Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Globális IT-piac: romlottak a kilátások

MEGOSZTÁS

Erre az évre már csak 2,4 százalékos bővülést prognosztizál a globális IT-piacon a Gartner a legújabb előrejelzésében, miközben az előző negyedévben még 5,1 százalékos növekedési rátával számolt a cég. Az infláció továbbra is erősen visszafogja a lakossági költéseket, illetve az eszközvásárlást, ugyanakkor a nagyvállalati szektor IT-kiadásai ebben az évben is stabilak maradhatnak.

Friss előrejelzést adott ki a globális IT-piac alakulásáról a Gartner, ez alapján idén világszinten 4491 milliárd dollár lehet az infokommunikációs eszközökre, alkalmazásokra és szolgáltatásokra költött összeg. Ez éves összevetésben 2,4 százalékos bővülést jelentene, azonban érdemes azt is megjegyezni, hogy a piackutató cég az előző prognózisában még 5,1 százalékos fejlődéssel számolt.
„A fogyasztók és a vállalatok nagyon eltérő gazdasági realitásokkal szembesülnek. Míg az infláció a fogyasztói piacokat sújtja, erősítve a B2C vállalatoknál indult elbocsátási hullámot, addig a nagyvállalatok a világgazdasági lassulás ellenére tovább növelik a digitális üzleti kezdeményezésekre fordított kiadásaikat. A turbulens gazdasági hatások megváltoztatták az üzleti döntések kontextusát, és ez habozásra késztetheti az informatikai vezetőket, ami késlekedéshez vezethet, illetve a már meghozott döntések átgondolását, új prioritások felállítását eredményezheti, Ezt a gyakorlatban is láthattuk néhány B2B vállalatnál zajló átrendeződés során, különösen azoknál, amelyek túlságosan sokat fektettek a növekedésbe. Az IT-büdzsék azonban továbbra is recesszióállóak” – mutatott rá John-David Lovelock, a Gartner vezető elemzője.

A tavalyi tendencia folytatásaként idén is az eszközökre fordított összegben várható a legnagyobb visszaesés. A múlt évben 10,6 százalékkal csökkent ez a szegmens éves összehasonlításban, a Gartner legfrissebb előrejelzése szerint pedig 2023-ban újabb 5,1 százalékos zuhanás jöhet. „A járvány csúcspontján az alkalmazottak és a fogyasztók a távmunka és az oktatás miatt technológiai frissítéseket hajtottak végre a táblagépek, laptopok és mobiltelefonok terén. Mivel ezek a korábbi, kényszerítő okok már nem állnak fenn, hajlamosak az egyéni és üzleti felhasználók is hosszabb idei használni az elmúlt években beszerzett gépeket, ami érthető módon megviseli a piacot és a gyártókat” – fűzte hozzá John-David Lovelock.

 

Globális IT-költés

Forrás: Gartner

(milliárd dollár, előrejelzés)

A munkaerőhiány hat a szolgáltatások díjaira is

Az üres álláshelyek aránya negyedévről negyedévre nő, és az egy munkanélkülire jutó nyitott munkahelyek aránya sok országban rekordalacsony szinten van. A tehetségekért folyó nagy verseny kihívás elé állítja a CIO-kat a képzett IT-alkalmazottak felvételében, ami korlátozza vállalatok növekedési lehetőségeit, mivel a szükséges tehetségek nélkül nehezen tudják felskálázni tevékenységüket.

Ez azt eredményezi, hogy az informatikai szolgáltatások piaca is nő, egész egyszerűen azért, mert több és drágább szolgáltatást vesznek igénybe a cégek, mivel a munkaerőhiány okozta problémát igyekeznek úgy megoldani, hogy külső szolgáltatónál keresnek szakértőket az új megoldások bevezetéséhez és üzemeltetéséhez. A Gartner várakozásai szerint idén 5,5 százalékkal bővülhet az IT szolgáltatások piaca, elérve az 1244 milliárd dolláros méretet.

Ezzel egyébként a második leggyorsabban fejlődő szegmens lesz a vizsgált területek közül, a szoftvereladások esetében ugyanis még nagyobb, 9,3 százalékos fejlődéssel lehet számolni. Ez a szektor idén 856 milliárd dollárt hozhat globális szinten.

„A nem IT területen dolgozó vállalkozások informatikai vezetői kezdik elveszíteni a tehetségekért folytatott versenyt. A szakképzett IT-sok a technológiai és szolgáltatói (TSP) cégek felé vándorolnak, akik lépést tudnak tartani a megnövekedett bérkövetelményekkel, fejlődési lehetőségekkel és karrierlehetőségekkel” – vázolta a helyzetet Jonh-David Lovelock.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek