Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Harminc éves a World Wide Web

MEGOSZTÁS

Mai életünket el sem tudjuk képzelni a web nélkül, pedig a mindennapjainkat meghatározó kommunikációs platform csak harminc esztendős. Egy angol kutató, a ma már Sir, Tim Berners-Lee találmánya megváltoztatta az egész világot.

Nyitókép: Kömlődi Ferenc

 

Április harmincadikán töltötte be harmincadik születésnapját a World Wide Web, a WWW, legismertebb nevén a web. 1993-ben ezen a napon indult hódító útjára a közösségi térben, és az eltelt idő alatt bebizonyosodott: a szépemlékű kilencvenes évek legnagyobb hatású telekommunikációs, sőt, úgy általában technológiai újítása volt.

 

Internet és web

Internet korábban is létezett, és már 1993. április utolsó napja előtt is többen felvázolták, hogy sokezer könyvtár katalógusához, percre kész hírekhez, üzleti és sportriportokhoz, orvosi tanácsokhoz, kertészeti és ételreceptekhez azonnal hozzáférünk. Az akkori hálózati technológia azonban nem tette lehetővé.

Az évtized elején is messze jártunk még ettől. Az egyik ok, hogy az anyagok szinte csak szövegalapúak voltak. Ha például valamit el akartunk olvasni, tudni kellett, hogy melyik hálózati hozzáféréssel rendelkező számítógépen található az óhajtott fájl, plusz a komputerünknek is kommunikálnia kellett az adott géppel. A problémát növelte, ha a két gépet esetleg különböző gyártók készítették.

 

Az első weboldal (Kép: Wikimedia Commons)

 

A web az összes felhasználó számára egyszerűvé tette az interneten történő böngészést: el kellett indítani a böngésző nevű új programot, be kellett gépelni az URL-t, majd megnyomni az enter/return gombot. Szövegen kívül bárki képet, zenét és hangot tölthetett fel a más oldalakkal összeköttetésben álló honlapjára. A web megváltoztatta az egész világot: forradalmasította a kommunikációt, a munkát, a tanulást, és persze a propaganda lehetőségeit is bővítette.

 

A web az emberiség köztulajdona

Genf mellett, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN fizikalaboratóriumában, az akkor 37 éves londoni Tim Berners-Lee fejlesztette, aki később elmondta: „minden, amire naponta szükségünk van, valahol le van írva. Az 1980-as években szinte biztos, hogy valahol egy számítógépen is ott volt. Nagyon frusztráló volt, hogy nem használhattuk ezeket az információkat, pedig ha össze lennének kapcsolva és hozzáférhetővé tennék őket, mindenki számára sokkal könnyebbé válna minden.”

 

Itt született a web (Kép: Wikimedia Commons)

 

Ezt valósította meg a CERN tulajdonába tartozó web. A szervezet anyagi ellenszolgáltatás fejében el- vagy bérbe is adhatta volna, de Berners-Lee az ingyenes közre bocsátást javasolta. A növekedés feltételét látta abban, hogy egyetemes érvényű találmányát bárki, bárhol használhatja, és nincs tulajdonosa. Sikerült meggyőznie a szervezetet, és a web diadalát máig ennek a döntésnek tulajdonítja.

1995 végén az Egyesült Államokban és Kanadában 24 millióan, napi öt óra átlagban használták. Ma a földkerekség kétharmada látogatja a több-százmillió honlapot, köztük olyanokét, mint az emberi történelem legértékesebb vállalatai, az Amazon, az Apple, a Facebook, a Google és a Microsoft oldalait.

Nehéz belegondolni, hogy mi történt volna, ha a CERN megtartja magának Berners-Lee találmányát.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek