Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Kevesebbet költöttek chipekre a legnagyobb gyártók

MEGOSZTÁS

Csökkent a 10 legnagyobb eredeti berendezésgyártó (OEM) által chipekre fordított összeg a múlt évben a Gartner elemzése szerint, főként a személyi számítógépek és okostelefonok iránti kereslet visszaesése miatt. A rangsort az Apple vezeti a Samsung előtt, a meghatározó gyártók között a Huawei költései estek a legnagyobb mértékben.

(kiemelt fotó: EnvatoElements)

A Gartner előzetes eredményei szerint a világ 10 legnagyobb eredeti berendezésgyártója 7,6 százalékkal csökkentette a chipekre fordított kiadásait tavaly 2021-hez képest és a teljes piac 37,2 százalékát jelentették az ő költéseik. A visszaesés egyik fő oka, hogy a globális infláció és recesszió erőteljesen gyengítette a PC-k és okostelefonok iránti keresletet, ami hatással volt ezekre a vállalatokra is.

„A kínai nulla-COVID-politika szintén komoly anyaghiányt és rövid távú zavarokat okozott az elektronikai termékek ellátási láncában. A tartós félvezetőhiány az autóipari, hálózati és ipari elektronikai piacokon megemelte a chipek átlagos eladási árait (ASP), és felgyorsította az azok értékesítéséből származó bevételek növekedését. Ezek a tényezők azt eredményezték, hogy a vezető OEM-gyártók részesedése 2022-ben a 2021-es évhez képest csökkent a chipekre fordított összeget vizsgálva” – mondta el Masatsune Yamaji, a Gartner vezető elemzője.

 

Élen az Apple

A 2021-ben a tíz legnagyobb chip-vásárló között szereplő cég 2022-ben is maradt a TOP10-ben, azonban voltak helycserék. Az Apple már a negyedik egymást követő évben maradt a félvezetőket vásárló ügyfelek rangsorának élén. A vállalat 11,7 százalékkal csökkentette a számítástechnikai mikroprocesszorokra (MPU) költött összeget, mivel folyamatosan áttért a saját fejlesztésű processzorokra. Az Apple azonban 2,8 százalékkal növelte a nem memóriachipekre fordított kiadásait.

A listán második Samsung Electronics 2,2 százalékkal növelte a chipekre fordított összeget. A vállalat nagyobb piaci részesedést szerzett az okostelefonok piacán az összehajtható telefonok szegmensben betöltött vezető szerepe miatt, valamint a versenytársakat érintő kínai nulla-COVID-politikából is profitált, ami a félvezetőkre fordított kiadások növekedéséhez vezetett 2022-ben.

A tíz legnagyobb vásárlóból a Sony növelte legnagyobb mértékben a chipekre szánt összeget tavaly, 16,5 százalékos volt a bővülés a Gartner elemzése szerint. Ebben meghatározó szerepet játszott a PlayStation 5 videojáték-konzolok iránti tartósan magas kereslet. A termelési volument azonban nem sikerült olyan mértékben növelni, hogy teljes egészében ki tudják szolgálni az igényeket, mivel az év során továbbra is komoly chiphiány és a logisztikai hálózatok zavarai voltak tapasztalhatók.

A legnagyobb visszaesés a Huawei költéseiben volt, a Gartner adatai alapján a társaság 19,4 százalékkal csökkentette a chipekre fordított összeget tavaly 2021-hez képest. Szintén komoly csökkenés volt a HP-nál, ahol 18,9 százalékkal zuhantak az ilyen jellegű kiadások.

 

A tíz legnagyobb chip-vásárló OEM

Forrás: Gartner

(millió dollár)

 

Minimális változás

A Gartner elemzése szerint a chipgyártók globális szinten 1,1 százalékkal, 601,7 milliárd dollárra növelték bevételük 2022-ben az előző évhez képest. A 25 legnagyobb félvezetőgyártó együttes bevétele 2022-ben 2,8 százalékkal nőtt, és a piac 77,5 százalékát uralták ezek a társaságok.

A Samsung Electronics megőrizte első helyét, bár a bevételei 10,4 százalékkal csökkentek 2022-ben, elsősorban a memória- és NAND flash-értékesítések visszaesése miatt. Az Intel 9,7 százalékos piaci részesedéssel megtartotta a második helyet. A vállalatra a fogyasztói PC-piac jelentős visszaesése és az x86-os processzorok esetében tapasztalható erős verseny hatott, ezek következtében a cég chip-bevétele 19,5 százalékkal esett vissza egy év alatt.

A félvezetőgyártók között kiugró növekedést tudott felmutatni az AMD, a cég bevétele 42,9 százalékkal bővült a múlt évben éves összevetésben, de a jól teljesítő vállalatok között volt a Qualcomm is, ami 28,3 százalékos, illetve a Broadcom, ami 26,7 százalékos fejlődést tudott felmutatni.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek