Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A felhőszolgáltatások elérik a 679 milliárd dollárt 2024-ben

MEGOSZTÁS

A Gartner, Inc. legfrissebb előrejelzése szerint a nyilvános felhőszolgáltatásokra fordított végfelhasználói kiadások világszerte 20,4%-kal nőnek, és 2024-ben 678,8 milliárd dollárt tesznek ki, szemben a 2023-as 563,6 milliárd dollárral.

“A felhő lényegében nélkülözhetetlenné vált” – mondta Sid Nag, a Gartner elemző alelnöke. “Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felhőalapú innováció megállhat, vagy akár lassulhat is. A felhőszolgáltatók számára fordul a kocka, mivel már nem a felhőmodellek irányítják az üzleti eredményeket, hanem az üzleti eredmények alakítják a felhőmodelleket”.”

“A generatív AI (GenAI) szolgáltatásokat bevezető szervezetek például a nyilvános felhő felé fordulnak majd, tekintettel a szükséges infrastruktúra méretére” – mondta Nag. “A GenAI hatékony telepítéséhez azonban ezek a szervezetek megkövetelik, hogy a felhőszolgáltatók foglalkozzanak a költségekkel, a gazdaságossággal, a szuverenitással, az adatvédelemmel és a fenntarthatósággal kapcsolatos nem technikai kérdésekkel. Az ezeket az igényeket támogató hiperskalálók a GenAI bevezetésének növekedésével vadonatúj bevételi lehetőséget tudnak majd megragadni.”

A felhőpiac minden szegmensében növekedés várható 2024-ben. Az előrejelzések szerint 2024-ben az infrastruktúra mint szolgáltatás (IaaS) esetében lesz a legnagyobb a végfelhasználói kiadások növekedése 26,6%-kal, amelyet a platform mint szolgáltatás (PaaS) követ 21,5%-kal.

Forrás: Freepik

A felhőre fordított kiadások másik fő mozgatórugója az iparági felhőplatformok folyamatos növekedése. Az iparági felhőplatformok az iparág szempontjából releváns üzleti eredményeket célozzák meg azáltal, hogy a mögöttes szoftver-szolgáltatásként nyújtott (SaaS), PaaS és IaaS szolgáltatásokat egy teljes termékkínálatban, összetehető képességekkel kombinálják. A Gartner előrejelzése szerint 2027-re a vállalatok több mint 70%-a használ majd iparági felhőplatformokat üzleti kezdeményezései felgyorsítására, szemben a 2023-as kevesebb mint 15%-kal.

“A GenAI bevezetése az iparági felhőplatformok növekedését is támogatni fogja” – mondta Nag. “A különböző iparági vertikális területeken alkalmazható GenAI-modellek jelentős testreszabást igényelhetnek, ami hatással lehet a skálázhatóságra és a költséghatékonyságra. A nyilvános felhőszolgáltatók partnerként pozícionálhatják magukat a GenAI felelős és testre szabott elfogadásában, ha az iparági felhők, a szuverén felhők és az elosztott felhők esetében alkalmazott megközelítésekre építenek.”

A Gartner ügyfelei többet megtudhatnak az “Előrejelzés: Public Cloud Services, Worldwide, 2021-2027, 3Q23 Update“.

Gartner IT infrastruktúra, üzemeltetés és felhőstratégiák konferencia

A Gartner elemzői további elemzésekkel szolgálnak a felhőstratégiákról, valamint az infrastruktúra- és üzemeltetési trendekről a november 20-21-én Londonban, december 6-8-án Las Vegasban és december 12-13-án Tokióban megrendezésre kerülő Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies konferenciákon. Kövesse a konferenciák híreit és frissítéseit az X-en a #GartnerIO használatával.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!