már néhány rész változatos formákban összekombinálható, és egyből különféle robotokat kapnak.

 

A megmérettetés

A rendszert az amerikai űrügynökség, a NASA 2022-es Áttörő, Innovatív és Változást Hozó Ötletversenyén, egy évente megrendezésre kerülő versenyen mutatták be. Egyetemistáknak kell extrém terepen, kerekek nélkül mozgó robotrendszereket tervezniük.

 

Ember és robot a Holdon (Kép: PickPik)

 

A WORMS nagyon tetszett a zsűrinek.

„Egy csomó hívószóval írjuk le a jövő űrkutatásának hatékony rendszereit: modulárisak, rekonfigurálhatók, adaptálódnak, rugalmasak, több területet fognak át stb. Az MIT WORMS projektje tartalmazza mindezt, és még sokkal többet is” – nyilatkozta elragadtatással Kevin Kempton, a NASA Langley Kutatóközpont mérnöke.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek