Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

IT-kiadások prioritásai

MEGOSZTÁS

Az IT-kiadások prioritásai a kiber, a felhő és az adatok felé mutatnak. Bemutatjuk a fontossági sorrendet és néhány esetet az optimalizálásra.

A kiberbiztonság és a felhő – nem meglepő módon, a technológiai szakemberek legfontosabb IT-kiadásai között szerepelnek ezek a kategóriák –, de az adatkezelés is csatlakozik ezekhez az örökös beruházási hajtóerőkhöz, az idei év sürgős tennivalóinak a listáján. A TechTarget globális 2023-as „IT prioritások felmérése” több mint 1600 válaszadó megkérdezésével készült, akiknek mintegy fele észak-amerikai vállalatoknál dolgozik.

Az észak-amerikai kontingens 63 százaléka a kiberbiztonságot nevezte meg olyan átfogó technológiai kezdeményezésként, amely egyre fontosabbá vált az elmúlt években. Felhő – beleértve a számítástechnikát, a tárolást és az alkalmazásokat – a második helyen áll a listán, a válaszadók közel fele a ezt a technológiát jelölte meg. Ransomware-védelem – a kiberbiztonság egy alcsoportja – a harmadik helyre került. Az adatkezelés és -irányítás a negyedik helyen áll az észak-amerikai IT-kezdeményezések rangsorában, világszerte pedig a zsarolóvírus elleni védelmet megelőzve a harmadik helyen végzett. Ezzel szemben a big data kezelése nem került be a 2020-as „IT prioritások” című felmérés TOP 10 beruházási tényezője közé. A TechTarget felmérésében az ázsiai és csendes-óceáni térségben (APAC); Európában, a Közel-Keleten és a Afrika (EMEA); Latin-Amerika (LATAM); és Észak-Amerika (NA) térségében végezte el.

MFA, BI és MSP

A kiberbiztonság terén a többfaktoros hitelesítés (MFA) és a bizalmatlan személyazonosság áll az első helyen. A következő 12 hónapra tervezett, személyazonossággal kapcsolatos kezdeményezések listáján. A felmérésben, az információkezelés területén az adatkezelés, az adatelemzés/üzletági (BI) és az adatminőség voltak a közeljövőben bevezetendő területek. A kiberbiztonság és a felhőátállás volt az a két funkció, amelyekkel kapcsolatban a válaszadók azt mondták, hogy a leginkább hajlanak arra, hogy harmadik féltől származó partnereket, például MSP-ket vegyenek igénybe. A megkérdezett IT-szakemberek mintegy fele arra számít, hogy a technológiai költségvetések 2023-ban a tavalyi évhez képest növekedni fognak.

Veszélyben az ellátási lánc

A kiberbiztonságot és a felhőt gyakran említik egy kalap alá, amikor a kulcsfontosságú kiadási területekről van szó. A TechTarget Enterprise Strategy Group (ESG) által 2022-ben végzett felmérés szerint a kiberbiztonság a vezető technológiai ágazat, amelybe nagyobb beruházásokat kell eszközölni, ezt követik a nyilvános felhőalkalmazások. Ezek a technológiák az ESG 2021-es felmérésében is az első és második helyen szerepeltek a kiadási tervek felmérésében, de a felhő a biztonságot megelőzve.

A TechTarget 2023-as „IT prioritások felmérése” folytatja ezt a sorozatot. A kiberbiztonság az IT-menedzserek és az üzleti vezetők számára továbbra is sürgető probléma. A megnövekedett jogi kitettség – mint az Uber adatszivárgás eltussolása példázza – a kiberbiztonságot igazgatósági szintű napirenddé tette.

Az ellátási láncot érő támadások megjelenése és a jelentett támadások, a sebezhetőségek száma növekszik, ez szintén hozzájárul ahhoz, hogy a kiberbiztonság informatikai beruházássá váljon. A felhő számos vállalati informatikai rendszer alapvető technológiája. A felmérésben részt vevők valamivel több mint fele alkalmazza a felhő-alapú megközelítést alkalmaz. A másik lökést a digitális átalakítási kezdeményezések adják, amelyek jellemzően a következőkre támaszkodnak a felhőplatformokra, mint a változás előmozdítóira támaszkodnak.

Példa a felhőarchitektúra egyszerűsítésére

Vishal Saxena, a Canoe Intelligence technológiai igazgatója első kézből tapasztalta ezt az elmozdulást. Amikor Saxena megérkezett a New York-i székhelyű vállalathoz, az már az AWS felhőben működött, de az architektúra az idő múlásával fejlődött, és átdolgozásra szorult. A Canoe, amely mesterséges intelligencia technológiát használ és befektetési dokumentumokból történő adatkivonást kínál, az AWS EC2, S3, RDS és MySQL keverékét használta, DynamoDB, Ansible, Elasticsearch és különböző konfigurációs eszközöket.

Látható, számos komponensről beszélünk és jelentős mennyiségű operatív rezsiköltségről, amely az új infrastruktúra telepítéséhez szükséges. Hogyan lehet újraarchitektúrázni és optimalizálni? A Canoe belekezdett, hogy egyszerűsítse architektúrát, eltávolítva a felesleges komponenseket, és az infrastruktúra mint kód (IaC) bevezetésével. Ami az IaC-t illeti, a Canoe a HashiCorp Terraformját használja, amely automatizálja a felhőellátást és -kezelést. A TechTarget által megkérdezett IT-szakemberek mindössze 13 százaléka tervezi e technológia bevezetését a következő évben.

Telepítsen felhőt, infrastruktúrát, kódokat percek alatt

Canoe AWS-reboot eredményeként a vállalat fejlesztői perceken belül képesek felhőt telepíteni, infrastruktúrát és a kódváltozásokat, az eddigi órákkal, vagy akár napokkal szemben. A fejlesztők így több időt tudnak a funkciók fejlesztésére is fordítani. Az egyszerűsített architektúra csökkenti a a vállalat havi felhőinfrastruktúra költségeit, nagyjából 25 százalékkal.

Több felhőből álló hálózat kiépítése

A Covetrusnál is a meglévő felhőalapú telepítés javítása állt a középpontban. Az állategészségügyi technológiai vállalat, amelynek székhelye a Maine állambeli Portlandben található, forgalmaz állatorvosi kellékeket és praxiskezelő szoftvert kínál.

Stephen Crowley, a Covetrus globális technológiai megoldásokért felelős informatikai igazgatója elmondta, hogy a vállalat felhőalapú és e-kereskedelmi környezete a vállalat növekedésével egyre összetettebbé vált. „A vállalatunk kezdeti időszakában arra ösztönöztük a fejlesztőket, hogy újítsanak és fedezzék fel az eszközöket, miközben felhő-natív alkalmazásokat fejlesztettek az AWS-en, a Google Cloud Platformon és a Microsoft Azure-on.” – mondta Crowley. A Covetrusnak össze kellett kapcsolnia a különböző alkalmazásokat egymással és az e-kereskedelmi rendszerekkel. Ebben a helyzetben, könnyen alakulhat ki káosz. „Elkezdtünk mindent összekapcsolni a felhőhálózatokkal. Nagyon összetetté váltunk, olyannyira, hogy ez sérülékennyé és törékennyé tette az infrastruktúrát.”

Telepítették az Aviatrix többszörös felhő alapú hálózati szoftverét, amely lehetővé tette a vállalat számára, hogy egyetlen belépési pontot biztosít a vállalat felhő- és kereskedelmi környezeteinek összekapcsolásához. Az egyszerűsített hálózat segít könnyebben diagnosztizálni és hibaelhárítani a vállalat felhő ökoszisztémáját, miközben lehetővé teszi az új B2B kereskedelmi képességek bevezetését. „Ahelyett, hogy az adatok az Azure-ban, az AWS-ben és a GCP-ben lennének – vagy valamilyen adattárolóban a privát felhőben vagy helyben lévő adatközpontban – mi mindent áthelyeztünk a Snowflake platformra.” – mondta Crowley.

A Canoe felhőprojektje közben lehetővé tette a Snowflake technológia bevonását az ökoszisztémájába. A vállalat átalakított infrastruktúrája megkönnyíti az Amazon Managed Workflows for Apache Airflow használatát, amely a Snowflake adat pipeline-okat megszervezze. A centralizált adatok, összekapcsolva a felhőkapcsolattal, fokozza a vállalat képességét a receptek kiszolgálására és adathalmazok biztosítására, amelyek segítik az állatorvosok mindennapi feladatainak végrehajtását.

Prioritás: adatkezelés

Az AI és a gépi tanulás (ML) egyre inkább előtérbe kerül, így az adatkezelés megjelenése, első számú az IT-prioritások között. De ezen technológiák hatékony alkalmazása az adatokon múlik. Amikor [AI/ML] termékekről vagy szolgáltatásokról beszélünk, az jut az eszünkbe, hogy a motorháztető alatt AI algoritmusok vannak. De ami ugyanolyan kritikusan fontos, sőt néha még fontosabb is, az maga az adat. Az adatkezelési irányítás szabványokat és szabályokat határoz meg a vállalati adatok hozzáférhetőségének, felhasználhatóságának és biztonságának kezeléséhez. Az adatelemzés/BI platformok és az adatminőség a TechTarget felmérésében, a legnépszerűbb három között szerepel.

A minőségi gépi tanulás tiszta adatokkal kezdődik

Ennek megfelelően az adattisztítás és a minőségi metaadat – a modelleknek tudniuk kell, milyen adatokat használnak és miért – a legjobb gyakorlatok között szerepelnek az AI/ML termékek fejlesztése során.

Az adatelemek szabványosítása kritikus fontosságú. Minél jobban szabványosított, annál gyorsabban és hatékonyabban lehet használni. A különböző adatkészletek szabványosítása azt jelenti, hogy az adattudósok gyorsabban össze tudják kapcsolni azokat, hogy nagyobb adatkészletet hozzanak létre az ML-modellek használatához. Az adatkészletek kombinálása lehetővé teszi a modellek számára, hogy teljesebb megértést szerezzenek a felhasználóról, különösen akkor, ha mélytanulási architektúrákban, például transzformátorokban használják.

Monitorozás

További fontos gyakorlatok közé tartozik a monitoring – az adatkezelés egyik aspektusa -, hogy figyeljünk a következőkre az adatokban bekövetkező változásokra, amelyek a fogyasztói trendek változásából, makrogazdasági eseményekből vagy az üzleti folyamatok változásaiból erednek. A monitoring jelezheti az elavult AI/ML modelleket, amelyeknek szükségük van frissítésre szorulnak. Amikor a monitoring egy változási pontot – azaz az adatok hirtelen változását – észlel, egy a fejlesztő figyelmeztetést kaphat, hogy újratréningelje és újratelepítse a modellt.

A fellelhetőség is kiemelendő, mint kulcsfontosságú adatelmélet. A legtisztább, legszabványosabb adatok nem sokat érnek egy szervezetnek, ha a felhasználók nem találják meg.

Előtérbe az azonosítás: MFA és ZeroTrust

Az ellopott hitelesítő adatok a Verizon „2022-es Adatvédelmi Nyomozási Jelentésének” az 5 leggyakoribb adatsértés típusai között voltak. Az ilyen támadások fokozták az azonosítással kapcsolatos biztonsági intézkedések iránti érdeklődést. A TechTarget észak-amerikai felmérésének válaszadóinak közel fele a MFA-t az elsődleges bevezetési prioritásukként jelölte meg ebben a biztonsági kategóriában. A zero-trust azonosítás a második helyen szerepelt, a megkérdezettek 39 százaléka említette ezt a technológiát.

A szolgáltatók oldják meg a vállalati kibervédelmi és felhő hiányt

Amint a szervezetek követik az IT prioritásaikat, gyakran személyzeti korlátokkal találkoznak. Azonban a külső partnerek a személyzetkiegészítési szerepet játszhatják. A TechTarget által megkérdezett IT szakemberek azonosították a kibervédelmet mint az első számú olyan technológiai befektetést, amely valószínűleg magában foglalja egy kezelt szolgáltatás vagy második felet szolgáltató bevonását, a válaszadók mintegy egyharmada a kibervédelmet említette, mint ahol külső segítségre lehet szükségük. A felhőkezelés/migráció a segítségnyújtásra számító listán a második helyen állt.

Az IT-csapatok gyakran hiányt szenvednek a kibervédelem terén a technikai mélységtől és ugyancsak hiányzik nekik a felhőhöz kapcsolódó készségek, ami az outsourcingot egy gyakori megoldássá teszi.

A TechTarget technológiai költségvetési kilátása szerint a válaszadók globális szinten mintegy felének várhatóan nőni fog a finanszírozása 2023-ban. Az EMEA és Latin-Amerikai eredmények mutattak némi regionális változást. Az EMEA régióban a válaszadók 44 százaléka jósolta az IT-kiadások növekedését, míg 12 százalék csökkenést és 31 százalék nem vár változást az idei évre. Az orosz-ukrán háború és az infláció nyomást gyakorol az európai IT-költségvetésekre.

Latin-Amerika is költségvetési kivétel: A válaszadók 63 százaléka várja az IT költségvetés növekedését, és 26 százalék a kiadások növekedését várja 20 százalék felett. Az LATAM eredményekkel óvatosan kell bánni, mivel a TechTarget felmérésében a minta a legkisebb volt, és a régió több mint két tucat gazdaságilag változatos országot foglal magában. Például a legnagyobb regionális gazdaságok között az inflációs ráta változik 5,6 százaléktól Brazíliában és 7,76 százaléktól Mexikóban 11,9 százalékig Chile-ben és több mint 100 százalékig Argentínában.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek