Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Felhőszolgáltatások és adatközpontok piaci trendjei

MEGOSZTÁS

A Gartner szerint a kritikus vállalati alkalmazások 50%-a 2027-ig a központosított nyilvános felhőalapú helyeken kívül fog működni. Elemzők megvitatják a felhőalapú számítástechnika és az adatközpontok trendjeit a Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies 2023 konferenciáján, november 20-21-én Londonban, az Egyesült Királyságban.

A Gartner, Inc. szerint 2027-ig a kritikus vállalati alkalmazások 50 százaléka a központosított nyilvános felhőhelyeken kívül fog elhelyezkedni. Ahogy a felhőalapú számítástechnikai piacok és az adatközpont-infrastruktúrák fejlődnek, és a munkaterhelések migrálása iránti érdeklődés növekszik, sok vállalat küzd a megfelelő partnerek és megoldások azonosításával.

“A vállalatok kezdik keresni a nyilvános felhőbe nem migrált munkaterhelések elhelyezését” – mondta Dennis Smith, a Gartner Distinguished VP elemzője. “Ez az összes munkaterhelés mintegy 70 százalékát teszi ki, de a szállítók, technológiák és az egymást átfedő piacok növekvő száma megnehezíti a szervezet egyedi körülményei és igényei szempontjából optimális infrastruktúra-választás meghatározását”.”

Számos lehetőség áll rendelkezésre a vállalatok számára, amelyek infrastrukturális szolgáltatásokat keresnek a jelenleg helyben tárolt munkaterhelésükhöz, a gyártók szervervirtualizációs kínálatától kezdve a nyilvános felhőszolgáltatók által nyújtott teljes körű szolgáltatáscsomagig. A megfelelő elhelyezési stratégiák meghatározásához a Gartner azt javasolja, hogy az infrastruktúra és üzemeltetés (I&O) vezetői három lépést kövessenek.

Az infrastrukturális követelmények értékelése

Sok vállalat felhő-ihlette megoldásokat keres a meglévő helyben lévő munkaterhelésekhez, például az üzletileg kritikus alkalmazásokhoz és az általános célú munkaterhelésekhez. Ezek a környezetek virtualizáltak lehetnek, de egyedi jellegük miatt korlátozott automatizálási és önkiszolgálási képességekkel rendelkeznek.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek helyben lévő környezetüket felhő-ihletésűvé bővítik, biztosítaniuk kell, hogy a telepítések megfeleljenek a nyilvános felhő követelményeinek. Számos felhő-ihletésű és felhőalapú megoldás hibrid képességeket is kínál, ahol a közös infrastruktúraelemek és alkalmazásprogramozási interfészek (API-k) helyben és a nyilvános felhőben is telepíthetők.

A hibrid képességek és a CIPS átvétele

A nyilvános felhőrégiókon kívül elhelyezkedő munkaterhelések támogatásának folyamatos igénye azt jelenti, hogy a belátható jövőben vegyes felhő- és nem felhőalapú infrastruktúrára lesz szükség.

“A vállalatoknak hibrid képességekre van és lesz is mindig szükségük” – mondta Smith. “Bár a nyilvános felhők számos előnnyel járnak, például innovációval, agilitással és skálázhatósággal, hasznosságuk korlátozott lehet, ha a nyilvános felhőszolgáltatók által kiválasztott helyszíneken kívül telepítik őket.” A felhőinfrastruktúra- és platformszolgáltatások (CIPS) piaca jelentősen átalakulóban van, és hosszú távú következményekkel jár a vállalati IT jövőjére nézve.

A CIPS-piac jelenleg négy különálló piacra alakul:
– Elosztott hibrid infrastruktúra (DHI), amelyek a hagyományos helyben lévő infrastruktúra korlátait kezelik a felhő működési modell előnyeiért, nagyobb konzisztenciát és rendelkezésre állást biztosítva.
– Stratégiai felhőplatform-szolgáltatások (SCPS), amelyek a felhőszolgáltatások teljes spektrumát lefedik, és magukban foglalják a vállalkozások számára a régebbi alkalmazások modernizálását.
– Konténerkezelés, amely a konténerkezelési ajánlatok széles körét foglalja magában, beleértve a Kubernetes platformokat, a fürtflotta-kezelést és a szervermentes ajánlatokat.
– DevOps-platformok, amelyek a folyamatos integrációt/folyamatos szállítást segítő megoldásokat foglalják magukban.

Mindezen piacok a szervervirtualizáción, az infrastruktúra-fogyasztási szolgáltatásokon (ICS) és az adatközpont-infrastruktúrához (DCI) kapcsolódó piacokon kívül helyezkednek el.

“A vállalatoknak a CIPS-piacok közötti különbségeket és átfedéseket egyaránt meg kell majd oldaniuk, hogy kiválaszthassák a megfelelő munkaterhelés elhelyezését” – mondta Smith. “Ez magában foglalja a különböző személyiségek azonosítását, igényeik tisztázását mind a felhő-natív infrastruktúra, mind az alkalmazásfejlesztői affinitás vektorai között, és a megfelelő piachoz való hozzárendelésüket.”

Válassza ki a megfelelő partnereket és megoldásokat

Az I&O-vezetőknek meg kell határozniuk, hogy melyik szállítót részesítik előnyben: a inside-out vagy a outside-in megközelítést. Az inside-out megközelítés olyan hagyományos adatközpont-szolgáltatókat foglal magában, amelyek felhőszolgáltatásokkal egészültek ki, míg az outside-in megközelítés olyan felhőszolgáltatókat foglal magában, amelyek helyben nyújtott szolgáltatásokat nyújtanak. Emellett a vezetőknek el kell dönteniük, hogy kizárólag felhőalapú vagy felhőalapú megközelítést követnek-e, vagy mérsékeltebben fogadják el a felhőt.

“Az I&O-vezetők a felhasználási esetek alapos elemzésével és a szükséges alapvető jellemzők és képességek azonosításával választhatják ki a megfelelő infrastrukturális megoldást” – mondta Smith. “Ez segít meghatározni a megfelelő technológiákat és a követelményekhez igazodó szolgáltatókat.”

A Gartner ügyfelei bővebben olvashatnak a “Navigate Cloud Computing and Data Center Infrastructure Markets” című kiadványban.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek